PC Press
O nama O nama
Pretplata Pretplata
Kupovina Kupovina
O nama Oglasi i baneri
Postanite saradnik PC-ja Saradnik?
Kontakt sa redakcijom Kontakt
PC Press
Novi broj Novi broj
Pretrazivanje Pretraga
Arhiva Arhiva
PC Online PC Online
Specijalna izdanja Specijalna izdanja
 

Windows XP на српском

 
 Kupovina iz inostranstva   
 

Прва рачунарска књига штампана српском ћирилицом

Употреба рачунара до сада је захтевала познавање енглеског језика - требало је упознати значајан број енглеских речи које се користе код задавања команди рачунару, али и разумети поруке које рачунар у разним фазама рада исписује. (Не)познавање енглеског језика за многе је био додатни разлог "страха" од рачунара, док су почетници често наилазили на велике препреке само зато што не разумеју проблем који је прецизно описан у поруци коју су добили. Уважавајући потребу корисника да комуницирају са рачунаром на свом језику, Microsoft је, кроз процес локализације, прилагодио свој софтвер разним језицима, међу којима се однедавно налази и српски - у јуну 2003. године представљена је локализација Windows-а XP за српски језик, у ћириличној и латиничној варијанти. Очекује се да ће у блиској будућности бити локализован и важан пословни пакет Microsoft Office.

Локализација за српски језик обављена је знатно после локализација за разне друге језике, што значи да је у Србији и Црној Гори комуникација са рачунаром дуго текла на енглеском језику, што је условило развој жаргона заснованог на енглеским речима. Тај "комбиновани језик" коришћен је и у комплетној домаћој рачунарској литератури, која је самим чином објављивања локализованог софтвера застарела - за почетника је непријатно да у књизи чита једне изразе а на екрану види друге. Зато је PC Press, издавач водећег домаћег рачунарског часописа "PC", у сарадњи са београдском канцеларијом компаније Microsoft, припремио књигу "Windows XP на српском" која је у потпуности прилагођена локализованом софтверу.

Књига "Windows XP на српском" је писана пре свега за почетнике. Зато почиње од основних ствари, описа рачунара и његових компоненти. У другом поглављу су објашњени термини који се користе у свакодневном раду са рачунаром: датотеке, фасцикле, прозори, менији, иконе, дугмад... Треће поглавље описује начин коришћења тастатуре и миша за управљање Windows-ом и његовим програмима.

Четврто поглавље бави се радом у Windows-у и описује радну површину и њене елементе, дијалоге, контекстне меније и објекте којима се може управљати. На њега се наслања пето, најопширније поглавље које се бави Explorer-ом - читалац ће научити како да копира и премешта датотеке, стартује програме, проверава и подешава својства објеката и проналази потребне податке. Шесто поглавље бави се радом са програмима као и решавањем проблема на које корисник може наићи у свакодневном раду.

Пошто се у оквиру пакета Microsoft Windows добија читав низ корисних програма, седмо поглавље је посвећено њиховој употреби. Читалац ће упознати програм за основни рад са текстом који носи назив Бележница (Notepad), програм за форматирање текста Писанка (WordPad), програм за цртање Бојанка (Paint) и низ других алата. Паралелни рад у неколико програма уз разне могућности преноса података међу њима описан је у осмом поглављу.

Рачунар је данас готово увек умрежен, па се девето поглавље бави Интернетом. Детаљно је описано подешавање рачунара за приступ Интернету, коришћење програма за преглед Web-а Internet Explorer као и програма за рад са електронском поштом Outlook Express. Десето поглавље се бави начинима директне комуникације са другим корисницима Интернета (Windows Messenger), а ту је и посебно поглавље посвећено раду у локалној мрежи, дељењу датотека и штампача и обезбеђивању поуздане и сигурне комуникације.

Посебно опсежно поглавље посвећено је мултимедији тј. употреби рачунара за репродукцију и креирање аудио и видео материјала, снимању CD и DVD дискова и постављању PC-ја у средиште кућног забавног центра - рачунару одавно није место само у радној соби. Финална поглавља баве се прилагођавањем Windows-а потребама корисника, подешавањем радног окружења, одржавањем система, те важним операцијама као што су провера исправности диска, заштита од вируса и других штетних програма oдносно прављење резервних копија података.

Први додатак посвећен је инсталацији и активацији оперативног система Windows XP, а други се бави модалитетима лиценцирања софтвера - читалац ће научити да разликује легални од нелегалног софтвера и пронаћи најповољнију варијанту за куповину програма који су му потребни.

Књига "Windows XP на српском" издата је у ћириличној и латиничној варијанти, при чему је садржај обе верзије исти - разликује се само писмо. Њихова техничка припрема показала је снагу савременог комерцијалног софтвера, у коме се писма слободно комбинују, без страха од разних проблема са конверзијом који се јављају у многим домаћим публикацијама.

Књига "Windows XP на српском" представља вредну литературу за сваког почетника у свету персоналних рачунара - захваљујући једноставном стилу писања, слојевитом излагању материје од основних података о рачунару до системских параметара и рада у мрежи, али и мноштву примера и слика, након читања ове књиге бићете спремни да кренете корак даље и искористите свој PC на послу и код куће. Књига ће представљати и добродошлу литературу за школе рачунара. Зато вам предлажемо да је наручите, по повлашћеној цени од 600 динара (плус трошкови поштарине).

Izdanje je kompletno rasprodato.