KOMENTARI

Uvodnik

Pentium je mrtav?

Da li je Intel, zabrinut zbog lošeg publiciteta koji je posle baga zadesio Pentium, odlučio da "ubije" svoj vodeći mikroprocesor i da ga na brzu ruku zameni hibridom Pentium-a i nekog planiranog "80686"? Dejan Ristanović smatra da takva odluka, kroz "loš P6", može da uspori razvoj personalnih računara.

San o domaćem programu

Vlada mišljenje da se u našim uslovima jednostavno ne može napisati program koji bi se prodavao u iole većem broju primeraka - strani softver je tako rasprostranjen i tako jeftin! Dejan Jelović smatra da ne mora biti baš tako: ako se program dobro osmisli, kvalitetno realizuje i predstavi tržištu, uspeh neće izostati!

HARDVER

Savršeni procesor

Bojan Petrović analizira razne komponente računarskog sistema i odgovara na pitanje koliko koja od njih utiče na ukupne performanse računara. Pokazuje se da nije sve u procesoru: ako se radi u nekom grafičkom okruženju, vredi uštedeti na procesoru i investirati u video kartu! Ovo po mnogo čemu jedinstveno istraživanje pokazalo je da no je da 486DX4 za mnoge primene predstavlja daleko isplativiju investiciju od preskupog Pentiuma!

Za prve računarske korake

Dejan Veselinović je od računarskih firmi tražio minimalne PC konfiguracije koje su početkom marta koštale između 2800 i 3200 dinara. Pokazalo se da se za malo para može dobiti prilično muzike: pet testiranih kompjutera sasvim pristojno obavlja čak i umereno složene računarske zadatke!

Obračun kod O.K. lasera

LaserJet, verovali ili ne, nije jedini laserski štampač na svetu - Dejan Veselinović ga je uporedio sa Epson-ovim modelom iz iste klase, EPL-5600, i zaključio da su po svemu slični... osim što je Epson primetno brži!

28800? Moguće je!

14400 bps modemi su, kažu neki, igrali samo jedno leto: već se razmišlja o 28800 bita u sekundu! U našim uslovima opreznosti nikad dosta: može li 28800 bita da "prođe" kroz naše telefonske linije? Zoran Životić je utvrdio da može... uz određene probleme!

SOFTVER

Warp i njegovi objekti

OS/2 Warp stiče sve više pristalica: pravi multitasking privlači kako korisnike tako i programere, kompatibilnost sa DOS-om i Windows-om ocenjena je visokim ocenama a i na performanse se malo ko žali... Novica Milić je detaljno testirao Warp i, uz prikaz mogućnosti, opisuje i njegovu filozofiju: sve se vrti oko objekata!

OS/2 na autoputu

Paket OS/2 uključuje i ulaznicu u svet Internet-a: komunikacije su ugrađene u sam operativni sistem a IBM je obezbedio i Internet providere širom sveta. Pavle Peković opisuje komunikacione mogućnosti Warp-a i načine da se, bez ikakvih dodatnih alatki, uključite u globalni informatički autoput!

Windows baze podataka

Dejan Ristanović i Nenad Batoćanin detaljno su testirali pet velikih RDBMS programa prilagođenih Windows okruženju. Prijatno ih je iznenadio ne samo komfor u radu i performanse, već i približavanje teorijski prihvaćenom relacionom modelu. FoxPro je apsolutni brzinski šampion, ali će većina čitalaca verovatno birati između Access-a i paketa Visual Objects.

Trinaest, pa šta!

Prvi utisci Radosava Vukovića o novoj verziji AutoCAD-a: detalji koji će obradovati one koji mnogo šrafiraju i kotiraju, mogućnost za upotrebu TrueType fontova i par drugih sitnica ali u celini sasvim slično AutoCAD-u 12. Naravno, uz dodatne memorijske zahteve!

Šta kažu o nama?

Microsoft Encarta posvećuje dosta pažnje bivšoj i sadašnjoj Jugoslaviji: kompletna istorija od Stefana Nemanje do juna prošle godine, odrednice o našim političarima, naučnicima, sportistima... Dejan Ristanović je pregledao sve te materijale i izdvojio najzanimljivije... uključujući i promenu stava prema Jugoslaviji u odnosu na prošlogodišnu Encartu!

Zbogom Mikelanđelo

6. mart je upravo prošao - ko je preživeo Mikelanđela, miran je godinu dana. Ipak, prete i mnogi drugi boot virusi - Kristijan Lazić opisuje kako da ih se konačno i zauvek (?) otarasite!

PROGRAMIRANJE

Programiranje uz crtanje

Obrad Bjelić detaljno opisuje Visual Basic, savršenu alatku za brzo kreiranje solidnih Windows aplikacija. Nema razloga da se bojite objekata i događaja: na Visual Basic-u se zaista programira mišem, a svoj prvi program možete napisati sa samo tri-četiri klika. Veći programi, naravno, zahtevaju nešto više rada, ali je sve i dalje jednostavno i sasvim modularno.

AKTUELNOSTI

Vesti

Posetite prvi Internet kafić, pogledajte štampač od jedne funte, monitore koji su zaista u boji, pročitajte zašto je Microsoft odustao od Ali Babe, proverite karakteristike LaserJet 5P... Ažurne informacije stizale su, posredstvom Internet-a, do samog zaključivanja ovog broja "PC"-ja.

Windows Show '95

Miljan Vuletić je prvih dana marta posetio Windows Show '95 održan u londonskoj "Olimpiji". U centru ovog sajma, jednog od naslednika slavnog Personal Computer World Show-a, bio je Microsoft i beta verzija paketa Windows 95. Dostojno se predstavio i OS/2 Warp, a ni Apple ne sedi skrštenih ruku...

Kristalna kugla

Situaciju na američkom tržištu procenjuje Zoran Kehler: kako računarski svet izgleda posmatran iz Vašingtona, da li će Windows 95 još više kasniti, šta je to interaktivni marketing i šta će se dogoditi na tržištu mikroprocesora.

Poslednja vest

Intel je upravo promovisao Pentium-ovog naslednika, koji će nositi ime P6. U poslednjem trenutku uspeli smo da pribavimo nekoliko ekskluzivnih informacija o njegovim karakteristikama.

RUBRIKE

Muke sa slikama

Iz dnevnika Zorana Životića: pročitajte koliko je jednostavno napraviti "naslovnu stranu" za svoj program i kroz koliko faza je jedan crtež morao da prođe da bi se od ideje pretvorio u uvodni ekran.

Odabrani bajtovi

Kratki opisi problema i rešenja sa kojima su se naši saradnici susreli u praktičnom radu. Upoznajte jednu sasvim novu stranu Windows-a, bag novog QEMM-a, opravite ventilator vašeg napajanja, spasite NetWare particiju i, kada završite sve poslove, varajte u čuvenom Minesweeper-u!

Tržišni barometar

Redovna rubrika u kojoj objavljujemo cene računarskih komponenti kod beogradskih dilera!

Vedra strana računara

Kako je plavuša kucala uzvičnik, koje sve sitnice morate da znate da biste se zaposlili u Americi, kako kompjuter guta diskete, koja firma već preko 100 godina prodaje računare... nasmejte se tuđim greškama da i sami ne biste pravili slične!