PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 35 :

Maj 1998

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Počinje još jedno veliko odbrojavanje: Microsoft će 25. juna promovisati Windows 98, koji će prodavati po (prigodnoj) ceni od 98 dolara. Nekoliko meseci kasnije, pojaviće se Windows NT 5, čiju beta verziju detaljno prikazujemo u ovom broju „PC“-ja.

Naši redovni čitaoci znaju da Windows 98 ne donosi revolucionarne promene u odnosu na Windows 95, ali je prelazak na njega gotovo obavezan. Pre svega, na tržištu se od 1995. do danas pojavilo mnogo hardvera, koji će biti propisno podržan tek ovom verzijom operativnog sistema – možda će ona podstaći opšti prelazak na USB i FireWire uređaje. Osim toga, savremeni diskovi su toliki da FAT32 predstavlja jedino racionalno rešenje, koje Windows 98 uvodi na način koji više odgovara korisniku od danas preovlađujućeg OSR2.

Pošto pređete na Windows 98, poželećete da iskoristite i ostale njegove prednosti, od kojih mnoge nisu vidljive na prvi pogled. Potrudićemo se da vam u tome pomognemo: zahvaljujući dobroj saradnji sa Microsoft-om i njegovim predstavnicima, obezbedili smo novinarska izdanja novog Windows-a, koja su gotovo identična produkcionoj verziji. Ona će nam pomoći da pripremimo knjigu „PC 98“, koja će izaći ubrzo po promociji operativnog sistema. Knjiga, podrazumevajući osnovno znanje čitaoca o korišćenju Win95, stavlja akcenat na nove tehnologije koje verzija 98 donosi, a pre svega na integraciju Web-a i radne površine. Sve to prate informacije o savremenim načinima korišćenja Interneta i vodič kroz sadržaje na Web-u koji su interesantni za poslovne ljude.

Ukoliko se odmah pretplatite na „PC 98“, dobićete i poseban poklon: CD-ROM na kome ćete naći sve što je potrebno da prilagodite Windows 98 YU uslovima, uslužne programe u javnom vlasništvu pisane za novi Windows i, kao posebno iznenađenje, kompletan sadržaj (tekst i ilustracije) prvih 35 brojeva časopisa „PC“, uz unapređene mehanizme za pretraživanje tog obilja informacija. Očekujemo vaše pretplatne kupone, ili posete na http://www.pcpress.co.yu/pc98/

Ako odlučite da vreme do promocije novog Windows-a iskoristite da malo inovirate svoj hardver, preporučujem tekst Bojana Petrovića – videćete kako da, uz sasvim skromno ulaganje, podignete svoj računar na sledeću stepenicu. Verujem da ćete u ovom broju „PC“-ja, koji je zbog velikog interesovanja naših poslovnih partnera u poslednjem trenutku „porastao“ na 162 strane, pronaći i druge priloge koji će vas zanimati. Pročitajte ih, 5. jun nije daleko!

  • Čitajte o načinu da upgrade-ujete svoj računar, uporedni test A3 laserskih štampača, prve utiske o Pentium II notebook računaru, pregled CD pisača... Zatim pređite na beta verziju Windows NT 5, vrhunske programe za animaciju i vizualizaciju Maya i Ray Dream, prve informacije o Photoshop-u 5, zaštitite se od Access virusa... Onda pročitajte bukvar za Internet provajdere, priču o svetskim berzama i njihovim Web stranama, priključite umrežene PC-je na Internet koristeći samo softver... A ako ste dugo programirali na Clipper-u, zainteresovaće vas i priča o njegovim naslednicima - za koji se opredeliti?
  • Specijalni dodatak se bavi programom Adobe Illustrator 7 - naučite da ga koristite i upoznajte njegove primene u profesionalnom DTP-u.

U hardverskom bloku bavimo se upgrade-om vašeg računara - kako da, za novac koji obezbeđuje kupovinu jednog 32 MB RAM modula, postignete najbolje moguće performanse - da li da kupujete memoriju, menjate procesor ili prelazite na 3D grafičku karticu? Čitaćete i prve utiske o notebook računarima koji su zasnovani na Pentium II procesoru, uporedni test A3 laserskih štampača, pregled CD pisača, prikaz Canon-ovog vodootpornog ink-jet printera, test primenjivosti 56 kbps modema u našim uslovima, prikaz uređaja uz čiju pomoć PC, povezan sa video rekorderom, postaje moderan montažni sto...

Softverski blok donosi detaljan opis beta verzije budućeg Windows NT 5 i opis tehnologija koje nova verzija operativnog sistema donosi, prikaz programa koji prate CorelDraw! 8, prve informacije o budućem Photoshop-u 5, prikaze izuzetnih programa za grafiku, animaciju i vizuelizaciju MAYA i Rey Dream, prikaz softvera za generisanje muzike, informaciju o prvom Access virusu, prikaze uslužnih programa i druge zanimljive teme.

Blok posvećen komunikacijama obuhvata tabelu svih provajdera u Jugoslaviji, bukvar za one koji tek nameravaju da se upuste u ovu vrstu biznisa, priču o poznatim svetskim berzama i njihovim Web stranama, pregled javno dostupnih Web kamera, prikaz programa koji će olakšati priključenje vaše mreže na Internet... Programeri će čitati o konverziji C++ programa u jezik Java, DirectX programiranju i Clipper-ovim naslednicima.

Specijalni dodatak se bavi programom Adobe Illustrator 7 - naučite da ga koristite i upoznajte njegove primene u profesionalnom DTP-u.

"PC #35" se od utorka, 5. maja prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 25 dinara. Isporuka pretplatnicima je u toku, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima. Cena je neizmenjena, a broj možete da naručite i pouzećem, na telefone (011)451-263 ili 436-855.