PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 54 :

Mart 2000

TehnoGuru

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Windows 2000 je stigao! Pred nama je operativni sistem na čijem je razvoju radilo 5000 ljudi, u čije je testiranje uloženo 500 čovek – godina, koji je isproban sa 13,000 periferijskih uređaja i 8000 aplikacija, u koji su ugrađene sugestije 750,000 beta testera i koji je koštao 2 milijarde dolara. U ovom broju „PC“-ja, kroz niz tekstova, tražimo odgovore na ključna pitanja: da li će Windows 2000 ispuniti očekivanja, da li ćete ga bezbolno instalirati na vaš računar, da li će on olakšati administriranje vaše lokalne mreže i da li ćete uz njega raditi efikasnije?

Očekivanja su velika pre svega zbog svesti o onome što je Windows 95 postigao za prethodne 4 godine. Taj napredak dobro ilustruje sama promocija – 24. avgusta 95. sam, u želji da vidim barem obrise planetarne svetkovine, pozvao BIX i, kroz tekstualni browser lynx, nekako čitao Microsoft-ovu Web stranu, trudeći se da pronađem i prenesem transkripciju govora Bila Gejtsa dugu svega desetak kilobajta. 17. februara 2000. sam pozvao SezamPro, otvorio IE5 i 90 minuta posmatrao real video stream sa www.microsoft.com. Nije baš kao TV prenos, ali sam čuo i video sve što je bitno. Naravno, za uspešnu „Internet televiziju“ i lak prenos tih 25 MB nije zaslužan samo Windows 95 – trebalo je da Intel napravi Pentium III, nVidea dizajnira grafičke čipove, Creative ponudi SoundBlaster Live!, Telekom instalira ISDN priključke, Sezam obezbedi brz link, Cisco mrežnu opremu... Neke od tih tehnologija razvijale su se paralelno sa Windows-om, crpeći sredstva iz novih tržišta koja je on iz godine u godinu otvarao. Tako će, nadam se, biti i ubuduće – neću se žaliti ako promociju nekog Windows-a 2005 budem gledao na punom ekranu, koristeći Video-on-Demand sistem i kućni T1 link.

Za ostvarenje svih tih lepih ideja biće nam potrebno i mnogo novog hardvera, koji se postepeno pojavljuje. U ovom broju predstavljamo Coppermine procesor koji je konačno stigao na naše tržište, uz prve nagoveštaje o Willamette i Foster čipovima koji će pripremiti svet za 64-bitni Merced, hardversku platformu budućnosti. Naravno, niko ne garantuje da će na toj platformi vladati Windows – pre nekoliko dana stigla je vest da je Corel kupio kompaniju Inprise (bivši Borland) sa sasvim jasnom namerom da se koncentriše na Linux. Na sličnim „talasnim dužinama“ je i SUN, dok IBM za sada igra na obe karte. Ostaje nam da posmatramo i komentarišemo zanimljive događaje koji nas očekuju na tržištu operativnih sistema. Vidimo se 5. aprila!

 • Windows 2000: promocija, test performansi, kompatibilnost sa hardverom koji je popularan na YU tržištu, trikovi
 • Pentium III Coppermine procesori
 • Notebook računari na 650 MHz sa SpeedStep tehnologijom
 • Uporedni test deset jeftinih skenera
 • Kartice sa čipovima Savage 2000, Velocity 100 i Voodoo 3/3500
 • Uvod u BeOS
 • Lightwave 6 - finalna beta verzija
 • Microsoft SQL server 7 - iskustva intenzivne primene
 • Lični firewall programi
 • Kako se sačuvati od smurf i fraggle napada?
 • Java i generički tipovi podataka
 • Specijalni dodatak: Adobe Photoshop 5.5 - uputstvo za upotrebu

U centru pažnje je Microsoft Windows 2000 - uz izveštaj sa promocije, objavljujemo detaljni prikaz performansi novog operativnog sistema, analizu kompatibilnosti sa hardverom koji je popularan na našem tržištu kao i prvi tekst o trikovima koji će biti od koristi pri instalaciji novog Windows-a i prvim danima koje provedete uz njega.

U hardverskom bloku detaljno analiziramo prve Intel Coppermine procesore koji su stigli u naše krajeve - da li je Intel novom generacijom Pentium-a III prestigao Athlon u kancelarijskim primenama, aritmetici i 3D igrama? Prikazujemo i prve notebook računare koji rade na 650 MHz i donose novu SpeedStep tehologiju, poredimo 3D grafičke kartice zasnovane na Savage 2000 i 3dfx čipovima i predstavljamo Epson Stylus Color 660. Najopširniji tekst posvećen je skenerima: isprobali smo i uporedili deset jeftinih modela koji dominiraju YU tržištem.

U softverskom bloku, osim Windows-a 2000, predstavljamo i BeOS, alternativni operativni sistem koji je poslednjih meseci izazvao veliko interesovanje računarske javnosti. Testirali smo i finalnu beta verziju Lightwave-a 6, paket ALLPLAN FT V15 za projektovanje i konstruisanje u građevinarstvu i arhitekturi kao i novu verziju popularnog Ghostscript-a. Verujemo da će vas zainteresovati iskustva sa primenom Microsoft SQL servera 7 i prilog "Virtuelni TV studio" koji se bavi primenom računara u televizijskoj scenografiji.

Posebnu pažnju u bloku "Komunikacije" posvetili smo sigurnosti - objavljujemo prikaz ličnih firewall programa koji obezbeđuju sigurniji surf, kao i tekst koji će administratorima mreža pomoći da se odbrane od smurf i fraggle napada. U Internet bloku obilazimo sajtove na kojima možete publikovati svoje favorite i pogledati tuđe, zatim lokacije na kojima se govori o najboljim vinima sveta i tražimo sajtove koji su posvećeni kraljevskim porodicama. Tu je i Internet vodič, sa kratkim prikazom popularnih sajtova. Programeri će čitati o nadogradnji Jave generičkim tipovima podataka - videćete da se Generic Java (GJ) programi mogu izvršavati na bilo kom računara koji interpretira Java kod.

Specijalni dodatak je posvećen paketu Adobe Photoshop 5.5, najpoznatijem profesionalnom programu za obradu bitmapiranih materijala za PC računare. Naučite njegove osnove i primenite ga kada vam sledeći put bude bila potrebna neka atraktivna ilustracija.

"PC #54" se od petka, 3. marta prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 95 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 105 dinara.