PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 27 :

Septembar 1997

TehnoGuru

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Leto je, kada se radi o domaćem računarskom tržištu, period u kome se ništa ne dešava. Ove godine Savezna Vlada se potrudila da ne bude baš tako: kada se prodavci hardvera vrate sa odmora, zateći će ih novi propisi. Komponente za sklapanje računara, koje su do sada uglavnom uvozili kao repromaterijal, opterećene su carinom od 5, 10, 15 pa čak i 32%, umesto nekadašnjeg jednog procenta. Malo ko je bio raspoložen da komentariše posledice ove odluke, ali je prilično jasno šta će se dogoditi - računari će poskupeti.

Utešno je što su se velike svetske korproracije tokom letnjih meseci trudile da poskupljenje bude nešto manje - dolar, doduše, raste, ali cene opreme stalno padaju. Intel je, pritešnjen uspehom AMD-a i Cyrix-a, osetno smanjio cene procesora, a konkurenti su spremno odgovorili sličnim korakom. Nikad nije bilo teže izabrati procesor, odnosno napraviti kompromis između mogućnosti, pouzdanosti i cene. Sledeće godine odluka će biti još teža: na stranicama ovog broja "PC"-ja pročitaćete da će procesori uskoro raditi na preko 300 megaherca, dok će matične ploče stići do 100 MHz. Biće, naravno, potrebni i brži diskovi - zato predstavljamo novu ST seriju firme Quantum.

Pad cena procesora nije jedini događaj koji je obeležio ovo leto: Apple se zaustavio na samom rubu provalije, a spasilac je, kao u nekoj sapunskoj operi, Microsoft. Gejts je uložio par stotina miliona dolara u konkurentsku firmu, a Apple se obavezao da prilagodi Microsoft Office Mekintošu i da ubuduće isporučuje Internet Explorer kao standardni browser. Možete misliti kako se Netscape "obradovao" tom dogovoru - reklo bi se da je kraj rata browser-a blizu i da Microsoft pobeđuje. Zato pročitajte prikaz poslednje bete Explorer-a 4.0 - za 30. septembar zakazana je promocija komercijalne verzije, koja će i dalje biti besplatna.

Pre nego što vam poželim prijatno "surfovanje" našim časopisom, iskoristiću priliku da vas podsetim na SezamFile, jedinstvenu kolekciju softvera u javnom vlasništvu koja je izašla krajem jula, kao i na knjigu "PC 97" koju ćemo, zajedno sa CD-ROM-om na kome su svi tekstovi i ilustracije objavljene u prvih dvadeset pet brojeva našeg časopisa, izdati krajem ovog meseca. Naručite SezamFile, pretplatite se na "PC 97", uživajte u CD-ROM-u koji su vam poklonili Novell i Amber Software i... vidimo se u oktobru!

Udarne teme hardverskog bloka su megatest modema i priča o procesorima. Pavle Peković je isprobao devet modema koji dominiraju našim tržištem tragajući za onim koji se najbolje slaže sa domaćim centralama, dok je Bojan Petrović prikupljao informacije i testirao procesore - šta nude Intel, AMD i Cyrix i da li smo blizu ploča koje će raditi na 100 MHz? Tu je i prikaz prvog računara sa Pentium II procesorom koji radi na 300 MHz, pogled na jednu Dell-ovu PentiumPro mašinu koja se odskora može kupiti i kod nas, priča o novom matematičkom bagu Pentium-a, prikaz novih 3D grafičkih kartica, Quantum-ove ST serije diskova koja nudi bržu komunikaciju sa računarom...

U softverskom bloku čitaćete detaljan prikaz verzije 7 programa Adobe Illustrator iz pera Darka Staničića, prve utiske Voje Gašića o FrontPage-u 98, detaljan prikaz finalne beta verzije paketa Internet Explorer 4.0, tekst o softverskom multiprotokol ruteru za Windows NT kao i paketima koji omogućavaju da NT opslužuje više terminala, prikaz PartitionMagic-a, Visual Age for Smaltalka i drugih uslužnih programa... Posebna poslastica je tekst Bojana Stojanovića koji je isprobao Paneuropean verziju Windows 95 OSR2 i napisao program pomoću koga ćete, još pre nego što počnete instalaciju bilo koje verzije Windows-a, moći sve da prilagodite za rad u YU uslovima. Dakle, prekopirate fajlove sa CD-a na disk, pokrenete Bojanov program i normalno instalirate Windows, ne brinući više o YU problemima.

Blok posvećen komunikacijama donosi uporedni test Web server paketa, priču o primeni intraneta i Web-a na prijemnim ispitima za tehničke fakultete, uvod u novu Web tehnologiju koju donose tzv. agleti (mobilni agenti), opis Web strana poznatih izdavača, načina da rezervišete vozne karte preko Interneta, novom pristupu Sezamu i mnoge druge zanimljive teme. Programeri će čitati o DDX (Dialog Data Exchange) tehnologiji, CGI programiranju, algoritmima, 3D grafici...

Zainteresovaće vas i nekoliko aktuelnih "domaćih tema": tekst o novim carinskim propisima koji prete da povećaju prodajne cene računara, prilog o sertifikatima koje, sada i u Jugoslaviji, dodeljuje Microsoft ako, polaganjem ispita, pokažete poznavanje njihovog softvera, kao i nagradni konkurs koji je raspisala firma Adobe i njen ovdašnji predstavnik CET: pošaljite svoje radove i zaslužite neku od nagrada!

Specijalni dodatak je kompletno uputstvo za korišćenje paketa CorelDRAW! 7.0, prilagođeno pre svega početnicima. Uz svaki primerak "PC"-ja dobijate CD-ROM, poklon firmi Novell i Amber Software, na kome je Intranetware for Small Business, pojačan komunikacionim paketom Netware Connect. Oni koji isprobaju CD imaju priliku da, šaljući anketni list, dobiju jednu od vrednih nagrada koje dodeljuje Amber Software.

"PC #27" se od petka, 5. septembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 22 dinara. Pretplatnici su ga verovatno već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima, po ceni od 28 dinara.