PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 66 :

April 2001

TehnoGuru

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Jedna od zanimljivih dosetki koje sam čuo na upravo završenom simpozijumu YU INFO 2001 pripisuje se dr Vorenu Benisu (Warren Bennis) sa Univerziteta Južna Karolina i glasi otprilike ovako: "Fabrika budućnosti imaće samo dva zaposlena: čoveka i psa. Čovek će hraniti psa, a pas će sprečavati čoveka da dira opremu". Svi sanjamo o opremi koja će "raditi sama", ali su savremeni računari daleko od tog ideala - i dalje su previše komplikovani za upotrebu. Možda ste, radeći godinama sa kompjuterima, prestali da primećujete problem, ali čim se u vašoj firmi nađu početnici, shvatićete koliko ono što vama izgleda prirodno za nekoga može biti složeno.

Stvari se, ipak, kreću u dobrom smeru: i pored zamerki koje se upućuju autorima poslovnog softvera, mora se priznati da je upotreba računara iz godine u godinu sve jednostavnija. Radno okruženje Windows-a 95 se potvrdilo u praksi, a unapređenja uvedena u narednim verzijama Windows-a i Office-a razradila su čitav koncept, uvodeći u "igru" značajnu ideju automatskog oporavka. Za početnika je, naime, najneprijatnije kada, posle neke njegove neoprezne akcije, programi prestanu da funkcionišu - kako ih vratiti u normalu? Uz Windows 2000 i Windows Me dovoljno je restartovati računar pa će oštećenje biti automatski otklonjeno. Office 2000 je mehanizam automatskog oporavka implementirao i van granica operativnog sistema, dok novi Office XP, koji u ovom broju "PC"-ja ekskluzivno predstavljamo, čini sledeći korak u istom smeru, povećavajući time poverenje u PC tehnologiju.

Rezultat su računari na kojima početnik može da obavi sve složenije operacije. Još dugo će postojati početni šok pri susretu sa PC-jem, ali se period privikavanja skraćuje, a efikasnost povećava. Upravo smo takvu koncepciju imali u vidu pripremajući specijalno izdanje "PC Softver za početnike", koje je izašlo iz štampe pre desetak dana: čitalac će upoznati Windows 2000/Me, Word, Excel, Access, PowerPoint i Outlook, ali neće naučiti samo da otkuca pismo ili sabere nekoliko brojeva - dokumenti koje će pripremati izgledaće profesionalno i po potrebi biti dopunjeni efektnim dijagramima i rezultatima obrade podataka. Verujem da će sadržaj i atraktivna cena učiniti knjigu "PC Softver" dragocenim priručnikom za manje iskusne korisnike računara u svakom okruženju.

Ostaje još da se zahvalim svima koji su "PC"-ju čestitali šesti rođendan i da zakažem sledeći sastanak na našem zajedničkom putu u budućnost za 5. maj!

 • Veliki test modema
 • Paralelni prikaz PC konfiguracija
 • Kyro grafičke kartice - alternativa NVidea adapterima
 • Gama LG monitora
 • Agfa digitalni foto-aparati
 • Četiri Palm računara
 • Hewlett-Packard, Epson, Lexmark, Oki i Canon štampači
 • Gigabyte matične ploče
 • Surround zvučni sistemi
 • Ekskluzivno: Office XP detaljno
 • ds max 4: novi 3D Studio Max
 • PartitionMagic
 • ASP.NET tehnologija
 • JPEG2000 standard
 • Corel 10 i DTP
 • Nove tehnologije na www.pcpress.co.yu
 • Stinger: Microsoft-ov mobilni telefon
 • Specijalni dodatak: Ink-jet štampači

Centralne teme hardverskog bloka su uporedni test modema, paralelni prikaz pet PC konfiguracija koje pokušavaju da uspostave brand-ove na domaćem tržištu, Kyro grafičke kartice koje mogu predstavljati zanimljivu alternativu NVidea dominaciji kao i monitori popularnih cena firme LG. Testirali smo i Agfa digitalne foto-aparate, četiri Palm računara, Gigabyte matične ploče, printer koji štampa po površini CD-ova, ink-jet i laserske štampače firmi Hewlett-Packard, Epson, Lexmark, Oki i Canon, skenere, surround zvučne sisteme i druge uređaje.

Softverski blok donosi ekskluzivan i detaljan prikaz finalne beta verzije paketa Microsoft Office XP - šta će zaista doneti novi Office koji je najavljen ne samo kao uvod u .NET tehnologiju, nego i kao znatno poboljšano poslovno okruženje? Testirali smo i paket ds max 4 (tako se sada zove popularni 3D Studio Max), novu verziju popularnog PartitionMagic-a i predstavili osnove nove ASP.NET tehnologije. Zainteresovaće vas i prikaz JPEG2000 standarda koji donosi do sada neviđenu kompresiju uz očuvanje visokog kvaliteta slika kao i analiza Corel-a 10 sa aspekta primene u DTP-u - zašto mnogi DTP eksperti i dalje ostaju na verziji 9? Tu su, naravno, i uslužni programi, multimedija i druge teme.

Blok posvećen komunikacijama započinjemo opisom nove PC Press-ove Web prezentacije: koje su tehnologije primenjene i kako i na vašem Web-u možete obezbediti pristup SQL bazi i potpuno konfigurabilan izgled? Zainteresovaće vas i Stinger tehnologija koja će rezultirati prvim Microsoft-ovim mobilnim telefonom čiji je prototip prikazan, kao i uobičajeni Internet blok. Programeri će čitati o strukturama podataka koje su evoluirale zajedno sa objektno orijentisanim jezicima...

Specijalni dodatak nosi naslov "Ink-jet štampači" i bavi se tehnologijom, funkcionisanjem, upotrebom i pregledom konkretnih modela ovih popularnih printera.

"PC #66" se od srede 4. aprila prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 150 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.