PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 47 :

Jul / Avgust 1999

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Oporavlja li se YU računarsko tržište? Startna pozicija je dobra – za razliku od drugih grana industrije, za proizvodnju informacionih sistema nisu potrebne velike fabrike ni komplikovane mašine; možda su nas zato, kada smo počinjali, nazivali „šrafciger industrijom“. Sada je svakome jasno da šrafciger nije dovoljan – u računarskom svetu odlučuje znanje, a njega bombe nisu mogle da oštete. Zahvaljujući tome, velike računarske firme uveliko rade, uspostavljajući veze sa ranijim i novim partnerima iz sveta. Manje firme još uvek pokušavaju da se (re)organizuju, ali sam siguran da će i većina njih u septembru ili oktobru biti u punom pogonu.

Sve je, dakle, krenulo, ali visoka startna pozicija ne garantuje uspešnu trku (pitajte Šumahera). Za osvajanje tržišta potreban je novac, a njega nema; tokom aprila i maja svi smo „uspešno“ trošili svoj obrtni kapital, pa nije lako ponovo pokrenuti zamajac. Muči nas i embargo na izvoz informatičke opreme u Jugoslaviju koji su prihvatile mnoge zapadne države, a ni problem transporta nije mali – kako mi reče direktor jedne velike računarske firme, „za mene je rat gotov tek kada na Surčin sleti Lufthansa Cargo“. Ipak, roba nekako stiže – listajući ovaj broj „PC“-ja upoznaćete izdanke vrhunske tehnologije čijeg se spiska ne bismo stideli ni u najboljim danima. Pentium III nam, tako, nije bio dovoljan – pred nama se već našao računar sa dva Pentium III/550 procesora.

Svakako očekujete neki lični komentar posle prvog kontakta sa procesorom nove generacije? Kada sam, februara 1994. prvi put seo ispred Pentium računara (60 MHz, 32 MB RAM-a, disk od 420 MB i ATI mach32 grafika), imao sam utisak neverovatne brzine. Juna 1996. ispred mene se našao prvi Pentium Pro PC na 200 MHz, sa 128 MB RAM-a i diskom od 2 GB – shvatio sam da je Pentium bio tragično spor i uživao u „pravoj brzini“. Ovoga puta nemam utisak da je Pentium III na 550 MHz sa 512 MB RAM-a, diskom od 20 GB i TNT2 karticom toliko brži od prethodnika – izgleda da su računari već dovoljno brzi za posao kojim se bavim. Za moje kolege, preokupirane grafikom, animacijom i (ponekad) igrama, Pentium III je procesor snova i to će ostati dok, za najviše godinu dana, svi ne budemo koristili Pentium III računare i sanjali o Merced-u.

Naš časopis će očito sledećih meseci imati o čemu da piše, a radimo i na novim projektima – zanimljivim CD-ROM izdanjima i knjizi posvećenoj Office-u 2000. Više o svemu tome u narednom broju „PC“-ja... Vidimo se 5. septembra!

  • Na 116 strana letnjeg "PC"-ja čitaćete prikaz prvih Pentium III računara koji su stigli u Beograd, veliki uporedni test nove generacije UltraDMA/66 diskova, poređenje performansi procesora AMD K6 i Intel Celeron, prikaze grafičkih kartica zasnovanih na nVidea TNT2 čipovima, jeftinih Intel-ovih matičnih ploča zasnovanih na novom čipsetu i810, skenera, USB uređaja, mrežnih "sitnica", UPS-ova koji se prodaju na YU tržištu... Zatim upoznajte Word 2000, finalni CorelDRAW 9, Adobe Acrobat 4, Macromedia Fireworks 2, Lightscape, FrameMaker, SoundForge i Microsoft Audio Codec 4. Zainteresovaće vas i nove informacije o seminaru Internet 2000, koji će biti održan početkom oktobra, Internet baza podataka Oracle 8i, zatim PHP, ekonomičan način da realizujete aktivne Web sadržaje na Unix Web serverima, sajtovi na Web-u posvećeni stripovima, fudbalu, traganju za korenima...
  • Specijalni dodatak posvećen je DTP programu Corel Ventura. Ventura je konačni izbor mnogih DTP stručnjaka koji se bave prelomom knjiga i drugih opširnijih publikacija. Ovoga puta predstavljamo verziju 8, opisujući njenu primenu u procesu profesionalne pripreme za štampu.

U hardverskom bloku pročitaćete prikaze prvih Pentium III računara koji su stigli u Beograd - šta novi procesor može i koliko se njegove performanse poboljšavaju kada ga "duplirate", tj. nabavite ploču koja prima dva Pentium-a III? Objavljujemo i opširno poređenje performansi sistema zasnovanih na Celeron i AMD K6-2 procesorima, veliki test nove generacije UltraDMA/66 diskova firmi Quantum, Samsung i Western Digital, predstavljamo prve grafičke kartice zasnovane na nVidea TNT2 čipovima kao i jeftine Intel-ove matične ploče zasnovane na novom čipsetu i810, zatim zanimljiv LED kolor štampač, ploter, skener, USB uređaje, mrežne "sitnice", SONY-jev Video CD "vokmen"... Tu je i uporedni test jeftinih UPS-ova koji se trenutno mogu naći na našem tržištu.

Softverski blok počinje opširnim prikazom Word-a 2000, svakako najpopularnije komponente paketa Office 2000. Slede prikazi finalne verzije paketa CorelDRAW 9, Adobe Acrobat 4, Macromedia Fireworks 2, Lightscape, FrameMaker, SoundForge, jednostavne baze podataka koju je pripremio Claris, dodatka koji pretvara Internet Explorer u sasvim novi browser... Zainteresovaće vas i pregled audio standarda: da li će novi Microsoft-ov Audio Codec 4 uzdrmati vladajući MP3 i RealAudio?

U bloku posvećenom komunikacijama, nakon prvih informacija o seminaru Internet 2000 koji će biti održan početkom oktobra, predstavljamo značajnu Internet bazu podataka Oracle 8i, zatim PHP, zgodan i ekonomičan način da realizujete aktivne Web sadržaje na Unix Web serverima, sajtove na Web-u posvećene stripovima, fudbalu, traganju za korenima... Programeri će čitati o 128-bitnoj enkripciji koja je (tiho) ugrađena u Windows 98 i koja obezbeđuje solidnu bezbednost lozinki...

Specijalni dodatak posvećen je DTP programu Corel Ventura. Ventura je konačni izbor mnogih DTP stručnjaka koji se bave prelomom knjiga i drugih opširnijih publikacija. Ovoga puta predstavljamo verziju 8, opisujući njenu primenu u procesu profesionalne pripreme za štampu.

"PC #47" se od petka, 23. jula prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 45 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 50 dinara.