PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 60 :

Oktobar 2000

TehnoGuru

PC Press Info

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Jeste li već prestali da primećujete kablove u koje je vaš računar umotan? Napajanje, monitor, zvučnici, mikrofon, modem, Web kamera... A tek u firmi: na sve strane mrežni kablovi koji su u boljem slučaju smešteni u sumnjivo prikrivene kanale, čitav grozd hub-ova iz kojih vire žice, razvodne kutije sa kojih se napajaju računari, štampači i ispravljači... Tu je, naravno, i bezbroj konektora koji samo čekaju priliku da otkažu baš kada vam je ispravno funkcionisanje mreže najpotrebnije. I na kraju, kao vrhunac ironije, čitav sistem ne funkcioniše onako kako biste želeli jer nema dovoljno kablova, pa Telekom ne može da vam instalira dodatnu telefonsku liniju koju biste koristili za pristup Internetu. A postojeći kabl je loš, veza se teško uspostavlja, podaci se sporo prenose... Mora li da bude tako?

Kablova za napajanje se, izgleda, nećemo uskoro otarasiti, ali je bežična komunikacija hit u čitavom svetu. Giganti se na sajmovima utrkuju u prikazivanju opreme koja komunicira „kroz etar“, na inženjerskim konferencijama vode se verbalni ratovi o protokolima i standardima, dok su frekventni opsezi postali vredniji od zlata. Takvo obilje ideja obično znači da još nema dovoljno pouzdanih rešenja: mnogi standardi ostaće mrtvo slovo na papiru, dok se razni uređaji neće pomaći dalje od sajamskog prototipa. Ipak, neko će prvi stići na cilj i bežična komunikacija će u raznim oblastima zameniti konvencionalne tehnike – računarska i telekomunikaciona industrija su u razvoj uložile tolike resurse da rezultati ne mogu izostati.

Ideja o bežičnim komunikacijama izgleda nam daleko, baš kao što smo se tokom osamdesetih čudili pričama o značaju lokalnih mreža – naši kućni računari radili su sasvim lepo i bez njih. Srećom, uspeli smo da „uhvatimo poslednji voz“, pa su danas lokalne mreže prisutne u firmama, pa čak i u stanovima. Neki skeptik bi čak rekao da je dobro što smo sačekali, izbegavajući tako sve ćorsokake i usvajajući rešenja koja su preovladala. Sličan algoritam mogli bismo da primenimo i na ulasku u bežični svet, pa je važno osmatrati šta se dešava u svetu i pažljivo propratiti tehnologije koje upravo stižu do nas. „PC“ je već pisao o wireless mrežama, a u ovom broju čitaćete o mogućnostima bežičnog pristupa Internetu za sve koji sa svojih prozora vide „Beograđanku“, kao i o „Mobtelovom“ servisu koji obezbeđuje Internet preko GSM mreže. Razmislite o primenama wireless tehnologija u vašem poslu, a „PC“ će se potruditi da i dalje budete dobro informisani, kako ne biste propustili pravi trenutak. Vidimo se 4. novembra!

 • Intel Coppermine ili AMD Thunderbird?
 • Aritmetički testovi savremenih procesora
 • ATI Radeon grafička kartica - konkurencija GeForce 2 porodici
 • Uporedni prikaz digitalnih foto-aparata
 • Test CD-RW uređaja
 • Uporedni test DVD čitača
 • Canon, Brother i HP laserski i ink-jet štampači
 • Adobe Photoshop 6
 • Windows Millennium i YU slova
 • FrameMaker 6
 • CoolEdit 2000
 • Microsoft Site Server
 • Ćirilična radionica
 • WAP: stranice čitljive sa mobilnog telefona
 • Internet sa Beograđanke
 • Daljinska kontrola mrežnih uređaja
 • Specijalni dodatak: Adobe Photoshop - napredne tehnike

Hit tema hardverskog bloka svakako su procesori, i to oni najviše klase: uporedili smo AMD Thunderbird i Intel Coppermine na visokim frekvencijama i obavili detaljne aritmetičke testove svih savremenih procesora kako bismo otkrili koji su od njih najpogodniji za koju od primena. Zanimaće vas i test dugo najavljivane grafičke kartice ATI Radeon, jedinog akceleratora koji danas može da konkuriše NVidea GeForce 2 familiji. U ovom broju testiramo i digitalne foto-aparate iz raznih kategorija cene, nove DVD čitače, CD-RW "rezače", sjajni TFT monitor i niz novih laserskih i ink-jet štampača i multifunkcionalnih uređaja.

Softverski blok počinje detaljnim prikazom novog Adobe Photoshop-a - iako su mnogi mislili da se verziji 5.5 nema šta dodati, pokazuje se da Photoshop 6.0 donosi zanimljive novine, pre svega na planu integracije programa za rad sa vektorskom i bitmapiranom grafikom. Zatim detaljno analiziramo problem lokalizacije Windows-a Me - kako ugraditi YU slova? Sličnom temom se bavi i tekst "Ćirilična radionica", u kome opisujemo ugradnju slova karakterističnih za srpsku ćirilicu u Type 1 fontove. Zanimaće vas i prikazi paketa FrameMaker 6, Cool Edit 2000, Microsoft Site Server 3.0 i Alias/Wavefront StudioTools, kao i opis Data Access stranica koje obezbeđuju publikovanje podataka iz Microsoft Access baze na Web-u.

U bloku posvećenom komunikacijama prikazujemo dva nova servisa koji obezbeđuju pristup Internetu bez žica: "Mobtelov" bežični Internet sa mobilnog telefona i BreezeCom rešenja koja obezbeđuju pristup Mreži svima koji sa svojih prozora ili terasa vide Beograđanku. Analiziramo i WAP, novi standard koji omogućava direktan pristup (specijalno dizajniranim) Web stranicama sa mobilnog telefona, kao i razne metode upravljanja mrežnom opremom sa udaljenih lokacija. Programeri će čitati o konceptu klase Visitor, koja rešava mnoge probleme objektnog dizajna.

Specijalni dodatak nosi naslov "Adobe Photoshop: napredne tehnike" - posle osnovnih postupaka koje smo opisali u specijalnom dodatku iz "PC #54", došlo je vreme za opis složenijih funkcija koje mogu pomoći pri dobijanju kvalitetne slike i niza specijalnih efekata.

"PC #60" se od četvrtka, 5. oktobra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 130 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 150 dinara.