PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 29 :

Novembar 1997

TehnoGuru

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Jeste li instalirali Internet Explorer 4? Pomalo je čudno postaviti takvo pitanje mesec dana posle promocije, ali stvari su se iskomplikovale. U noći velike fešte, 30. septembra, polazio sam u Budvu, na Infofest, pa sam na svakih pola sata proveravao www.microsoft.com u nadi da ću dočekati IE 4. Ispalo je da je JAT tačan koliko i Microsoft (za koga li je to kompliment?), pa sam poleteo ne videvši novo svetsko čudo, ali u čvrstom uverenju da ću ga instalirati čim se vratim. Avaj - umesto jednog fajla koji bih preneo i startovao, Microsoft je primenio tehnologiju nazvanu Active Setup: preuzmete kratak program koji sa Interneta crpi ostale komponente. Ako vam tokom tog "kratkog" procesa (treba preneti sitnicu od 20 MB) pukne veza... pa, niste imali sreće. Kada se na to doda postojanje verzija za Windows 95 i NT, plus više varijanti instalacije, nije neobično što je priličan broj domaćih korisnika odlučio da sačeka da stvari postanu jasnije.

Srećom, nema više potrebe za čekanjem - SezamPro je dobio licencu za distribuciju IE 4, pa su pripremljene verzije za download koje sadrže sve što je potrebno u jednoj arhivi. Još će bolje proći čitaoci naše knjige "PC 97", koji će na pratećem CD-u, elektronskom izdanju časopisa "PC", dobiti punu verziju IE 4 za Windows 95 i NT, koja se instalira klikom na ikonu, kao u vremena pre Active Setup-a i ostalih novotarija koje će uskoro zadati žestok udarac softverskom piratstvu.

Vredi se potruditi oko instalacije IE 4, ne samo zato što je on brži i što ima sjajnu history opciju, već i zbog toga što uključuje nove tehnologije koje će sledećih godina promeniti Internet. Primeni tih tehnologija na poslovanje savremene firme posvećen je Internet Seminar, koji PC Press početkom decembra organizuje u hotelu "Grand" na Kopaoniku. Seminar je namenjen pre svega stručnjacima iz velikih firmi, koji treba da osmisle strategiju kompanijskog i marketinškog nastupa na Mreži. Uostalom, pogledajte program Seminara koji objavljujemo u ovom broju.

Ne verujem da ćete brzo stići do tog programa: listajući prvih 119. strana, zadržaćete se i na ostalim temama: Pentium II procesori stižu u priličnom broju, isprobali smo novi LX set čipova, AGP grafičku magistralu, gomilu laserskih štampača, monitore, sedam godina očekivani Quark 4, CD izdanja za 1998... Uživajte u tekstovima i CD-u koji vam poklanjaju Samsung i ERC Commerce i... vidimo se 4. decembra na Kopaoniku!

Udarne teme hardverskog bloka su megatest laserskih štampača iz ekonomske klase, test osam najnovijih monitora, prvi utisci o upravo promovisanom LX 440 setu čipova za Pentium II, prikazi AGP grafičke magistrale i prvih AGP kartica, novih Pentium ploča, Xerox-ovog kolor laserskog štampača i dve interesantna digitalna foto aparata.

U softverskom bloku prikazujemo verziju 4.0 Internet Explorer-a i upoređujemo je sa Netscape Communicator-om, objavljujemo prve utiske o programu QuarkXPress 4, prikazujemo programe ArchiCAD for TeamWork, LightWave, AlienSkin za Photoshop, QEMM 97 i čitav niz multimedijalnih izdanja, uključujući Encartu 98, Grolier 98, novu Britannicu... Svakako pogledajte i pregled softvera za MPEG kompresiju zvuka, a tu je i prikaz Flight Simulator-a 98.

Blok posvećen komunikacijama bavi se eksperimentalnim ATM mrežama u Srbiji, metodama za pretraživanje Interneta koje počivaju na radu samih korisnika (WebRing, LinkExchange, GeoCities), šahovskim klubovima na Internetu, Cyber kafićima u svetu... Posebno izdvajamo deteljak program Internet Seminara koji PC Press, SezamPro i Sky Pass organizuju u decembru na Kopaoniku.

Programeri će čitati o prilagođavanju postojećih informacionih sistema Internetu, superkompajlerima, CGI programiranju, poboljšanjima QuickSort algoritma i realizaciji Redo/Undo mehanizma u C programima.

Specijalni dodatak nosi naslov "Ukrotite Office 97 i bavi se programskim jezikom Visual Basic for Applications, koji je ugrađen u sve komponente paketa Microsoft Office 97.

Uz svaki primerak "PC"-ja dobijate i CD-ROM, poklon firmi Samsung i ERC Commerce.

"PC #29" se od utorka, 4. novembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 22 dinara. Pretplatnici su ga već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima, po ceni od 28 dinara. Broj možete da naručite i pouzećem, na telefone (011)451-263 ili 436-855.