PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

50 godina računarstva u Srbiji - Hronika digitalnih decenija


Za kupovinu ovog specijalnog izdanja iskoristite Online PC Prodavnicu.

Malo je zemalja u svetu koje su još pre 50 godina imale znanja i potrebe da razviju i proizvedu sopstveni računar - Srbija se u ovaj elitni klub koji je brojao svega 10 članova učlanila 1960. godine, računarom CER-10. U godinama i decenijama koje su sledile pratili smo razvoj informacionih tehnologija, napredovali ili zaostajali, ali uvek je bilo originalnih ideja i zanimljivih događaja koje je vredelo zabeležiti.

Obeležavajući ovaj važan jubilej PC Press je, u saradnji sa Društvom za informatiku Srbije i Institutom "Mihajlo Pupin", a pod pokroviteljstvom Uprave za digitalnu agendu Republike Srbije, izdao knjigu "50 godina računarstva u Srbiji - hronika digitalnih decenija".

Neke od tema kojima se knjiga bavi su razvoj domaćih računara u naučnim institutima, proizvodnja računara u velikim društvenim firmama, dolazak stranih kompjutera na naše tržište i širenje mreže zastupnika, prvi domaći kućni računari, računari u industriji, lokalizacija softvera i razvoj govornih tehnologija prilagođenih srpskom jeziku, razvoj Interneta i osvajanje nacionalnog domena, računarsko obrazovanje, ICT izdavaštvo, savremena IT produkcija...

Autori knjige su vrhunski stručnjaci sa našeg Univerziteta, iz instituta, velikih i manjih računarskih firmi, ljudi koji su stvarali istoriju računarstva u Srbiji i koji opisuje ideje, uspehe i zablude koje neminovno prate sve originalne projekte. Urednici knjige su dr Dragana Bečejski-Vujaklija, profesor Fakulteta organizacionih nauka i Nikola Marković, predsednik Društva za informatiku Srbije.

Knjiga "50 godina računarstva u Srbiji - hronika digitalnih decenija", u luksuznom ćiriličnom izdanju na preko 200 strana, izašla je iz štampe 22. decembra ove godine. Povlašćena cena knjige, za posetioce pcpress.rs sajta, je 990 dinara, što uključuje PDV i poštanske troškove. Knjiga će vam biti poslata odmah po uplati.

Za kupovinu ovog specijalnog izdanja iskoristite Online PC Prodavnicu.