PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 38 :

Septembar 1998Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Leto je, barem u kompjuterskoj industriji, prestalo da bude period kada se ništa ne dešava: iz dana u dan stižu vesti o promocijama novih procesora, diskova, grafičkih kartica i štampača, a autori softvera se ubrzano pripremaju za novu generaciju operativnih sistema – stigla nam je čak i prva beta paketa Office 2000.

Ima i autora softvera čiji rad neće naići na opšte odobravanje: leto ‘98 biće zapamćeno i po virusima nove generacije. Jedan od njih, kada se aktivira, briše BIOS i tako čini matičnu ploču neupotrebljivom – ako se niste na vreme pripremili, računar morate da nosite u servis. Drugi virus je ostvario davnašnju noćnu moru: koliko puta ste priču o virusu koji se širi elektronskom poštom i kojim možete da se zarazite čitajući e-mail poruke odbacili kao besmislicu? E pa, više nije besmislica: Microsoft-ovi i Netscape-ovi e-mail klijenti imaju bezbednosni propust, koji se ispoljava ako je naziv fajla uz poruku predugačak – ime prepuni bafer, unese u memoriju nekontrolisani sadržaj koji na vešt način može da se izvrši i... eto virusa ili trojanca, „zarađenog“ čitanjem poruke i prevlačenjem kurzora preko ikone fajla.

Neprijatno sam iznenađen nemarnošću autora softvera – po ko zna koji put Internet klijenti „padaju“ zato što se u neko polje upiše sadržaj duži od predviđenog. A problem uopšte nije nov – od pre 10 godina se sećam da ste na VAX-u, ako vas forsirano ubace u meni, mogli da otkucate nekoliko redova besmislenih slova, dobijete poruku o grešci i $ (mislim, komandni prompt – hakerisanjem se, umesto dolara, uglavnom zarađuju nevolje). Kada se takav propust otkrije, autori emituju „zakrpu“ koja ga ispravlja, ali ne obraćaju pažnju na slična mesta, koja će sledećom prilikom napraviti štetu.

Korisnicima ostaje da pažljivo prate i redovno primenjuju te zakrpe, pa smo u ovom broju „PC“-ja, osim novim procesorima (na pragu je sledeća runda velike trke Intel-a i AMD-a), diskovima i programima, morali da posvetimo prostor i virusima... zaštitite se na vreme, instalirajući dodatke iz kolekcije softvera SezamFile Jesen ‘98, koja upravo izlazi. Da, i u našoj Redakciji se ovoga leta dosta radilo – pripremili smo specijalna izdanja „PC 98“ i SezamFile, uradili do sada najopsežniji uporedni test hard diskova i započeli neke projekte čije ćete rezultate videti u sledećim brojevima našeg časopisa.

Vidimo se 5. oktobra!

  • U hardverskom bloku pomoći ćemo vam da izaberete procesor i disk: isprobali smo novi Intel Celeron i AMD K6-2, uporedili ih sa postojećim Pentium II sistemima i organizovali megatest preko 30 modernih hard diskova. Čitaćete i o overklokingu, novoj Matrox grafičkoj kartici G200, Canon-ovim štampačima, mrežama i optičkim kablovima, novom Philips Velo 500 Windows CE računaru... U centru softverskog bloka je i dalje Windows 98 - detaljno smo ga testirali, izmerili performanse, ukazali na probleme i njihova rešenja i opisali instalaciju YU slova. Predstavljamo i probne verzije sledećeg Internet Explorer-a i Netscape Communicator-a, pakete Adobe Premiere 5, 3D Studio VIZ, Mathematica 3.0.1... Blok posvećen komunikacijama donosi diskusiju o neželjenim (spam) porukama, predstavlja Web strane velikih svetskih muzeja, zatim "beskorisne" prezentacije koje privlače milione surfera...
  • Specijalni dodatak je posvećen diskovima: naučićete kakvi diskovi i disk interfejsi postoje, koji je pogodan za kakve primene, na šta treba obratiti pažnju pri izboru, instalaciji i korišćenju, ali i pregledati detaljne karakteristike savremenih modela i uporediti njihove performanse.

Hardverski blok se koncentrisao na dve teme. Prva je megatest diskova - isprobali smo kompletnu domaću ponudu u potrazi za najpogodnijim diskom za svaku od uobičajenih primena računara. Druga su moderni procesori - Pentium II se podelio u dve porodice, a AMD modelom K6-2 pokušava da im preotme primat. Kroz test samih procesora i računara u koje su ugrađeni, tražimo odgovor na pitanje da li je bolje opredeliti se za Celeron, AMD K6-2 ili možda ipak klasični Pentium II? U ovom bloku čitaćete i o overklokingu, novoj Matrox grafičkoj kartici G200, Canon-ovim štampačima, mrežama i optičkim kablovima, novom Philips Velo 500 Windows CE računaru...

U centru softverskog bloka je i dalje Windows 98 - detaljno smo ga testirali, izmerili performanse, ukazali na probleme i njihova rešenja i opisali instalaciju YU slova. Naravno, evolucija softvera se ne završava na novom Windows-u: predstavljamo i probne verzije sledećeg Internet Explorer-a i Netscape Communicator-a, pakete Adobe Premiere 5, 3D Studio VIZ, Mathematica 3.0.1, programe za izradu tekstura, nove mrežne alate, antivirus pakete... Iz bloka koji se bavi multimedijom, ističemo prikaz stogodišnje produkcije časopisa National Geographic, na 30 CD-ROM-ova.

Blok posvećen komunikacijama donosi diskusiju o neželjenim (spam) porukama i zaštiti od njih, kako na strani provajdera tako i na strani korisnika, predstavlja ruski satelitski navigator kao alternativu GPS-u i projekat distributed.net, u kome "svi računari sveta" rešavaju neke globalne probleme. Zatim prelazimo na uobičajeni pregled sadržaja na Web-u: ovoga puta opredelili smo se za strane velikih svetskih muzeja, "beskorisne" stranice koje privlače milione surfera i praćenje RoboCUP-a na Internetu - mogu li roboti da igraju fudbal? Programeri će čitati drugi nastavak serije tekstova o OpenGL programiranju, upoznati tehnike optimizacije u Visual Basic-u i naučiti kako se programi mogu dopuniti "inteligentnim" pomoćnikom koji liči na spajalicu iz Office-a.

Specijalni dodatak je posvećen diskovima: naučićete kakvi diskovi i disk interfejsi postoje, koji je pogodan za kakve primene, na šta treba obratiti pažnju pri izboru, instalaciji i korišćenju, ali i pregledati detaljne karakteristike savremenih modela i uporediti njihove performanse.

"PC #38" se od subote, 5. septembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 30 dinara. Isporuka pretplatnicima je u toku, a narednih dana pojavljivaće se i na drugim prodajnim mestima. Cena je 35 dinara.