PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 49 :

Oktobar 1999RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Kada se radi o cenama, već godinama je ista priča: sve oko nas stalno poskupljuje, ali je računarska roba iz dana u dan sve jeftinija. U septembru, nažalost, nismo imali čak ni takvu utehu – cene memorijskih modula vrtoglavo su rasle, tako da danas za 128 MB plaćamo 2.5 puta više nego prošlog leta. Takav skok cena tumači se na razne načine, a omiljena „teorija zavere“ kaže da kupce, milom ili silom, treba prevesti na Rambus memorije, podržane Intel 820 setom čipova koji će biti na tržištu dok budete čitali ove redove. Očekuje se da će Rambus memorije koštati 6 dolara po megabajtu, dok su „obični“ SDRAM-ovi koštali duplo manje – nova tehnologija je u početku uvek skupa i retko kada odmah donese obećani skok performansi, pa je kupcima potrebno dosta „prijateljskog ubeđivanja“ da bi na nju prešli. Dobar motiv za tranziciju je saznanje da se cena nije bitnije promenila; ako nove memorije ne mogu da pojeftine, stare mogu da poskupe. Dodajte tome snažan zemljotres na Tajvanu i eto razloga za tekuću cenu od $8.50 po megabajtu. Teško je reći koliko u ovoj priči ima istine, ali sledećih meseci malo ko će kupovati memoriju, a samim tim i matičnu ploču.

Možda je (nadam se kratkotrajno) odlaganje prelaska na 133 megahercnu magistralu, 4X AGP i Rambus dobra prilika da unapredite ostale komponente vašeg sistema... Monitor, recimo. Kupovina kvalitetnijeg monitora veće dijagonale može da učini za vašu produktivnost više od nabavke bržeg procesora ili dodatne memorije; o bonusu u vidu manjeg naprezanja očiju da i ne govorimo.

Ponuda monitora na YU tržištu veoma je dobra, pa nije lako izabrati model koji će najviše odgovarati vašim potrebama i budžetu. Zato smo se potrudili da prevaziđemo toliko puta referencirani test 27 monitora iz „PC #20“. Ovoga puta prikupili smo 33 modela: sve ih je trebalo upoznati, premeriti profesionalnim uređajima, podvrgnuti nizu testova, fotografisati i uporediti, što nam je uzelo skoro mesec dana i naučilo nas koliko je lepo testirati hard diskove, procesore i sve ono što ne dolazi u kutijama dijagonale 1 metar i mase 18 kg. Verujem da se trud isplatio i da će tokom narednih meseci kupovina monitora počinjati čitanjem našeg teksta.

Na stranicama ovog broja „PC“-ja pišemo i o kolor štampačima, digitalnim kamerama, Access-u 2000, paketima InDesign i 3D Studio MAX R3, umrežavanju i mnogim drugim temama, pripremajući teren za jubilarni 50. broj našeg i vašeg časopisa. Vidimo se 5. novembra!

  • Na 124 strane oktobarskog broja "PC"-ja pročitaćete uporedni test 33 monitora dijagonala 15 i 17", prve utiske o AMD Athlon-u koji je stigao u Beograd, uporediti nove BX ploče poslednje (?) generacije, upoznati upravo pristigle ink-jet i kolor laserske štampače, digitalne kamere koje su dostigle mega-rezolucije... Zatim pređite na softver i upoznajte Microsoft Access 2000 i njegove mogućnosti publikovanja podataka na Web-u, Adobe InDesign 1.0 koji bi mogao predstavljati budućnost DTP-a, pakete Encarta 2000 i PitStop, MP3 plejere kao i softver koji obezbeđuje vezu računara sa mobilnim telefonom. U bloku posvećenom komunikacijama poredimo ponudu sajtova koji obezbeđuju besplatan prostor za vaše Web prezentacije, dajemo uputstvo korak-po-korak za umrežavanje računara i krstarimo Web-om u potrazi za sajtovima koji se bave ekologijom, istorijom, mogućnošću slanja elektronske pošte sa mobilnog telefona SMS-om...
  • Specijalni dodatak je posvećen paketu Adobe Acrobat 4, koji je doveo tehnologiju portabilnih dokumenata (PDF) do savršenstva: opisujemo skup alata za čitanje i ispravljanje PDF dokumenata, kao i prevođenje papirne dokumentacije u digitalni oblik.

Hit hardverskog bloka je uporedni test monitora - prikupili smo, uporedili i detaljno opisali 33 modela koja se mogu naći na našem tržištu, koncentrišući se na 17" i 15" segment. Objavljujemo i prve domaće testove AMD Athlon-a, prikaz dva Hewlett-Packard-ova Windows CE računara, uporedni test BX ploča poslednje (?) generacije, prikaza novih ink-jet i kolor laserskih štampača, digitalnih foto-aparata koji su dostigli mega rezolucije, papira i drugog potrošnog materijala koji obezbeđuje bolje "ink-jet slike"...

Softverski blok počinje detaljnim prikazom paketa Microsoft Access 2000 - isprobali smo njegove opcije za publikovanje podataka na Web-u, vezu aktivnih Web strana i baze podataka, Unicode podršku i druge novine. Sledi prikaz paketa Adobe InDesign 1.0 - ne samo što smo ga sagledali kao budućnost DTP-a, već smo uspeli i da rešimo ozbiljan problem sa YU slovima koji je pretio da učini InDesign neupotrebljivim u našim uslovima. Prikazujemo i pakete Encarta 2000, PitStop, MP3 plejere kao i softver koji obezbeđuje vezu računara sa mobilnim telefonom. Tu su i saveti za oporavak oštećene Windows NT instalacije i migraciju NT-a na novi disk.

Blok posvećen komunikacijama donosi pregled sajtova na Internetu koji nude besplatan prostor za vaše Web prezentacije, uz poređenje uslova i "cene" koju za taj besplatan prostor plaćate. Tu je i detaljan korak-po-korak opis povezivanja računara u kućnu (SOHO) ili manju firminu mrežu, pregled sajtova koji su posvećeni ekologiji, slanju Internet pošte sa mobilnog telefona koristeći SMS servis... Programeri će čitati o standardima koji obezbeđuju razmenu podatka o vremenu preko Mreže.

Specijalni dodatak je posvećen paketu Adobe Acrobat 4, koji je doveo tehnologiju portabilnih dokumenata (PDF) do savršenstva: opisujemo skup alata za čitanje i ispravljanje PDF dokumenata, kao i prevođenje papirne dokumentacije u digitalni oblik.

"PC #49" se od ponedeljka, 4. oktobra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 63 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 70 dinara.