PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

 Pre kućnih računara   Kućni računari   Personalni računari   Oko računara 

  PC Press donirao kolekciju računara Muzeju nauke i tehnike


1. mart 2007. godine

Redakcija "PC Press", izdavač poznatog kompjuterskog časopisa "PC", je 1. marta 2007. godine donirala Muzeju nauke i tehnike kolekciju od oko 50 računara iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Donirani računari će činiti deo stalne postavke Muzeja, koji će na taj način prikazati posetiocima da i jedna tako mlada oblast tehnike kao što je računarstvo već ima svoju istoriju i omogućiti im da sagledaju trendove razvoja, koji su učinili računar najvažnijom alatkom XXI veka.

"PC" je kompjuterski časopis sa najdužom tradicijom kod nas, a njegovi urednici i saradnici su tokom prethodnih decenija aktivno učestvovali u formiranju domaće računarske scene. Kao osvrt na te značajne godine, početkom 2006. su pokrenuli akciju prikupljanja starih kućnih i personalnih računara. Zahvaljujući donacijama čitalaca časopisa i brojnih firmi-pretplatnika, sakupljena je impozantna kolekcija kompjutera, prateće opreme i softvera koja čini "PC Muzej". Postavka "PC Muzeja" je prvi put prikazana javnosti u junu 2006, kada ju je obišlo više od 10,000 posetilaca. Od samog početka akcije najavljeno je da će finalno odredište "PC Muzeja" biti upravo Muzej nauke i tehnike.

Najvažniji eksponati kolekcije prikazani su u štampanom katalogu, na DVD-Video disku i ovom Web sajtu. Sami računari će, zajedno sa ostalim eksponatima iz stalne postavke Muzeja nauke i tehnike, biti na raspolaganju posetiocima u renoviranoj zgradi Muzeja u ulici Skender Begovoj 51.

Povratak na naslovnu stranicu PC Muzeja Oko racunara Personalni racunari Kucni racunari Pre kucnih racunara