PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 33 :

Mart 1998

TehnoGuru

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Tri godine izlaženja, koje ovim brojem „PC“-ja zaokružujemo, obeležavamo kompletnom promenom izgleda – došlo je vreme da naš časopis pređe na štampu u punom koloru, a priliku smo iskoristili i za temeljan redizajn. Osmišljavajući novi izgled tekstova i rubrika, naš dizajner Miodrag Veselinović je pre svega imao u vidu potrebu čitalaca da lakše uoče suštinu izloženih informacija i da pri kasnijem listanju brže nađu tekst ili podatak koji im je potreban. To je zahtevalo da se kvalitet ilustracija, kako fotografija tako i dijagrama, podigne na viši nivo, što uvek znači mnogo dodatnog rada, a samim tim i vremena. Posla je bilo toliko da sam se povremeno pitao hoćemo li uopšte stići da ga završimo na vreme. Ipak, DTP ekipa, na čelu sa našim novim art direktorom Darkom Staničićem, uspela je da pobedi čak i najkraći mesec u godini, pa će se ovaj broj „PC“-ja pojaviti na kioscima u uobičajeno vreme. Povoljnim aranžmanom u štampariji „Efekt“ i povećanjem tiraža postigli smo da njegova cena ostane nepromenjena.

Čim je rok završetka nekog posla kritičan, vidi se prednost nove tehnologije – ko zna da li biste ove redove čitali na vreme da tehnička priprema nije prešla na novu generaciju računara zasnovanih na Pentium II procesoru. Ako smatrate da vam Pentium II nije potreban, pročitajte prikaz LX ploča i razmislite još jednom: promenom procesora menja se i čitavo okruženje, što čini rad ne samo efikasnijim, već i pouzdanijim, po ceni koja je poslednjih meseci bitno pala. Najzahtevnijim korisnicima to otvara mogućnost da krenu korak dalje, pa u ovom broju prikazujemo računar sa dva Pentium II procesora, nestrpljivo očekujući prve primerke Deschutes-a koji će, uz pogodne ploče, raditi i u većim klasterima.

Dok hardver napreduje krupnim koracima, generacija softvera „za ovu godinu“ se tek očekuje: Windows 98 će najverovatnije izaći u maju, Windows NT 5 možda nekoliko meseci kasnije, a o novom Office-u još nema ni pomena. Ipak, zadovoljstvo mi je da najavim jedno domaće izdanje koje smo, u saradnji sa firmom Procon, u prilici da vam ponudimo. U pitanju je Morton Benson englesko-srpski rečnik na CD-ROM-u, koji koristi sve prednosti multimedije: ne samo što ćete pročitati značenje reči, već ćete čuti i njen izgovor. Autori ovog izdanja su Dejan Jelović i Zoran Koš, a distribucija je poverena našem časopisu – rečnik možete naručiti telefonom, ili ga kupiti na uobičajenim „PC“-jevim prodajnim mestima.

Priču o našim sledećim projektima i specijalnim izdanjima ostavljam za sledeći mesec – očekuje nas još dosta posla na doterivanju „PC“-ja i zaokruživanju novog izgleda. Pri tome će nam, kao i uvek, od velike pomoći biti vaši komentari i predlozi, koje nestrpljivo očekujemo. Vidimo se 5. aprila, na treći rođendan „PC“-ja!

Za proslavu trećeg rođendana, "PC" je prešao na kvalitetniju štampu (sve strane su sada u punom koloru) i temeljno je redizajniran. Verujemo da će novi izgled tekstova, ilustracija i rubrika pomoći da još lakše i brže dolazite do informacija, ali i učiniti listanje časopisa prijatnijim.

U hardverskom bloku čitaćete informacije o prvim Pentium II računarima koji rade na 333 MHz, upoznati PC koji koristi dva Pentium II procesora i novi 15-inčni ravni ekran. Verujemo da će vas zanimati i test svih Pentium II ploča koje se mogu nabaviti kod nas, uporedni test laserskih štampača prilagođenih radu u firmama, uporedni test 24X CD-ROM čitača i prikaz prvog 32X modela, prikaz jeftinih skenera, drugi deo priče o DVD čitaču...

Softverski blok bavi se pre svega Corel-ovim programima: detaljno smo testirali CorelDRAW! 8, kao i komponente Corel WordPerfect Suite-a 8: QuattroPro, Presentation i Paradox. Tu je i prikaz CAD programa za arhitekte, treće verzije paketa Norton Utilities za Windows, Macromedia Dreamweaver, pregled "zakrpa" za Windows NT i Office 97, kao i tekst koji će vam pomoći da savladate zloglasni "plavi ekran smrti" na NT-u.

U bloku posvećenom komunikacijama govorimo o ICQ servisu ("Internet pejdžer") i načinima na koje vaša firma može paralelno koristiti usluge više Internet provajdera, analiziramo elektronske časopise na Internetu, dizajn Web strana, ekstremne sportove... Programeri će naučiti da, koristeći dokumentovane mehanizme, pristupaju bazi koju formira Outlook, upoznati nove načine formiranja help biblioteka i saznati kako se korisnički interfejs prilagođava na globalnom nivou: jeste li, recimo, znali da prozori mogu biti okrugli?

Specijalni dodatak je posvećen paketu Microsoft FrontPage 98 - naučite da, bez bavljenja HTML-om, kreirate ne samo atraktivne Web strane, već i složene prezentacije.

"PC #33" se od četvrtka, 5. marta prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 25 dinara. Isporuka pretplatnicima je u toku, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima. Cena je neizmenjena, a broj možete da naručite i pouzećem, na telefone (011)451-263 ili 436-855.