PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 31 :

Januar 1998RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Prateći beskrajnu spiralu uspona PC tehnologije, ponekad moramo da zastanemo i osvrnemo se na put kojim smo prošli. Zato ćete na stranicama novogodišnjeg broja pročitati nekoliko osvrta na tehnološke prodore koje smo opisivali tokom prethodnih 11 meseci. Te prodore nije lako sumirati u 40 redova uvodnika, ali uvek mogu da pokušam: posle godina sitnih dogradnji postojeće tehnologije, tokom 1997. stvari su se iz temelja promenile afirmacijom Socket 7 Pentium II podnožja, SDRAM memorije i AGP magistrale; čak je i kućište prešlo na ATX. Još jednom se pokazalo da linija rasta računara nije glatka spirala, već više liči na spiralne stepenice, s tim što smo se tokom 1997. popeli na priličnu visinu. Svima onima koji su se tokom uspona umorili, ili se osećaju pomalo izgubljeno u moru novih termina, preporučujem tekst Bojana Petrovića u kome su nove tehnologije još jednom opisane, uz komentar o njihovim perspektivama.

Softver je napredovao malo sporije: 1997. nije donela ništa važno na polju operativnih sistema ili osnovnih poslovnih programa, a jedina oblast koja je dočekala novu generaciju alata je DTP - više o tome u tekstu Darka Staničića. Ipak, zavirili smo u ono što će doći, dakle Windows 98 i NT 5 - razvoj softvera uvek ide godinu ili dve iza razvoja hardvera, pa tek tokom 1998. ili 1999. možemo da očekujemo potpunu implementaciju novih tehnologija. Jedina oblast koja se opire ograničenjima tog tipa je Internet - 1997. nam je donela novu generaciju browser-a, koji su prerasli ulogu univerzalnih klijenata i prerasli u operativne sisteme, a sve to je praćeno eksplozijom sadržaja, vidljivih i na domaćem Web-u - pogledajte naš pregled Top 50 YU Web strana.

Razvoju YU segmenta Interneta pomoći će činjenica da Telekom najavljuje nove modalitete pristupa - provajderi već primenjuju primarni ISDN, dok bazni ISDN u firmama i stanovima očekujem u prvoj polovini 1998. Sve to doprinosi opštem utisku da, kada se radi o računarima, odavno nismo bili tako blizu razvijenom svetu: redovno stižu najnovije generacije hardvera, a cene su takve da će mnogi tokom 1998. preći na Pentium II i ono što ga prati. Čak se i softversko tržište probudilo iz letargije, pa smo kao najlepši novogodišnji poklon dobili Microsoft Office prilagośen srpskom jeziku. Ostaje mi samo da, priključujući novogodišnjim poklonima CD koji je za vas pripremila firma SBS, poželim da tokom 1998. stvari nastave da se kreću u istom smeru. Srećan Božić i Nova godina!

Na njegovih 170 strana sumiramo mnoge događaje koji su obeležili proteklu godinu i analiziramo tehnologije koje će se naći u punoj primeni već u prvim mesecima 1998. U hardverskom bloku naći ćete megatest 3D grafičkih kartica, kritički pogled na nove tehnologije koje su predstavljene tokom 1997, prikaz predstavnika druge generacije DVD uređaja, opis RAID tehnologije i kontrolera, prikaz jeftinog A2 ink-jet štampača i A3 skenera, digitalnog foto-aparata čija je rezolucija dostigla fantastičnih 1280*960 tačaka i pregled novogodišnjih poklona kojima možete obradovati prijatelja... ili sopstveni računar.

Udarne teme softverskog bloka su prvi utisci o srpskoj verziji Office 97, prikaz paketa FrontPage 98 i 3d Studio Max 2, nastavak serije tekstova o sigurnosti NT-a, prikaz svih oficijelnih "zakrpa" za Windows 95 kao i sekcija koja će interesovati korisnike DTP aplikacija: prikaz komercijalnog PostScript emulatora za PC, opis Pantone standarda i pogled na nove verzije DTP paketa objavljene tokom 1997. godine.

Najviše prostora u bloku o komunikacijama posvećeno je listi pedeset najboljih Web strana na YU Internetu koju su sačinili saradnici časopisa "PC". Čitaćete i o jeftinoj metodi povezivanja firme na Internet, novoj Microsoft verziji Java okruženja kao i o zaštiti od LAND.C napada, koji ruši većinu računara povezanih na Mrežu...

Programeri će se upoznati sa jednim zanimljivim rešenjem zaštite podataka u Clipper programima, proučiti strukturu INF fajlova koji omogućavaju instalaciju resursa u Windows sistem i baciti pogled na jedan metod optimizacije koji se ugrađuje u superkompajlere.

Specijalni dodatak je štivo koje ćete rado čitati tokom nastupajućih praznika: nosi naslov "12 priča za 12 meseci" i donosi priloge naših saradnika o raznim (manje ili više računarski orijentisanim) dogodovštinama koje su doživeli tokom 1997. godine. Uz svaki primerak "PC"-ja dobijate CD-ROM koji vam poklanja SBS-IBM Alliance - na njemu je VisualAge for Java razvojno okruženje.

Uz svaki primerak "PC"-ja dobijate CD-ROM koji vam poklanja SBS-IBM Alliance. Na njemu ćete naći integrisanu razvojnu platformu za pisanje Java i drugih aplikacija usmerenih ka Internetu, koja uključuje i potpuno funkcionalni VisualAge for Java.

"PC #31" se od petka, 26. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 26 dinara. Pretplatnici su ga već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima, po ceni od 32 dinara. Broj možete da naručite i pouzećem, na telefone (011)451-263 ili 436-855.