PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 78 :

Maj 2002

TehnoGuru

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Dejan Ristanovic
Dejan Ristanović

Kako ste prošli na testu (tehnološke) inteligencije koji smo polagali 31. marta, kada je trebalo pomeriti časovnike za sat unapred? Vaš kompjuter je tu operaciju obavio automatski (ako na disku imate dve verzije Windows-a, svaka je pomerila vreme za "svoj" sat, pa ste opet morali da ga vraćate ručno; dobro, niko nije savršen), ali kad krenete od sata do sata... Teško je i setiti se šta sve danas ima sat: mobilni i fiksni telefoni, fotoaparati i kamere, olovke, klima-uređaji, televizori, video-rikorderi, šporeti, mašine za pranje sudova i veša... danima nailazite na satove koje ste preskočili. Dok sam gledao oko sebe kako bih natrpao što više toga u prethodnu rečenicu, setih se da i HP 48GX ima sat koji sam zaboravio da doteram.

Posle pronalaženja sata sledi njegovo doterivanje, a za to je svaki proizvođač smislio neki "genijalni" način koji ste od prošle promene vremena zaboravili. Moj favorit je Panasonic KX-T2375 telefon čiji časovnik doterujete tako što pritisnete Program, Mute, 6 pa onda kucate vreme; ako se te "intuitivne" sekvence ne budem setio 27. oktobra, barem znam da ću je naći u ovom uvodniku. Stvari će se polako srediti primenom Bluetooth tehnologije koju Microsoft upravo ovih dana treba da ugradi u Windows - svaki kućni uređaj će i dalje raditi na svoj način, ali će komunicirati sa drugima pa će neke od sledećih godina računar (ili možda frižider?) automatski doterati vreme u čitavoj kući.

Bluetooth će se osloniti na komunikaciju koju su za sopstvene potrebe već razvili pojedini proizvođači kućne elektronike. Pre neki dan sam se prijatno iznenadio kada sam SCART kablom povezao Sony SLV-SE810 video-rikorder sa Sony 29FX66E televizorom: video je začas preuzeo podatke o stanicama sa televizora, rasporedio ih na iste pozicije, pronašao tačno vreme na nekom satelitskom kanalu i prema njemu doterao sat; setup je završen uz tri klika na Yes. Zaista je lepo videti da se sve veća procesorska snaga uspešno koristi da nam olakša život, pa i da ispravi naše greške. Recimo, za ovaj tekst bio mi je potreban datum kada se vraćamo na zimsko vreme, pa sam otvorio www.askjewes. com; odmah se pojavila Microsoft-ova strana na kojoj piše da je adresa koju tražim verovatno www.askjeeves.com. Tamo sam postavio pitanje "when does daylight savings time end" i dobio tabelu za ovu i deset "okolnih" godina, uz napomenu da se kaže "daylight saving" a ne "savings". Veštačka inteligencija konačno postaje cool stvar, zar ne?

 • Uporedni test 15 notebook računara
 • Uporedni test 18 projektora nove generacije
 • nVidia GeForce 4 grafičke kartice
 • DDR memorije na 333 MHz
 • Uređaji za brzo umnožavanje CD-ova
 • Canon S750 - najbolji na svetu (!?)
 • Microsoft Xbox
 • Adobe Photoshop 7 detaljno
 • AutoDesk VIZ
 • FineReader 6
 • VB.NET: radno okruženje i baze podataka
 • Macromedia Flash MX
 • Mac OS X - alternativa Windows-u
 • IPsec protokoli - put do sigurnog e-biznisa
 • Dodatak: Kako izabrati i kupiti računar

Hardver

- Uporedni test 15 notebook računara

- Uporedni test 18 projektora nove generacije

- nVidia GeForce 4 grafičke kartice

- DDR memorije na 333 MHz

- Prvi računar sa i845E čipsetom

- Creative Extigy - zvuk van PC-ja

- Uređaji za brzo umnožavanje CD-ova

- Canon S750 - najbolji na svetu (!?)

- Microsoft Xbox

- Wacom grafičke table

Softver

- Adobe Photoshop 7 detaljno

- AutoDesk VIZ

- FineReader 6

- Microsoft Host Integration Server 2000

- VB.NET: radno okruženje i baze podataka

- Macromedia Flash MX

- Mac OS X - alternativa Windows-u

Komunikacije

- IPsec protokoli - put do sigurnog e-biznisa

- Web za dekoratere

Dodatak

- Kako izabrati i kupiti računar

"PC #78" se od ponedeljka, 29. aprila prodaje u prostorijama Redakcije, Krušedolska 5-7, po povlašćenoj ceni od 155 dinara. Sledećih dana pojaviće se i na ostalim prodajnim mestima, po ceni od 180 dinara.