PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 45 :

April 1999

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Naši redovni čitaoci svakako će se setiti da ovim brojem „PC“ ulazi u petu godinu izlaženja. Za prethodne četiri godine samo dva puta se ukazala potreba da već završeni uvodnik ponovo pišem – povod su bili prijatni događaji koji su menjali tokove razvoja računarske industrije. Ovoga puta povod su, nažalost, događaji koji menjaju tokove naših života: agresija država NATO pakta na Jugoslaviju pretvorila nas je u mete na koje se svakoga časa mogu sručiti bombe i projektili. Iz noći u noć svedoci smo jezive deformacije tehnologije koju dobro poznajemo i volimo: umesto da se mikroprocesori i programi koriste da bismo produktivnije radili, oni pomažu efikasnijem ubijanju ljudi i razaranju kuća i mostova. Oduvek smo, naravno, čitali o vojnim primenama računara, ali su takve priče na papiru mnogima zvučale kao intelektualna razonoda; tek kada su počele da se događaju nad našim glavama, shvatili smo o kakvom se užasu radi. Ipak, čitav svet vidi da se „tehnološkim ratom“ ne mogu postići nikakvi ciljevi. Možda će taj zaključak pomoći da se ovo što preživljavamo od 24. marta do danas više ne dogodi nikome.

Četrdeset peti broj našeg časopisa pripreman je pre napada na Jugoslaviju, ali zbog vanrednih okolnosti na kioske stiže kasnije nego što je uobičajeno i u nešto smanjenom obimu. Bojim se da će ga mnogi čitati u neuobičajenom okruženju: dok sedimo u skloništu, verovatno nas muče problemi daleko ozbiljniji od pitanja da li je bolje nabaviti ATI Rage 128 ili Riva TNT karticu. Ipak, nemojte ono o čemu pišemo posmatrati samo kao bekstvo u neki lepši, virtuelni svet – u struci kojom se bavimo stvari se događaju toliko brzo da čak ni rat nije dovoljan „izgovor“ da ne budete u toku sa stvarima: svaki zaostatak kasnije se skupo plaća. Ako je uopšte potrebna ilustracija te dinamičnosti, pogledajte procesor koji u ovom broju predstavljamo: prvi IBM PC radio je na 4.77 MHz, a Pentium III računari rade na 500 MHz – preko sto puta brže! U međuvremenu je standardna memorija porasla 2000 puta (sa 64 KB na 128 MB), diskovi sa 5 MB na 20 GB, a CGA adaptere i današnje 3D kartice nema smisla ni porediti.

Nadajmo se da će i stvari u našim životima barem jednom napredovati brzinom na koju nas je kompjuterska industrija navikla, da ćemo se brzo vratiti normalnom životu i svakodnevnim poslovima, te da će sledeći broj „PC“-ja izaći u srećnijim uslovima. Vidimo se 5. maja!

  • Čitajte o performansama prvih računara zasnovanih na procesoru Pentium III, uporedite 11 laserskih štampača iz ekonomske klase koji se mogu naći na našem tržištu, upoznajte novu grafičku karticu ATI Rage 128 i savremenu mrežnu opremu... Onda pređite na softver: ekskluzivno predstavljamo beta verziju AutoCAD-a 2000, analiziramo aspekte Office-a 2000 od značaja za administratore mreža i projektante, objavljujemo test finalnog Internet Explorer-a 5, paketa Visio 5.0, Linux-a, Adobe InDesign-a... Zainteresovaće vas i uporedni test Web pretraživača, kao i uobičajena šetnja zanimljivim sadržajima na Internetu, sa posebnim osvrtom na seriju "Dosije X".
  • Specijalni dodatak nosi naslov "Adobe Illustrator 8 - uputstvo za upotrebu" i zamišljen je kao priručnik za one koji već imaju određeno iskustvo sa programima za vektorsku grafiku, a žele profesionalno da primenjuju Illustrator u DTP-u.

Najvažniji prilog u hardverskom bloku posvećen je promociji nove generacije procesora: koliko Pentium III, koji radi na 500 MHz, doprinosi ukupnim performansama sistema? Čitaćete i uporedni test laserskih štampača koji na našem tržištu koštaju manje od 1000, prikaz nove grafičke kartice ATI Rage 128, pregled matičnih ploča, uporedni test novih monitora, a ako planirate da modernizujete svoju mrežu, zainteresovaće vas pregled mrežne opreme: kartice, habovi, switch-evi, kaskadne veze...

U softverskom bloku ekskluzivno predstavljamo beta verziju AutoCAD-a 2000, analiziramo aspekte Office-a 2000 od značaja za administratore mreža i projektante, objavljujemo test finalnog Internet Explorer-a 5, paketa Visio 5.0, Linux-a kao realne alternative za desktop budućih personalnih računara kao i pogled na budući Adobe-ov DTP program koji će se zvati InDesign i demonstrirati nove strategije digitalne pripreme za štampu. Zainteresovaće vas i nezvanične informacije o budućem Windows-u 2001 zvanom Neptun.

Blok posvećen komunikacijama donosi uporedni test Web kataloga i pretraživača, pregled sajtova za ljubitelje serije "Dosije X" kao i sajtova za kolekcionare starog novca, marki, zanimljivih predmeta... Programeri će čitati o rešenju za arhiviranje i dearhiviranje podataka koje mogu da ugrade u svoju Windows aplikaciju.

Specijalni dodatak nosi naslov "Adobe Illustrator 8 - uputstvo za upotrebu" i zamišljen je kao priručnik za one koji već imaju određeno iskustvo sa programima za vektorsku grafiku. Obrađujemo, naravno, i osnovne tehnike rada u Illustrator-u, tako da će i početnici bez napora pratiti izlaganje...

"PC #45" se od četvrtka, 12. aprila prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 45 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 50 dinara.