PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 106 :

SadržajKomentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije Programiranje
 Naslovna strana 
 

Hardver

A od ATI-ja...

Voja Gašić

Prijatno smo se iznenadili kada smo od ATI-ja dobili poveći paket sa pločom baziranom na novom setu čipova Radeon Xpress 200 namenjenom novoj generaciji AMD64 procesora. Kakvi su prvi utisci?

Poslednji srpski računari

Poslednji srpski računari

Branko Maksimović

Nenad Akšić

Uroš Radulović

Nova godina je tradicionalno dobar period za kupovinu, a ovog decembra prodaja računara biće dodatno uvećana zbog strepnje od poskupljenja koje će doneti uvođenje PDV-a - ako kupujete računar, kupite ga odmah! Kompjuterske firme su se spremile za najezdu kupaca, pa je i na našem testu kofiguracija bilo "vruće"...

Dominantni brendovi

Dominantni brendovi

Vladimir Cerić

"PC"-jevi tradicionalni pregledi konfiguracija predstavljaju zgodnu priliku da se uoči uticaj globalnih brendova na naše tržište. Za čije su se komponente najčešće odlučivali sistem-integratori?

Sinergija

Sinergija

Vladimir Cerić

Komunikacije su u samoj osnovi iPaq računara, a pred nama se našao model koji ideje o mobilnosti, stalnoj povezanosti i visokoj produktivnosti prikazuje u praksi. U prevodu, gomila interfejsa pa čak i tastatura u malom kućištu.

NEC VT660

Voja Gašić

DLP nezadrživo napreduje, ali se zvučna imena kao što su Sony, Epson ili NEC drže LCD tehnologije. NEC je ovim projektorom prikazao neke od njenih prednosti...

Pentax Optio S30 i S4i

Aleksandar Veljković

Od pre izvesnog vremena Pentax aparati mogu se kupiti i na našem tržištu, pa smo iz široke palete modela odabrali za prikaz dva karakteristična.

Sony VAIO VGN-A117S

Nenad Akšić

Sony je napravio odličan notebook, čiji je jedini protivnik cena - sve ostalo je na svom mestu.

Olympus C-70

Aleksandar Veljković

Olympus-ovi digitalni fotoaparati sa dvocifrenim oznakama usmereni su ka kupcima koji pre svega cene kompaktne dimenzije, ali traže napredni korisnički interfejs sa profi kontrolom radnih parametara. Šta donosi C-70?

Epson Picture Mate

Milan Četić

Štampanje fotografija visokog kvaliteta na inkjet-ovima postala je sasvim uobičajena stvar, ali nju nije lako postići na minijaturnim printerima. Kako je Picture Mate ovladao fotorealističnom štampom sa šest boja?

NGS miševi

Nenad Akšić

Dobri poznavaoci IT industrije znaju da je malo kompanija locirano u Evropi, a o proizvodnji da ne pričamo. Informacija da NGS miševi, sa kojima se prvi put susrećemo, potiču iz Španije, delovala je avangardno...

Bluetooth Headset

Branko Maksimović

Nerado držite telefon uz glavu, ali vam ne prija ni kabl koji izvire iz džepa? Isprobali smo Bluetooth varijantu...

Samsung 510N

Branko Maksimović

Samsung SyncMaster 510N je sjajan mali monitor koji će se lepo uklopiti u tesno radno (ili kućno) okruženje, ali i u tesan budžet.

Allied Telesyn AT-AR250E

Allied Telesyn AT-AR250E

Milan Bašić

ADSL modem, IP ruter, firewall i 100 Mbps switch preko kojeg je moguće povezati četiri računara u mrežu, a sve to u jednom kućištu? Teško je dočekati prve ADSL priključke...

BackUPS RS500 i RS800

Nenad Veljković

Testirali smo dva UPS-a firme APC: Back-UPS RS500 i Back-UPS RS800. APC je uvek dobar izbor, a ova dva modela nude i nešto novo...

MSI K8N Neo2 Platinum

Uroš Radulović

U svetu socket 939 ploča za sada se kao jedini čipset nameće nVidia nForce 3 čipset, pa je MSI ploča koju smo testirali bazirana upravo na njemu.

Gigabyte N203 notebook

Nenad Akšić

Popularnost malih notebook-a raste, a snaga koju oni nude je sve veća. Upravo tu popularnost tajvanski Gigabyte želi da iskoristi promovišući model N203.

Hitachi diskovi

Nenad Akšić

Na našem tržištu je poslednjih godina uvedeno "pravilo" da se u konfiguracije smeštaju Maxtor diskovi, pa smo permanentno zasuti modelima ovog proizvođača. Barijeru je prvi probio WD svojom odličnom ponudom, ali smo tragali i dalje. Naišli smo na diskove firme Hitachi...

Philips PC-TV link

Voja Gašić

Zgodan komplet za ovisnike o televiziji koji nudi Philips sastoji se od zasebnog predajnika i prijemnika koji bežično prosleđuju AV signale.

AstraPix XS1

Branko Maksimović

UMAX je cenjena kompanija na tržištu stonih skenera, a AstraPix XS1 se reklamira kao digitalni fotoaparat rezolucije 3.1 megapiksela. Kako se UMAX prilagodio novom tržištu?

Intel HAM modemi

Nenad Akšić

Dva interna PCI modema, koja nose Intel HAM čipove i536EP i i537EP, susrela su se sa verovatno najgorim telefonskim centralama u našem gradu. Rezultat?

Canon MV750i digitalni kamkorder

Nenad Akšić

Canon je sve snažniji na tržištu digitalnih kamkordera, a njegovi aduti su niska cena praćena solidnim performansama. Vredi li kupiti MV750i?

Lexmark Z615

Aleksandar Veljković

Lexmark Z615 je jedan od ultrajeftinih štampača, čija je upotreba prilično skupa. Pokušali smo da procenimo koliko je to ekonomično za kućne korisnike.

Gericom EGO 1560 XL

Nenad Akšić

Pažljivi čitaoci našeg časopisa su primetili "poplavu" notebook-ova koji nose nalepnice Centrino i ATi Radeon 9700 Mobile. Ta kombinacija se dobro pokazuje kod Gericom računara,

ViewSonic VG712b

Branko Maksimović

Iz kompanije ViewSonic stiže novi 17" TFT monitor koji prati tržišne trendove.

Epson EPL-6200I

Milan Četić

Epson-ovi crno-beli laserski štampači iz ekonomske klase već su niz godina zasnovani na Minolta mehanici. Sada je došlo vreme za njihovu generalnu reviziju...

Canon G6

Aleksandar Veljković

Canon-ova G serija kompaktnih digitalnih fotoaparata je već godinama trendsetter i etalon prema kome se ravnaju svi koji pretenduju na sam vrh u klasi poluprofesionalnih kamera. Najnoviji pripadnik te porodice zove se G6.

HP Photosmart 2610

Milan Četić

HP Photosmart 2610 je osmišljen tako da pruži maksimum u kancelarijskoj primeni, ali i da zadovolji zahtevne kućne korisnike, uz mogućnost štampe fotografija. Mnogo toga u malom kućištu...

NEC Versa C-160 notebook

Nenad Akšić

NEC Versa C-160 je klasičan primer desktop replacement računara, pa nas je pre svega zanimalo zašto on košta samo 930 evra.

HP ep7122

Milan Četić

Digitalni projektori namenjeni kućnoj upotrebi, kao zamena ili dopuna za TV ili plazma ekran, napreduju na tržištu. Model ep 7122 na prvi pogled podseća na sve samo ne na projektor, a ipak...

Canon LaserBase MF5650

Aleksandar Veljković

Najnoviji model multifunkcionalne mašine iz Canon-a koji nosi oznaku LaserBase MF5650 i funkcionalnošću zadovoljava čak i zahteve većih kancelarija.

HP DeskJet 5740

Angelina Vučković

Novi DeskJet 5740 je naslednik modela DeskJet 5150, a glavno unapređenje je manja zapremina kapljice, što podrazumeva kvalitetniji otisak i uštedu mastila.

Fighter kaciga

Jelena Rupnik

Jednoga dana vozićete se okolo na motoru noseći na glavi veoma hi-tech kacigu sa pametnim vizirom. Dok se to ne desi, probajte prelazno rešenje: Motorola se udružila sa italijanskom dizajnerskom kućom MOMO i izbacila na tržište kacigu pod nazivom Fighter, koja ima ugrađene Bluetooth zvučnike, mikrofon i još što-šta...

EKG majica

Jelena Rupnik

Dve nemačke kompanije su se udružile i lansirale "EKG majicu" koja prati rad srca onog ko je nosi i pomoću Bluetooth tehnologije prosleđuje podatke gde treba...

Teretne pantalone

Jelena Rupnik

SCOTTeVEST kargo pantalone sa skrivenim džepovima možda nisu poslednji krik mode, ali zato sigurno obiluju - džepovima. I to specijalno prilagođenim vašim gadžetima, uz mogućnost da kreirate PAN, Personal Area Network.

nVidia u PCI Express areni

nVidia u PCI Express areni

Branko Maksimović

PCI Express kartice polako osvajaju tržište prevazilazeći početna očekivanja korisnika. Šta nova nVidia kartica može da ponudi ukoliko ste spremni da odvojite 70 evra? A ako potrošite 500 evra?

RAID: Ubrzanje i(li) spas

Uroš Radulović

Sve češće diskusije koje se vode na temu diskova i njihovih performansi navele su nas da se dublje pozabavimo pitanjima koja se tiču RAID-a i njegovih mogućnosti, ali i problemima koji se javljaju u praktičnoj primeni.

ATI za igrače

Branko Maksimović

Sedeći na tronu proizvođača grafičkih čipova, ATI se nije uspavao. Iz dana u dan stižu kartice koje donose sve bolje performanse, a značaj se sada pridaje optimizaciji softvera, odnosno drajvera.

Više (od) MP3 plejera

Branko Maksimović

Digitalni muzički plejeri više nisu "rezervisani" za ljubitelje tehno gedžeta - prisutni su svuda, preuzimaju ulogu USB diska a uskoro ćemo na njihovim ekranima moći da gledamo i filmove. Testirali smo desetak karakterističnih modela.

Muva i tableta bez idiota

Branko Đaković

Opremu ne testiramo uvek u našoj laboratoriji - kako izgleda letovanje sa računarom i svim oko njega, na moru, u gradu, hotelu, avionu do Londona, u kolima do Praga, Turske, Barselone... dobra ruta za road test!

Od TV-a do DVD-a

Dejan Ristanović

Prošlog meseca smo, u okviru grupnog testa DVD uređaja, predstavili i prve samostalne DVD pisače kombinovane sa hard diskom - Philips HDRW 720 i Panasonic DMR-E95EG. Pošto se radi o novoj stepenici razvoja video-rikordera, odlučili smo da Philips-ov model detaljnije testiramo.

Dodaci za lakši život

Vladimir Cerić

Iako PDA uređaji postaju sve moćniji, korisniku uvek ponešto nedostaje. Ako zbog jedne funkcije ne biste kupovali nov uređaj, možete potražiti odgovarajući dodatak. Pored Asus-a A716 predstavljamo i nekoliko zanimljivih proširenja...

PDA koji zna put

Aleksandar Veljković

Integracija gedžeta je definitivno u modi, pa PDA uređaj koji koristite možete pretvoriti u sredstvo za drumsku navigaciju i orijentaciju u prostoru. Rešenje se zove Garmin cfQue...

Zadovoljstvo izbora

Zadovoljstvo izbora

Aleksandar Veljković

Dok vam Jugodata nudi više za manje, uz najširi izbor kreditnih opcija, u List "Speed.store" prodavnicama dočekaće vas prisna atmosfera i šansa da svojeručno proberete ono što želite da kupite. Da, nastavili smo šetnju domaćim prodavnicama računarske opreme.