PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 66 :

April 2001

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

RNIDS

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Jedna od zanimljivih dosetki koje sam čuo na upravo završenom simpozijumu YU INFO 2001 pripisuje se dr Vorenu Benisu (Warren Bennis) sa Univerziteta Južna Karolina i glasi otprilike ovako: "Fabrika budućnosti imaće samo dva zaposlena: čoveka i psa. Čovek će hraniti psa, a pas će sprečavati čoveka da dira opremu". Svi sanjamo o opremi koja će "raditi sama", ali su savremeni računari daleko od tog ideala - i dalje su previše komplikovani za upotrebu. Možda ste, radeći godinama sa kompjuterima, prestali da primećujete problem, ali čim se u vašoj firmi nađu početnici, shvatićete koliko ono što vama izgleda prirodno za nekoga može biti složeno.

Stvari se, ipak, kreću u dobrom smeru: i pored zamerki koje se upućuju autorima poslovnog softvera, mora se priznati da je upotreba računara iz godine u godinu sve jednostavnija. Radno okruženje Windows-a 95 se potvrdilo u praksi, a unapređenja uvedena u narednim verzijama Windows-a i Office-a razradila su čitav koncept, uvodeći u "igru" značajnu ideju automatskog oporavka. Za početnika je, naime, najneprijatnije kada, posle neke njegove neoprezne akcije, programi prestanu da funkcionišu - kako ih vratiti u normalu? Uz Windows 2000 i Windows Me dovoljno je restartovati računar pa će oštećenje biti automatski otklonjeno. Office 2000 je mehanizam automatskog oporavka implementirao i van granica operativnog sistema, dok novi Office XP, koji u ovom broju "PC"-ja ekskluzivno predstavljamo, čini sledeći korak u istom smeru, povećavajući time poverenje u PC tehnologiju.

Rezultat su računari na kojima početnik može da obavi sve složenije operacije. Još dugo će postojati početni šok pri susretu sa PC-jem, ali se period privikavanja skraćuje, a efikasnost povećava. Upravo smo takvu koncepciju imali u vidu pripremajući specijalno izdanje "PC Softver za početnike", koje je izašlo iz štampe pre desetak dana: čitalac će upoznati Windows 2000/Me, Word, Excel, Access, PowerPoint i Outlook, ali neće naučiti samo da otkuca pismo ili sabere nekoliko brojeva - dokumenti koje će pripremati izgledaće profesionalno i po potrebi biti dopunjeni efektnim dijagramima i rezultatima obrade podataka. Verujem da će sadržaj i atraktivna cena učiniti knjigu "PC Softver" dragocenim priručnikom za manje iskusne korisnike računara u svakom okruženju.

Ostaje još da se zahvalim svima koji su "PC"-ju čestitali šesti rođendan i da zakažem sledeći sastanak na našem zajedničkom putu u budućnost za 5. maj!

 • Veliki test modema
 • Paralelni prikaz PC konfiguracija
 • Kyro grafičke kartice - alternativa NVidea adapterima
 • Gama LG monitora
 • Agfa digitalni foto-aparati
 • Četiri Palm računara
 • Hewlett-Packard, Epson, Lexmark, Oki i Canon štampači
 • Gigabyte matične ploče
 • Surround zvučni sistemi
 • Ekskluzivno: Office XP detaljno
 • ds max 4: novi 3D Studio Max
 • PartitionMagic
 • ASP.NET tehnologija
 • JPEG2000 standard
 • Corel 10 i DTP
 • Nove tehnologije na www.pcpress.co.yu
 • Stinger: Microsoft-ov mobilni telefon
 • Specijalni dodatak: Ink-jet štampači

Centralne teme hardverskog bloka su uporedni test modema, paralelni prikaz pet PC konfiguracija koje pokušavaju da uspostave brand-ove na domaćem tržištu, Kyro grafičke kartice koje mogu predstavljati zanimljivu alternativu NVidea dominaciji kao i monitori popularnih cena firme LG. Testirali smo i Agfa digitalne foto-aparate, četiri Palm računara, Gigabyte matične ploče, printer koji štampa po površini CD-ova, ink-jet i laserske štampače firmi Hewlett-Packard, Epson, Lexmark, Oki i Canon, skenere, surround zvučne sisteme i druge uređaje.

Softverski blok donosi ekskluzivan i detaljan prikaz finalne beta verzije paketa Microsoft Office XP - šta će zaista doneti novi Office koji je najavljen ne samo kao uvod u .NET tehnologiju, nego i kao znatno poboljšano poslovno okruženje? Testirali smo i paket ds max 4 (tako se sada zove popularni 3D Studio Max), novu verziju popularnog PartitionMagic-a i predstavili osnove nove ASP.NET tehnologije. Zainteresovaće vas i prikaz JPEG2000 standarda koji donosi do sada neviđenu kompresiju uz očuvanje visokog kvaliteta slika kao i analiza Corel-a 10 sa aspekta primene u DTP-u - zašto mnogi DTP eksperti i dalje ostaju na verziji 9? Tu su, naravno, i uslužni programi, multimedija i druge teme.

Blok posvećen komunikacijama započinjemo opisom nove PC Press-ove Web prezentacije: koje su tehnologije primenjene i kako i na vašem Web-u možete obezbediti pristup SQL bazi i potpuno konfigurabilan izgled? Zainteresovaće vas i Stinger tehnologija koja će rezultirati prvim Microsoft-ovim mobilnim telefonom čiji je prototip prikazan, kao i uobičajeni Internet blok. Programeri će čitati o strukturama podataka koje su evoluirale zajedno sa objektno orijentisanim jezicima...

Specijalni dodatak nosi naslov "Ink-jet štampači" i bavi se tehnologijom, funkcionisanjem, upotrebom i pregledom konkretnih modela ovih popularnih printera.

"PC #66" se od srede 4. aprila prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 150 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.