PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 101 :

SadržajKomentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije Programiranje
 Naslovna strana 
 

Hardver

Mali, manji, SFF...

Mali, manji, SFF...

Nenad Akšić

Uroš Radulović

Sećajući se gužve u Redakciji tokom decembarskog testa konfiguracija, poželeli smo da ovoga puta radimo sa manjim kutijama. Testirali smo, dakle, male računare, u svetu poznatije pod imenom Small Form Factor (SFF), prilagođene kući ili kancelarijama. Izaberite jednog od 22 kandidata.

Dosije X800

Branko Maksimović

Do poslednjeg dana pred zaključenje ovog broja bilo je neizvesno da li će do nas pre stići nV40 ili X800. Nakon niza neobičnih događaja, dilemu je razrešio najveći svetski proizvođač grafičkih kartica MSI dostavivši nam RX800 Pro sa najnovijim ATI-jevim grafičkim procesorom.

DVD iz Philips-a

Vladimir Cerić

Philips je jedna od kompanija koja je izmislila CD standard, pa samim tim nas je uvek čudilo njihovo zapostavljanje CD/DVD uređaja. Sada se situacija menja, a pred nama su se našli njihov DVD čitač, CD pisač i DVD pisač.

Iz Coolermaster-a za overkokere

Aleksandar Veljković

Mnogi kažu da efikasno hlađenje PC sistema i tišina nikako ne idu zajedno. Coolmaster to smatra zabludom, pa smo sa zadovoljstvom isprobali kulere iz njihove ponude.

FSC Amilo Pro V2000

Milan Bašić

Pažljivo konstruisan notebook računar po ukusu korisnika manjih poslovnih sistema, čiji je najjači adut cena.

Trust bežični video

Branko Maksimović

Želite da sliku sa računara prenesete na video uređaje u istoj ili susednoj sobi? Isprobajte Trust 100V i 1620W Wireless Televiewer.

Liesegang i LG projektori

Aleksandar Veljković

Ciljna grupa za projektore sve češće su kućni korisnici; vizija projektora kao idealnog "kućnog bioskopa" odomaćuje se u svesti ljudi. Upravo takav pristup primenila je firma Liesegang, dok je LG projektor bolje prilagođen prezentacijama...

Microstar Radeon

Branko Maksimović

Ako ste očekivali da će Radeon 9800 Pro nestati sa tržišta, niste bili u pravu - MSI, najveći proizvođač grafičkih kartica na svetu, odlučio je da Radeon 9800 Pro postane osnova ponude u srednjoj klasi...

HP/Compaq nx7010

Milan Bašić

Kvalitet izrade i odličan ekran visoke rezolucije svideće se svima koji radni dan provode uz Excel.

CoolerMaster u Desku

Uroš Radulović

Zahvaljujući "Desku" i saradnji koja je ova firma ostvarila sa CoolerMaster-om, našem tržištu je sada dostupan kompletan program ovog proizvođača. Isprobali smo ga "skupljen" u jedan nesvakidašnji računar.

Altec Lansing

Voja Gašić

Sa rastom popularnosti MP3 i DVD uređaja, zvučnici su sve važnija komponenta sistema. Altec Lansing je tu nezaobilazna referenca, pa smo njihove novitete isprobali na CeBIT-u, kao i u Beogradu.

FSC Lifebook S7010

Milan Bašić

Mala masa i odlične performanse su ubedljive prednosti ovog računara, ali smo primetili i nekoliko nesavršenosti u konstrukciji...

HP OfficeJet 4255

Angelina Vučković

Sve veća potreba za multifunkcijskim uređajima rezultirala je stalnom nadogradnjom i proširivanjem postojećih modela, pa je HP tržištu ponudio multifunkcijski uređaj OfficeJet 4255 koji će vremenom verovatno potisnuti iz upotrebe klasične telefaks aparate.

Canon i965 i i990

Milan Četić

Posle velikog uspeha koji je u high-end oblasti foto inkjet-ova postigao u poslednje dve godine, Canon je spremio odgovor na HP-ovu osmobojnu PhotoREt Pro tehnologiju. Opredelili su se za sedmobojnu štampu.

Vivax DVD-K180

Aleksandar Veljković

DVD plejer kao nezavisni uređaj van PC konfiguracije odavno je prestao da bude luksuz, ali kada se DVD plejer sa solidnim spiskom opcija nudi za samo 59 evra, stvari postaju veoma zanimljive...

Yakumo Q7M Mobillium

Milan Bašić

Odlično opremljen notebook pristojne cene. Ipak, nekome će zasmetati slabija završna obrada i softver na nemačkom jeziku.

Lexar USB čitači i flash diskovi

Branko Maksimović

Lexar je jedan od najvećih proizvođača flash memorija, čitača, MP3 plejera i srodnih uređaja. Pored nekoliko memorijskih kartica, na testu smo imali i tri USB čitača za kartice.

HP LaserJet 3380

Milan Četić

HP, lider na svetskom tržištu MF mašina, pripremio je još jedan zanimljiv uređaj prilagođen malim kancelarijama. LaserJet 3380.

Fuji Finepix S7000

Milan Četić

Iako su digitalni fotoaparati postali prilično jeftini, modeli za iole zahtevnije korisnike i dalje koštaju preko 500 evra. Takav je i najnoviji Fuji FinePix S7000 koji donosi jedan poseban adut - rezoluciju od 12 Mp.

FSC Scaleo 600

Nenad Akšić

Borba AMD-a i Intel-a nikada nije bila žešća, a nas je zanimalo kako taj "sukob" izgleda preslikan na Fujitsu Siemens računare. Uzeli smo na test dva modela iz njihove Scaleo 600 serije.

Abit i HIS Radeon kartice

Branko Maksimović

U aktuelnoj mainstream ponudi grafičkih kartica posebno su zanimljivi Abit-ove i HIS-ove Radeon kartice.

Travelscan 464

Branko Maksimović

Periferijski uređaj valjkastog oblika za koji isprva nećete znati čemu služi predstavnik je skoro izumrle klase protočnih skenera...

Photosmart R707

Milan Četić

HP se trudi da napravi što "pametnije" fotoaparate, kako bi korisnik sa što manje fotografskog znanja mogao da napravi što bolje fotografije. Ova koncepcijadobro se uočava i u najnovijem Photosmart R707.

Conet GSM Gateway uređaji

Aleksandar Veljković

Pozivi sa fiksne na mobilnu mrežu prilično su skupi, pa se isplati instalirati u firmi GSM gateway...

ABIT IS-10 i IS-20

Nenad Akšić

Tajvanska kompanija ABIT poznata je po matičnim pločama punog ATX formata. Ovom prilikom videćemo šta ovaj proizvođač ima da kaže na područiju gde dominiraju druge firme - microATX ploče.

Kompjuteri na vama

Kompjuteri na vama

Jelena Rupnik

Čime da osvežite svoju prolećnu garderobu. Evo nekoliko predloga za vaš potpuni digitalni make-over.

Novi TFT prozori

Branko Maksimović

Nakon velikog testa 60 TFT monitora iz PC #99, novi modeli redovno stižu u našu Redakciju. Isprobali smo adute firmi Hyundai, Hewlett-Packard, Fujitsu-Siemens, Neovo, Philips i Samsung.

Amatersko savršenstvo

Aleksandar Veljković

U priči o 8 Mp digitalnim fotoaparatima nemoguće je zaobići Canon i Olympus - ova dva poznata proizvođača požurila su da se uključe u trku, pa je pred kupcima sve privlačniji izbor...

Noviteti iz PalmOne-a

Vladimir Cerić

Skoro sve generacije uređaja kompanije PalmOne dobile su u zadnjih par meseci temeljne revizije. Predstavljamo modele Zire 71, 72 i Tungsten E.

Oktet za Intel

Oktet za Intel

Nenad Akšić

Iako proizvođači matičnih ploča pokazuju svoju snagu promocijom vrhunski opremljenih modela, ni korisnici skromnijeg budžeta nisu zanemareni. Testurali smo ploče iz ekonomske klase, koje obezbeđuju pouzdan i efikasan rad po umerenoj ceni: SiS ASRock P4S61, P4S55FX i P4S55FX+, ASUS P4I48, P4I65GV i P4R800-V, ABIT VT7 i Epox 4PDA5+.

Ultrabrze memorije

Ultrabrze memorije

Uroš Radulović

Korisnici kojima je brzina i stabilnost rada konfiguracije na prvom mestu, do skora su smatrali izbor memorije nezahvalnim poslom, pre svega zbog snabdevenosti našeg tržišta. Sada je ponuda velikih firmi znatno bolja, pa su se pred nama našli aduti firmi Corsair, PMI, Adata, TwinMos i Geil.

Višestruki ekrani

Nadežda Veljković

Veliki ekran predstavlja dobru ideju, ali rast dijagonale znači i rast cene, slabije performanse, sumnjivu vidljivost iz raznih uglova... A da pokušate sa više ekrana postavljenih jedan do drugog?

Brendirana muzika

Branislav Bubanja

Približava se leto i vreme putovanja, pa MP3 plejeri postaju sve interesantniji. Mnogi su veoma zadovoljni MP3 plejerom sa flash memorijom, ali ako krenete na duži put, 128 ili 256 MB neće biti dovoljno. Zato vredi razmisliti o MP3 CD plejeru...

Tablet na putu

Vladimir Cerić

Do sada smo testove opreme u realnom okruženju mahom obavljali na putevima u inostranstvo. Red je najzad došao i na domaći teren - krenuli smo na put opremljeni FSC TabletPC-jem te Logitech i LiteON pratećom opremom.

Decenija kapljica

Milan Četić

Inkjet tehnologija je u poslednjih deset godina izuzetno uznapredovala - od tihe zamene za matrične štampače, ona je postala vodeća tehnologija za štampu fotografija i štampu u boji uopšte. U čemu je tajna ovog uspeha i šta da očekujemo u budućnosti?