PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 62 :

Decembar 2000

TehnoGuru

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Kompjuterska industrija je čuvena po tome što iz 'suve drenovine' uvek iscedi još malo vode - taman smo mislili da su diskovi, uz niske cene, dostigli granice svojih mogućnosti, kad su kontroleri ponudili stripe režim koji paralelno upisuje sukcesivne blokove podataka na dva diska i tako ubrzava rad. Ideja nije nova (RAID kontroler odavno predstavlja važnu komponentu servera) ali se konačno odvojila od preskupih SCSI konfiguracija i postala deo radnih stanica i kućnih računara. Stripe režim zahteva investiciju u kontroler i diskove (dva diska od po 20 GB su skuplja od 40 GB diska), ali spektakularni efekti opravdavaju troškove. Ako vam je dosadilo da čekate podizanje Windows-a ili otvaranje Photoshop-a, isprobajte Promise FastTrak ili neki sličan kontroler i bićete oduševljeni - ne sumnjam da će računari sa diskovima u raznim RAID režimima postati popularni tokom naredne godine. Uostalom, već su doživeli premijeru na našem uporednom testu PC konfiguracija.

Veliki test personalnih računara pokazao je da se stanje na tržištu bitno promenilo od decembra 1999, kada smo pravili prethodni presek ponude domaćih firmi. AMD je zastupljen koliko i Intel, memorija je porasla na 64 ili 128 MB, grafičke kartice su doživele nekoliko novih generacija, DVD je postao deo standardne opreme a dizajn kućišta i multimedijalnih dodataka afirmisao se kao jedan od parametara na koje kupci obraćaju pažnju. Posle testa smo se, prirodno, zapitali kako će za godinu dana izgledati standardna PC konfiguracija.

Preludijum za kompjutersku 2001. godinu daće upravo promovisani Pentium 4 koji, ako je verovati najavama, donosi performanse do sada neviđene u PC svetu i to ne samo zbog radne frekvencije od 1.5 GHz - NetBurst je prva velika promena arhitekture Intel procesora od 1995, kada je promovisan PentiumPro. Prelazak sa 28 miliona tranzistora Pentium-a III na čak 42 miliona tranzistora dao je efekte, ali ne na način koji bi zadovoljio sve kupce: najveće ubrzanje dobija se u igrama, dok u raznim 'ozbiljnijim' primenama Pentium 4 baš i ne blista. Uz to, prelazak na novu generaciju procesora neće biti jeftin, pošto ćete morati da zamenite ne samo matičnu ploču, već i kućište.

Iako januarski 'PC' po tradiciji izlazi pre uobičajenog termina, potrudićemo se da u njemu, osim testova notebook računara, UPS uređaja i mobilnih telefona, objavimo i detaljne informacije o procesoru koji je već dobio titulu najkontraverznijeg Intel-ovog proizvoda u istoriji. Vidimo se 25. decembra!

 • Veliki test 17 PC konfiguracija
 • Uporedni test deset ink-jet štampača srednje klase
 • Uporedni test matičnih ploča za Intel i AMD procesore
 • ATA100 diskovi u RAID konfiguraciji
 • Surround zvučni sistemi
 • Novi štampači, digitalni foto-aparati i kamkorderi
 • Projekat: Modifikovani UPS za više sati rada
 • Microsoft .NET framework
 • Programski jezik C#, naslednik C++
 • Programi za daljinsku kontrolu računara
 • Programi koju ubrzavaju i olakšavaju download sa Interneta
 • Novi SoftImage i GigaStudio
 • Windows 2000 na DTP zadatku
 • WAP-over-Bluetooth, mobilni telefon kao daljinski upravljač
 • RealSystem 8 - format i primena
 • Modeli Web prodaje
 • Spec. dodatak: TOP 50 YU Web strana

Glavna tema hardverskog bloka je tradicionalni test PC konfiguracija koje su sastavile domaće računarske firme - svaka od njih pokušala je da osmisli optimalnu ponudu za neke od segmenata tržišta, pa ćete među ovih 17 računara svakako naći sistem koji će zadovoljiti vaše potrebe u godini koja nastupa. Veliki test ink-jet štampača srednje klase pomoći će vam da svoj novi (ili stari) kompjuter dopunite printerom, dok će oni koji radije sami sastavljaju svoj PC rado pročitati uporedni test novih matičnih ploča za Intel i AMD procesore. Tu je i test novih ATA100 diskova u RAID konfiguraciji, prikaz digitalnih foto-aparata i jednog poluprofesionalnog digitalnog kamkordera, niz novih periferijskih uređaja i projekat modifikacije UPS-a koji će, uz standardne automobilske akumulatore, omogućiti više sati rada vašeg računara.

U softverskom bloku dalje analiziramo Microsoft-ovu .NET strategiju, predstavljajući prvu verziju .NET Framework-a i programski jezik C# (C sharp). Tu je i uporedni test programa koji omogućavaju daljinsku kontrolu računara kao i alata koji ubrzavaju i olakšavaju download softvera sa Interneta, prikazi nove verzije programa za kompjutersku animaciju SoftImage i vrhunskog softverskog semplera GigaStudio, prilog o zamkama korišćenja Windows-a 2000 u DTP okruženju, niz korisnih saveta za konfigurisanje Windows 2000 računara i uobičajena doza uslužnih programa i multimedijalnih CD-ova.

Blok posvećen komunikacijama počinje razmatranjem WAP over Bluetooth tehnologije koja će omogućiti da mobilni telefon koristite kao daljinski upravljač za kućne uređaje. Zatim opisujemo RealAudio/Video 8 format uz analizu konkretne primene iz oblasti radio difuzije i pišemo o modelima Web prodaje. U Internet bloku čitaćete o sajtovima koji pokušavaju da privuku investitore iz sveta (možda i naši gradovi nađu svoju šansu) kao i o prezentacijama koje se bave popularnim junacima romana Ser Artura Konana Dojla. Programeri će, osim o jeziku C#, čitati i o procesu kreiranje objekata u objektno-orijentisanim jezicima.

Specijalni dodatak predstavlja naš tradicionalni izbor 50 najboljih strana na YU Web-u: izaberite oblast koja vas zanima, pročitajte opise sajtova i... prijatan surf!

'PC #62' se od utorka, 5. decembra prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 130 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 150 dinara.