PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 37 :

Jul / Avgust 1998

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Trebalo bi da uvodnik posvetim Windows-u 98, koji upravo kreće u prodaju, ali mi novi Windows nekako zvuči kao stara vest. Zahvaljujući Microsoft-ovoj praksi da softver prođe kroz niz manje-više javnih beta verzija, u trenutku konačne promocije svi već znaju sve o njemu. Ma koliko takva praksa rezultirala kvalitetnijim i bolje testiranim programima, ponekad poželim da nas Microsoft iznenadi nečim sasvim novim...

Srećom, kada se bavite računarima, novih stvari uvek ima. Tako je jun protekao u znaku ISDN-a: Telekom je konačno počeo da instalira bazne priključke u firmama i stanovima, pa je i naša Redakcija požurila da pređe na telefon nove generacije. Iskoristili smo priliku da testiramo ISDN telefone, terminal adaptere i rutere koji se mogu naći na YU tržištu. Siguran sam da će opširan tekst koji objavljujemo pomoći da izaberete varijantu koja vam najviše odgovara, a ovde ću samo pokušati da prenesem opšti utisak. Potrebno je određeno vreme da se savladaju početnički problemi koji su me podsetili na prve dane uz 1200 bps modem, ali kada jednom sve pokrenete, velika brzina komunikacije daje poslovanju sasvim novu dimenziju. Danas mi je, recimo, e-mail-om stigao skenirani slajd od 47 MB iz austrijskog ogranka Hewlett-Packard-a; 40 minuta kasnije, fajl je bio na mom disku, a za to vreme sam nesmetano koristio ostale servise Interneta. Do pre neki dan takav slajd bi morao da se šalje DHL-om, nosi na skeniranje i sve bi to potrajalo danima. Uz ISDN, završeno je za 40 minuta.

ISDN je, naravno, samo tehnička mogućnost – na nama je da tu mogućnost pretvorimo u sadržaje. A tih sadržaja na domaćem Web-u ima sve više: početkom juna sam se spremao na put u Vrnjačku banju, gde je održan naučni skup ETRAN, te sam, tek da mi savest bude mirna, pogledao ima li informacija o tamošnjim hotelima na Web-u. Za divno čudo, našao sam ih na www.banje.co.yu, pa mi nije bilo teško da se odlučim. Stvari nisu baš idilične, jer sam na osnovu tih informacija izabrao loš hotel, u kome je od modernih komunikacionih tehnologija funkcionisala jedino Radio Mileva, ali biće bolje... bitno je da sve više firmi izlazi na Web.

Ostaje da vam poželim da pri izboru hotela u kome ćete provesti letnji odmor budete bolje sreće i da vam ovaj „PC“ i naša knjiga „PC 98“ koja, sa pratećim CD-om, izlazi tokom jula, budu korisna letnja lektira. „PC“, kao što znate, u avgustu ne izlazi, pa sledeći sastanak zakazujemo za 5. septembar!

  • Windows 98 je stigao - upoznajte njegove karakteristike, nove tehnologije koje donosi i razmislite o upgrade-u... Pišemo i o Terminal Server-u, prvoj zvaničnoj verziji NT-a koja podržava rad sa terminalima, predstavljamo ArchiCAD 6, Bryce 3D, VisualCASE, automatsko prevođenje Web strana sa jezika na jezik, prvi sigurni Web server u YU, GPS mrežu koja, uz malo jeftine opreme, može da vam kaže gde se nalazite...
  • Svakako preporučujemo i hardverski blok u kome, pored testa novih računara, matičnih ploča, kućnih ink-jet štampača i detaljnog pregleda 3D kartica koje su poslednjih nedelja pojeftinile, objavljujemo prikaz ISDN opreme (interni i eksterni terminal adapteri, ruteri i telefoni) koja može da se nabavi na našem tržištu.
  • Specijalni dodatak nosi naslov "Leto na Web-u" - posetite 150 odabranih sajtova zemlji i svetu...

Najobimniji prilog u hardverskom bloku posvećen je ISDN opremi - testirali smo interne i eksterne terminal adaptere, ISDN rutere i telefone. Tu je i pregled 3D grafičkih kartica čije su cene poslednjih nedelja drastično pale, zatim test Pentium II ploča koje se pojavljuju u sve većem broju, prikaz prvog Windows CE 2 džepnog računara sa ekranom u boji, uporedni test kućnih ink-jet štampača, tekst o strukturiranom kabliranju i savremenim mrežama...

U centru softverskog bloka je detaljan prikaz finalne verzije Windows-a 98: koje nove tehnologije donosi, kako funkcioniše i treba li žuriti sa upgrade-om? Prikazujemo i NT Terminal Server, prvu zvaničnu verziju Windows NT-a koja podržava rad sa terminalima, ArchiCAD 6, Bryce 3D, Visual CASE, WaveLab, zbirku zakona SRP i druge programe. Korisnicima Microsoft Word-a preporučujemo tekst koji će im pomoći ako dokument sa slikama koji su uradili treba osvetliti na filmu, izbegavajući prelom u nekom namenskom DTP programu.

Blok posvećen komunikacijama predstavlja tehnologiju sigurnih Web servera (za finansijske transakcije), automatsko prevođenje Web strana sa jezika na jezik uz pomoć sistema AltaVista, GPS uređaje za komunikaciju sa satelitima, pomoću koje u svakom trenutku možete znati gde se nalazite... Tu je i pregled šahovskih sajtova, uz poseban osvrt na mečeve u kojima ljudi sarađuju sa računarima, kao i šetnja kroz prezentacije proizvođača igračaka. Programeri će čitati o optimizaciji Java bajtkoda, OpenGL standardu, polimorfizmu u Visual Basic-u...

Specijalni dodatak nosi naslov "Leto na Web-u" - posetite 150 odabranih sajtova u zemlji i svetu...

"PC #37" se od ponedeljka, 6. jula prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 30 dinara. Primerci za pretplatnike su ekspedovani, a narednih dana časopis će se pojaviti i na drugim prodajnim mestima. Cena je neizmenjena - 35 dinara.