PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 32 :

Februar 1998

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Ovu stranu često koristim da bih sumirao teme o kojima pišemo u novom broju "PC"-ja, ali ću ovog puta morati da počnem od teme o kojoj ne pišemo. 26. januara, dok je naš časopis bio u štampi, objavljena je vest o najvećoj transakciji u istoriji računarske industrije: Compaq je, za 9.6 milijardi dolara, kupio Digital Equipment Corporation. Transakcija je otvorila mnoga pitanja, o kojima ćemo pisati sledećih meseci: za većinu analitičara najinteresantnije je kako će se novonastali gigant nositi sa IBM-om, a "smrtni" korisnici Interneta sa zebnjom pomišljaju na mogućnost da Compaq kaže 'hasta la vista' Web pretraživaču sličnog imena, kome pristupaju svi domaći surferi.

Moje pitanje se odnosi na procesore - da li je važan motiv za ovu kupovinu bila Alpha, jedan od tehnološki najnaprednijih procesora današnjice, ili će Compaq i ubuduće graditi svoju strategiju na personalnim računarima i Intel-ovim procesorima, koji su mu doneli toliki uspeh? Intel, izgleda, nije zabrinut: 26. januara (slučajna koincidencija?) je predstavljen novi Pentium II koji radi na 333 MHz i koji će krajem godine preći granicu od 400 MHz. Srećom, većina ključnih informacija je već neko vreme poznata, pa u ovom broju pišemo o novom procesoru, kao i o Merced-u, njegovom nasledniku koga očekujemo krajem 1999.

Stvari u svetu se, dakle, sve brže razvijaju, a kako mi hvatamo priključak? Napravili smo jedan vredan koncepcijski korak napred, kada je Savezna vlada usvojila "Strategiju razvoja informatike u SRJ". Ovim aktom je osnažena teza da informatika predstavlja jednu od infrastrukturnih poluga razvoja i ukazano na ono što bi državni organi trebalo da urade da bi ubrzali njen razvoj, ali konkretni efekti tek treba da se pokažu. Jedan od njih je već vidljiv na polju komunikacija - Telekom Srbije je zainteresovanim firmama ponudio bazne ISDN priključke. Na narednim stranicama pročitaćete da je u pitanju tehnologija koja se u svetu afirmisala još pre nekoliko godina i da ISDN kod nas nije ni jeftin ni svuda pristupačan, ali će samo njegovo postojanje za korisnike Interneta koji kubure sa vezama predstavljati otkrovenje.

Da bi i kraj uvodnika bio nestandardan, neću nabrojati ostale tekstove koje ćete rado čitati. Umesto toga, skrećem vam pažnju na sledeći broj "PC"-ja, koji će izgledati sasvim drugačije - došlo je vreme za prelazak na još kvalitetniju tehnologiju štampe i kompletan redizajn časopisa, koji treba da donese moderniji izgled i olakša pronalaženje informacija. Vidimo se 5. marta!

U hardverskom bloku naći ćete prve informacije o sledećim Intel-ovim procesorima koji nose imena Deschutes i Memphis, pročitati prikaz nove generacije Hewlett-Packard-ovih laserskih štampača LaserJet 4000 kao i uporedni test ink-jet štampača namenjenih zahtevnim korisnicima i saznati sve o ISDN-u, njegovoj raspoloživosti u Srbiji, odnosno opremi koju treba da nabavite da biste se na ovaj način povezali sa svetom. Svakako će vas zanimati i prikaz prvog DVD uređaja koji se prodaje u Beogradu, uporedni test Pentium ploča najnovije generacije, prikaz galerije Princeton monitora i Hewlett-Packard-ovog Windows CE računara...

Udarna tema softverskog bloka je prikaz paketa Corel WordPerfect Suite 8, trenutno najozbiljnijeg konkurenta Microsoft Office-a. Upoznaćete i novu beta verziju Memphis-a, OCR program Recognita Plus 3.2, ArtLantis Render, Imagine koji je prešao na Windows platformu, ličnu AltaVistu, Paradox, InterBase, čitav niz programa za ekstrakciju i kompresiju zvuka sa muzičkih kompakt diskova...

U bloku posvećenom komunikacijama bavimo se zaštitom od Land.C programa koji obara računare vezane na Internet, predstavljamo biblioteke na Internetu, Web strane posvećene skijašima i predstojećoj zimskoj Olimpijati u Naganu. I programerski tekstovi se u priličnoj meri bave komunikacijama: iskustva programiranja u Perl-u, novi jezik Pizza koji predstavlja ekstenziju Jave i optimizacije koje se ugrađuju u moderne Java kompajlere.

Specijalni dodatak će posebno obradovati početnike u vašoj okolini - u pitanju je drugo izdanje "PC bukvara" (autor: Nenad Batoćanin), ovoga puta potpuno prilagođeno Windows 95 okruženju. Apsolutni početnici će naučiti najvažnije o funkcionisanju osnovnih delova računara, radu u Windows-u, obradi teksta u Word-u, tabelama u Excel-u, Internetu...

"PC #31" se od četvrtka, 5. februara prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 25 dinara. Pretplatnici su ga već dobili, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima. Cena je neizmenjena, a broj možete da naručite i pouzećem, na telefone (011)451-263 ili 436-855.