PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 34 :

April 1998

TehnoGuru

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Da li je došlo vreme da se stoni računar zameni prenosivim? Ovo pitanje mi se ne nameće samo zato što ove redove pišem na Kopaoniku, gde je upravo počeo četvrti YU INFO, najveći skup naših informatičara. Notebook je svojim karakteristikama stigao, pa ponegde i prestigao stoni računar – neke tehnologije, kao što su ravni ekrani, tek treba da pređu u svet klasičnih poslovnih kompjutera. Dovoljno je da nabavite dobru tastaturu koju ćete držati na poslu i notebook će obavljati sav dnevni posao... uz brojne prednosti koje obezbeđuje njegova prenosivost.

Notebook bi bio još mnogo atraktivniji za poslovnog čoveka kada bi se mogao lakše koristiti van kancelarije, a za to su potrebni samo sitni infrastrukturni radovi. U našim hotelima, čak i onim najviše kategorije, kao da još vlada strah da će gost u sobi peglati posteljinu ili kuvati supu, pa često nemate slobodan utikač za računar, mobilni telefon, faks i ostale neophodne stvari; čak su i zauzeti utikači veoma dobro skriveni nameštajem. O telefonskom priključku u koji treba uključiti modem da i ne govorim – da bih napisao i poslao ovaj tekst, morao sam da donesem punu torbu kablova i konektora, a pomeranje nameštaja dođe kao uzgredna gimnastika. Dok toaletni sto u sobama ne postane radni sto i dok se oko njega ne pojave svi potrebni priključci, među kojima naravno i ISDN, moraćemo da se snalazimo... a za snalaženje je potreban što fleksibilniji prenosivi računar, čija se konfiguracija lako i brzo menja. U ovom broja „PC“-ja predstavljamo tri takva računara, kao i Philips Velo koji bi uskoro, naročito uz najavljeni Windows CE 2, mogao dostojno da zameni neke notebook računare prethodnih generacija.

Osim prenosivih računara, predstavljamo i 3D grafičke kartice, mnoge dodatke za vaš PC, analiziramo sledeće verzije operativnih sistema i programa, opisujemo zanimljive sadržaje na Internetu... Tehnička priprema broja bila je prilika da dalje unapredimo izgled „PC“-ja, sledeći mnoge sugestije čitalaca koje su, uporedo sa komplimentima, stizale tokom čitavog marta. Najviše osmeha u Redakciji izazvala je primedba da zaglavlje ove strane nije kompatibilno sa problemom 2000, pa smo morali da podmirimo i svoj deo računa za njegovo rešavanje; nadam se da će programerima širom sveta to uspeti jednako lako. Vaše sugestije, naravno, primamo i dalje – uživajte u ovom broju „PC“-ja i vidimo se 5. maja!

  • Čitajte prikaz modernih notebook računara, uporedni test Diamond i ATI 3D kartica kao i nove generacije Pentium ploča, upoznajte domaću ponudu papira za ink-jet štampače... Zatim pročitajte prve utiske o programima Novell NetWare 5 i Outlook 98, detaljan prikaz Microsoft Publisher-a i Install Shield 5.1, nastavak pregleda CAD softvera za arhitekte, naučite da koristite ćirilicu u QuarkXPress-u, upoznajte tajne BGP4 protokola, sajtove koji se bave istraživanjima svemira, razmislite o marketingu na Internetu i sledećoj generaciji Web-a koja je zasnovana na XML-u...
  • Specijalni dodatak, Oracle vodič, olakšaće vam da počnete sa korišćenjem najpoznatije baze podataka prilagođene personalnim računarima.

U hardverskom bloku čitaćete prikaz tri moderna notebook računara, uporedni test novih ATI i Diamond 3D grafičkih kartica, uporedni test nove generacije Pentium matičnih ploča, prikaz Web kamera, prve utiske o Hewlett-Packard-ovom skeneru i štampaču koji rade "u paru", tekstove o novim idejama za backup (koristite video rekorder!), izboru papira za vaš ink-jet štampač na YU tržištu...

Softverski blok donosi opis beta verzije budućeg Novell NetWare 5, prve utiske o Microsoft Outlook-u 98, prikaz Microsoft Publisher-a uz osvrt na "DTP strategiju" najveće softverske kuće sveta, nastavak pregleda CAD softvera koji se koristi u arhitekturi, prikaz kod nas malo poznatog paketa za animaciju Cinema 4D i instalacionog sistema InstallShield 5.1, tekst o prvoj verziji jezika Visual Basic for Applications koja je ugrađena u AutoCAD R14... Posebno izdvajamo prilog koji će vam pomoći da, koristeći Unicode fontove, štampate ćirilicom iz novog QuarkXPress-a 4.

Opsežan blok posvećen komunikacijama opisuje tajne BGP4 protokola (priključenje na Internet preko više provajdera), donosi tekstove o XML-u (Web sledeće generacije) i pravljenju kanala, opisuje sajtove posvećene svemirskim istraživanjima, kriminalu, marketingu na Internetu... Programeri će čitati o ekstenziji Jave koja omogućava programiranje "slaganjem kockica" (JavaBeans) kao i o osnovama digitalnog zvuka pod Windows-om.

Specijalni dodatak, Oracle vodič, olakšaće vam da počnete sa korišćenjem najpoznatije baze podataka prilagođene personalnim računarima.

"PC #34" se od petka, 3. aprila prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 25 dinara. Isporuka pretplatnicima je u toku, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima. Cena je neizmenjena, a broj možete da naručite i pouzećem, na telefone (011)451-263 ili 436-855.