PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 21 :

Februar 1997

TehnoGuru

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Sećate li se "Odiseje 2001": "Ja sam računar HAL 9000 #3. Počeo sam da funkcionišem u Urbani, Ilinois, 12. januara 1997. godine". Dok čekamo da u martu izađe "Finalna Odiseja", HAL je pre neki dan proslavio nulti rođendan, a Artur Klark će morati da prizna da je 1967, kada je pisao slavni roman, bio preveliki optimista. Kompjuterska industrija je za 30 godina čudesno napredovala, ali smo daleko od računara koji bi bili inteligentni i "nestašni" kao HAL.

Nije teško pogrešiti i na drugu stranu. Recimo, ma koliko je Isak Asimov 1956. bio oprezan kada je, u svojoj najpoznatijoj priči "Poslednje pitanje", predvideo da će Multivac rešiti energetske probleme sveta 14. maja 2061, dakle u danima kada (što bi rekao njegov Salvador Hardin) "svi mi budemo bezbedno i udobno mrtvi", sapleo se na sitnici. Multivac, čudo računarske tehnike, se programira na papirnoj traci, a odgovore ispisuje na teleprinteru, i to isključivo velikim slovima.

Sve ovo pokazuje koliko je teško na dugi rok predvideti tempo razvoja jedne mlade nauke. Neke tehnologije, koje danas meteorski napreduju, udariće u limite ili biti zaboravljene. Druge, o kojima ne razmišljamo, označiće dolazak sledeće generacije računara. Ostaje nam da se bavimo onim što već postoji, a ovog meseca to je pravi koktel snova: u Redakciji se našao HP-ov superserver sa dva PentiumPro procesora, PowerPC sa 272 MB memorije, Silicon Graphics O2, sjajni OmniBook 800, komplet za video conferencing preko Interneta... Nismo zaboravili ni one koji koriste računare starijih generacija: Bojan Petrović će vam pomoći da, uz minimalna ulaganja, unapredite postojeći računar.

Priča o vrhunskoj tehnologiji i upgrade-u se ne završava na poslednjoj strani hardverskog bloka. U prilici smo da ponovo predstavimo čitavu galeriju najznačajnijih softverskih paketa današnjice: Corel, Excel, PowerPoint i FoxPro su doživeli još jednu metamorfozu, prateći zahteve ogromnog segmenta tržišta koji traži veće mogućnosti, intuitivniju upotrebu i bolje performanse. Baš o tim zahtevima piše naš novi saradnik Bob Đurđević, jedan od najpoznatijih svetskih analitičara računarskog tržišta.

Ostaje još da vam poželim da što efikasnije primenite informacije iz ovog broja "PC"-ja, a sve koji ove redove čitaju na našoj Web strani (www.pcpress.co.yu) podsetim da su te informacije samo par klikova od njih. Vidimo se u martu!

Jezgro jakog hardverskog bloka ovomesečnog broja našeg časopisa čine testovi nekoliko računarskih "monstruma": Umax Pulsar 2000 sa 272MB RAM-a u kome kuca PowerPC, sjajni HP-ov NetServer LH Pro i Silicon Graphics O2 seriju računara.

Pročitajte i utiske Branka Nikitovića o prvom ozbiljnijem digitalnom foto aparatu PDC2000 firme Polaroid, koji za (relativno) male pare pruža mogućnost izrade digitalnih fotografija rezolucije 1600x1200 u paleti sa više od 16 miliona boja.

U softverskom bloku čitajte, između ostalog, test najnovije Microsoftove xBase uzdanice VisualFox Proa 5.0, detaljni test CorelDRAW! 7, recenziju prvih domaćih multimedijalnih izdanja na CD ROM-u i saznajte kako da se obezbedite od Excel makro virusa.

SezamPro je definitivno prerastao okvire BBS-a uvođenjem Internet servisa, što je zahtevalo kompletnu rekonstrukciju njegove hardverske osnove o kojoj pišemo u ovom broju. A kad smo kod Interneta, jedan od njegovih hitova je i programski jezik Java - pogledajte finalnu verziju Microsoftove artiljerije Visual J++ i test prve verzije Netscape Communicatora 4.0, naslednika sjajnog Navigatora 3.

Programerska populacija ni ovog puta nije zapostavljena; Zoran Životić piše o nekim neuobičajenim rešenjima običnih problema dok Miljan Jovanović razmatra osnove pisanja drajvera za pristup UART-u.

Da li će kompjuteri stići do Marsa reći će nam Dr Sava Zdravković, kakva je sudbina toliko spominjanog projekta NetPC, šta nam Bil Gejts predviđa za ovu godinu i još mnogo toga u februarskom broju časopisa PC.