PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 53 :

Februar 2000

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Novogodišnja noć i dani posle nje pokazali su da Y2K problem nije bio tako ozbiljan kao što su se mnogi plašili... ili da su pripreme za njegovo rešavanje bile adekvatne. U svetu čak ni maksimalni trud medija da pronađu mrvicu najavljivane katastrofe nije urodio plodom - problema naprosto nije bilo. Kod nas je u zamenu hardvera i reviziju softvera uloženo mnogo manje novca, pa smo se opet nekako snašli. Doduše, korisnicima usluga jednog našeg GSM operatera stižu SMS-ovi koji nose datum iz 1972. (ili 2072?) godine, na Vedroj strani pročitaćete kako je Y2K bag (posredno) zaustavio veliki računski centar, a neki programeri će se „uhvatiti za glavu“ pred izradu godišnjih izveštaja. Ti problemi će se rešavati u hodu.

Pošto broj 2000 više ne zvuči fatalno, možemo se zabaviti njegovim zanimljivim svojstvima. Recimo, 2.2.2000. smo doživeli „parni datum“ - sve cifre u njegovom zapisu su parne. Prethodni takav datum je bio pre 1111 godina, 28.8.888. Poslednji „neparni datum“ u našim životima ispratili smo 19.11.1999; sledeći će biti tek 1.1.3111... ako i tada isti kalendar bude u upotrebi. Verovatno će biti - kada vidim koliko je problema napravio prelazak sa 1999 na 2000, sumnjam da će postojeći kalendar, ma koliko bio nesavršen, ikada biti promenjen.

Softverskoj industriji nesavršenosti kalendara više ne smetaju - sav softver izdat u novije vreme nosi sufiks „2000“. Najvažniji je svakako Windows 2000, čija je finalna verzija upravo stigla časopisima. Fleksibilnost novog Windows-a me je fascinirala kada sam ga isprobao na

2 cm debelom notebook računaru Sony VAIO N505X. Umetnuo sam PC Card mrežni adapter, sačekao minut da ga Windows prepozna i računar se našao u redakcijskoj mreži, čak i bez potrebe da ga restartujem. U ovom broju pročitaćete i ostale utiske, koji će vam pomoći da se eventualno odlučite za upgrade, kada se sredinom februara paket pojavi u prodaji.

Doprinos našeg časopisa „generaciji 2000“ je specijalno izdanje „PC 2000“, sa detaljnim uputstvima za upotrebu programa Word, Excel, Access, PowerPoint i Front Page 2000, plus CorelDraw 9. Osim osnovnih stvari, knjiga obrađuje i naprednu upotrebu ovih programa u poslovnom okruženju, a prati je CD sa prvih 45 brojeva našeg časopisa u elektronskoj formi. Nadam se da će vam specijalno izdanje, kao i prilozi u ovom i sledećim brojevima časopisa „PC“, pomoći da kreativno primenite novu generaciju softvera. Vidimo se 5. marta!

  • Pentium III računari na 733 MHz
  • Prve Camino ploče u Beogradu
  • Test jeftinih hard diskova
  • Uporedni test ink-jet štampača iz ekonomske klase
  • Windows 2000 - finalna verzija
  • StarOffice - besplatna alternativa Microsoft Office-u
  • VMWare - više operativnih sistema na istom računaru
  • WinRoute - povezivanje mreže na Internet
  • Nova rubrika: Internet vodič
  • Specijalni dodatak - CorelDraw9 - vektori i bitmape

U hardverskom bloku predstavljamo zanimljive tehnološke novitete - prve Pentium III čipove koji rade na 733 MHz, Camino matične ploče koje su konačno stigle i u naše krajeve kao i vrhunski Sony VAIO Celeron notebook debljine svega 2 cm. Čitaćete i uporedni test ink-jet štampača iz ekonomske klase, prikaz GeForce grafičkih kartica koje stižu u sve većem broju, pregled modernih diskova kapaciteta 8 - 20 GB koji su prilagođeni jeftinijim konfiguracijama, upoznati nekoliko modernih digitalnih foto-aparata i Web kamera, nove Epson-ove foto štampače, ISDN terminal adaptere, monitore, DVB karticu koja povezuje vaš PC sa satelitom, industrijske štampače, MPEG vokmen i mnoge druge uređaje.

Softverski blok počinje prikazom finalne verzije Windows-a 2000 koja će se naći u prodaji sredinom februara - prve utiske o produkcionom Windows-u koji je stigao u Redakciju sredinom januara dopunili smo pregledom iskustava stečenih tokom dvomesečnog rada sa Release Candidate verzijom. Predstavljamo i Star Office, Sun-ov besplatni konkurent paketa Microsoft Office, Delphi 5, Microsoft Publisher 2000, VMWare koji omogućava da simulirate paralelni rad više operativnih sistema na istom PC-ju, program Nokia Data Suite 3 koji obezbeđuje još efikasniju vezu računara i mobilnog telefona, komercijalni dodatak koji proširuje Flight Simulator domaćim avionima i aerodromima, kao i uslužne programe i multimedijalne naslove.

U bloku posvećenom komunikacijama zvezda je WinRoute, softver koji obezbeđuje povezivanje kompletne mreže firme na Internet. Analiziramo i Adobe-ove standarde koji treba da obezbede vektorsku grafiku na Web-u, dok Internet blok opisuje sajtove koji se bave draguljima kao i sajtove posvećene muzičkim instrumentima. Tu je i nova rubrika, Internet vodič, u kojoj ukratko predstavljamo dvadesetak interesantnih sajtova svih vrsta. Programeri će imati prilike da se upoznaju sa mehanizmima koji obezbeđuju publikovanje XML sadržaja.

Specijalni dodatak je posvećen paketu CorelDraw 9 - osim uputstva za upotrebu standardnih Corel-ovih alata, koncentrisali smo se na integraciju vektorskih i bitmapiranih crteža, u cilju dizajna složenih kompozicija crteža, fotografija i teksta.

"PC #53" se od petka, 4. februara prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 95 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 105 dinara.