PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 28 :

Oktobar 1997

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Poslednjih meseci u centru pažnje neračunarskog sveta su dva kompjutera: jedan od njih, dobar i moderan, upravlja skakutanjem Pathfinder-a po površini Marsa i ulaskom Surveyor-a u orbitu Crvene planete. Drugi, zli kompjuter se svaki dan kvari i ugrožava ne samo naučnu misiju, nego i život kosmonauta u stanici Mir - uostalom, šta biste bolje i očekivali od računara koji se "krpi" već desetak godina? Priča o dva kompjutera, udaljena 252 miliona kilometara, je ujedno i priča o napretku računarske tehnike.

Na stranicama ovog broja "PC"-ja pročitaćete da našim, ovozemaljskim računarima ove jeseni sleduje temeljan upgrade. Korisnici više neće moći da se "izvuku" ugraśujući TX umesto HX ploče: predstavljamo novu generaciju UltraDMA diskova, grafičke kartice sa 3D svojstvima, a ako se opredelite za Pentium II, koji je na našim testovima prilično ubedljivo potukao konkurenciju, ne gine vam i zamena matične ploče, pa i prelazak na ATX kućište. Troškovi će, naročito u firmama u kojima treba zameniti na desetine računara, mnoge zadržati na prethodnoj stepenici, ali su oni koji kupuju nov PC u prijatnoj situaciji: za planirani novac dobiće konfiguraciju nove generacije, koju će sa zadovoljstvom koristiti i tokom par sledećih godina... čak i kada pređu na sledeći operativni sistem.

Mali problem je u tome što sledeći operativni sistem (ne)očekivano kasni: Microsoft je odložio promociju Windows-a 98 za polovinu naredne godine, a NT 5, nedostižni Cairo, tek stiže do prve probne verzije. Razlozi za odlaganje nisu jasni, pošto Windows 98, koji za sada zovemo Memphis, lepo radi - usudili smo se čak da njegovu drugu beta verziju instaliramo na jedan od računara koji koristimo pri prelomu broja i za petnaestak dana intenzivne upotrebe nismo naišli na probleme vredne pomena. Kada to uporedimo sa beta verzijama Čikaga, koje su pucale po svim šavovima, reklo bi se da je odlaganje uslovljeno pre marketinškim nego tehničkim razlozima. Microsoft-u se ne žuri, pošto prave konkurencije nema.

Procesori, diskovi i Memphis, naravno, nisu jedine teme o kojima govorimo u 28. broju "PC"-ja. 28 je, za one koji vole numeriku, savršen broj, pa smo pokušali da ovog meseca postignemo još bolju ravnotežu hardvera, softvera, komunikacija i programiranja. Put do sledećih savršenih brojeva (496, 8192...) je možda dug, ali vodi preko broja 29... dakle, vidimo se 5. novembra!

Udarne teme hardverskog bloka su megatest nove generacije diskova (UltraDMA), uporedni test procesora Pentium II, Cyrix i AMD, testovi novih Hewlett-Packard, Lexmark, OKI i LaserMaster štampača, prikaz poslednje generacije CD-ROM-uređaja koji omogućavaju čitanje, pisanje i brisanje (posebnih) CD diskova, kao i tekst o papiru za laserske i ink-jet štampače koji može da se nabavi na domaćem tržištu. DTP profesionalce će posebno zainteresovati priča o prvoj digitalnoj štampariji u Beogradu - za vrlo malo novca možete da odštampate male serije kolor kataloga i sličnih materijala.

U softverskom bloku predstavljamo drugu beta verziju Memphis-a, budućeg Windows-a 98. Za one koji nameravaju da prave svoju prezentaciju, predstavljamo i uporedno testiramo najpoznatije alate za kreiranje Web strana, dok će programere interesovati detaljan prikaz paketa Delphi 3.0. Tu su i prikazi programa Novell GroupWise, WinFax PRO 8.0, prvi deo priče o protokolima koje podržava Windows NT, prikaz jednog domaćeg editora, kao i tekst koji će vam pomoći da podesite Windows 95 i otklonite neke od standardnih problema koji se mogu javiti u radu.

Blok posvećen komunikacijama donosi opširnu informaciju o ulasku domaćeg Telekoma (PTT) na scenu Internet provajdinga, prikaz kamera za video konferensing, tekst o hakerskim napadima na Web servere i načinima da se zaštitite. Surferi će rado čitati tekst o rezervacijama avionskih karata preko Interneta ili zaviriti kroz izloge svetskih cyber knjižara...

Programeri će čitati i o bazama podataka u Visual Basic-u, pisanju programa koji komuniciraju sa Internetom, bazama podataka u Javi i raznim primerima C i C++ programiranja.

Specijalni dodatak je kompletno uputstvo za korišćenje paketa PowerPoint 97, prilagođeno kako početnicima, tako i iskusnijim korisnicima.

"PC #28" se od ponedeljka, 6. oktobra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 22 dinara. Pretplatnici su ga već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima, po ceni od 28 dinara.