PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 107 :

SadržajKomentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije
 Naslovna strana 
 

Hardver

SOHO računari

SOHO računari

Nenad Akšić

Rad od kuće je trend koji se i u našim uslovima afirmiše, a za takav rad potreban je ne samo dobar računar, već i prateća oprema u vidu štampača, skenera, faksa... Kako domaće računarske firme vide potrebe SOHO korisnika?

Pentium 4 EE i novi 925X

Uroš Radulović

Novi Intel-ov procesor nosi provokativni naziv Pentium 4 Extreme Edition. Do nas je stigao probni primerak, pa smo sa zadovoljstvom testirali nekoliko ploča nove generacije sa Glenwood (925XE) čipsetom.

Panasonic Lumix FZ3 i FZ20

Milan Četić

Panasonic je jedan od prvih proizvođača digitalnih fotaparata koji je proizveo ultra zoom model. Sada su pred nama dva bolja izdanka iste filozofije, FZ3 i FZ20.

Novo ruho za AMD64

Uroš Radulović

Decembar je doneo pregršt noviteta za AMD platformu. Pored nForce4 čipseta, ovaj period će se pamtiti i po promociji SLI ploča, ali i novog AMD-ovog Winchester jezgra...

Multimedijalni Gigabyte

Multimedijalni Gigabyte

Nenad Akšić

Tajvanski Gigabyte pokazao je da dobijamo potpuno novu kategoriju notebook-ova - njihov N601 je mala multimedijalna radna stanica.

ASUS A3

Vladimir Cerić

Najslabiji model iz Asus A3 serije ima Celeron M procesor na 1.4 GHz, a postoji i nešto skuplji sa Pentium-om M na 1.5 GHz. Kako rade?

ASUS barebone

Nenad Akšić

S-presso je lepo dizajniran barebone, sa instaliranom ASUS-ovom matičnom pločom zasnovanom na Intel i865 čipsetu. Kakav računar je izgrađen na ovoj osnovi?

Neuništivi Kingmax

Branko Maksimović

Kingmax je jedan od najvećih imena na tržištu fleš memorija, pa smo sa zadovoljstvom testirali njihov USB disk i nekoliko kartica.

DTK DEFT 865G barebone

Nenad Akšić

Ime DTK odavno nismo sretali u našim krajevima, pa pojava njihovog DEFT-865G mini-barebone-a nije mogla proći neopaženo.

APC SUI750I SmartUPS

Aleksandar Veljković

SUI750I je novi model iz SmartUPS familije dimenzionisan tako da podmiri potrebe prosečne PC konfiguracije. Šta USB donosi UPS-u?

FSC: Long-term test

Vladimir Cerić

Isprobali smo dva FSC-ova notebook-a iz Amilo serije: L1300 i A1640. Po svemu su slični, ali prvi koristi Intel Celeron M a drugi AMD Mobile Sempron 2800+

KME bežične tastature

Branislav Bubanja

Ne možemo ih svrstati u "prvu ligu", ali KME tastature i miševi su interesantni za one koji žele bežičnu komunikaciju za malo novca. Kakvi su kompromisi napravljeni?

Veliki, mali PC

Voja Gašić

Milan Bašić

Dva Comtrade-ova notebook računara CT1310 i CT1410 izložili smo testu u realnim redakcijskim uslovima. Kako su se pokazali i šta još da očekujemo od njih?

Canon Pixma i5000

Aleksandar Veljković

Pixma i5000, najavljen kao prvi inkjet štampač sa kapljicom od samo 1 pl, postavlja nove standarde na polju detalja u inkjet štampi.

Tercet 5.1 zvučnika

Nenad Akšić

Svima poznati Philips i dva "neznanca", Everest i Microlab, poslali su nam na test svoje komplete 5.1 zvučnika. Šta smo čuli sa njih?

HP Photosmart M407 i R507

Milan Četić

Sa najnovim modelima fotoaparata, Photosmart M407 i R507, HP je pokazao kako dva po specifikacijama skoro identična uređaja mogu značajno da se razlikuju u upotrebi...

HP LaserJet 4350

Milan Četić

LaserJet 4350 je deklarisan na 53 A4 strane u minuti, ali to nije jedino unapređenje - primetno je robustniji od prethodnika i predviđen za ogroman obim štampe.

Lexmark Z815

Milan Četić

Lexmark Z815 nije "pravi" foto-štampač, ali jeste prevashodno namenjen štampi fotografije. Nedostatke nadoknađuje niskom cenom...

Asus MyPal A730

Vladimir Cerić

MyPal A730 koji vam ovom prilikom predstavljamo je jedan od retkih PocketPC računara sa ekranom rezolucije 640*480 piksela.

Epox 9NDA3+

Uroš Radulović

Posle Epox-ove ploče za Socket 754 AMD procesore, željno smo iščekivali i nF3 rešenje za 939 platformu. Odgovor je stigao u 9NDA3+ ploči koja po Epox-ovoj nomenklaturi pripada najvišoj klasi.

Panasonic NV-GS400EG-S DV

Nenad Akšić

Šta se krije ispod kućišta nešto većih gabarita nego što smo navikli? Prva napomena bi treba biti da je ovo kamkorder sa tri CCD-a...

Gericom Overdose notebook

Nenad Akšić

Ideja Gericom-a da za 1035 evra napravi Centrino računar je pravi poduhvat koji je ipak zahtevao neke kompromise...

Za foto-hobiste

Branko Maksimović

DiscSteno CP200 Combo ujedinjuje eksterni CD pisač, DVD čitač, samostalni CD i DVD plejer, čitač kartica te backup uređaj. Prava stvar za vašu radnu sobu...

Minolta Dimage XG i Z2

Milan Četić

Minolta aparati su pre pojave digitalne fotografije bili poznati po inovativnim rešenjima, a noviji modeli ove firme pokazuju da se tendencija nastavlja...

iRiver IF990 i M10

Eleonora Krstić

Slatke muke za dubok džep: koji iRiver plejer izabrati? Zavisi da li volite da slušate radio...

Transcend TV-tuner Box USB 2.0

Nenad Akšić

Pred nama se našao eksterni Transcend TV-tuner Box USB 2.0 čija je oznaka TS-TVW2P, pri čemu ovo "P" na kraju imena znači da je reč o tjuneru koji podržava PAL standard.

Notebook po želji

Nenad Akšić

Na našem tržištu se pojavio sasvim nov proizvod - barebook. To je analogija barebone-u u svetu desktop računara, dakle prenosivi sklop kućišta, LCD-a i matične ploče.

GeForce V9999LE

Branko Maksimović

Isprobali smo V9999LE karticu koja, uz malo naknadnog podešavanja, može da preraste u nešto mnogo bolje...

USB jelka

Jelena Rupnik

Želite li USB jelku koja svetli u šest različitih boja ili Sneška Belića kompatibilnog sa PC, Mac i Sun Microsystems platformama? Svratite u naš januarski "Didonator"...

MP3 naočare

Jelena Rupnik

Najnoviji model Oakley naočara za sunce, Thump MP3, ima ugrađen audio plejer. To znači da ćete uskoro, dok birate naočare, obraćati pažnju ne samo na izgled, nego i na količinu memorije...

Svetleća ribica

Jelena Rupnik

Evo nečega što će zaista obogatiti vaš život - GloFish je genetski modifikovana ribica koja svetli u mraku!

LaserPod

Jelena Rupnik

Ultimatni ukras za sobu svakog pravog kompjuteraša je moderni ekvivalent Lava lampe. Šta su to smislili britanski umetnici?

Jači od najjačeg

Branko Maksimović

Taman su svi smatrali da GeForce 6800 Ultra i Radeon X800 XT PE dele zlatnu medalju, kad je ATI predstavio dva high-end video čipa, bolje definišući ponudu u vrhunskoj klasi.

Klub GeForce

Branko Maksimović

Lepota izbora sa sobom povlači i mogućnost da pogrešno procenite koja vam kartica odgovara. Mnogi sufiksi samo pojačavaju konfuziju kod korisnika, pa ćemo pokušati da razjasnimo dileme iz nVidia sveta.

Sila uzvraća udarac

Sila uzvraća udarac

Uroš Radulović

U velikoj tržišnoj trci ATI je uspešno predstavio prvu platformu za AMD64 procesore sa PCI Express interfejsom. Nestrpljivo smo očekivali odgovor firme nVidia...

Birani kvalitet

Uroš Radulović

Nije teško izbrojati faktore koji utiču na kvalitet memorije - dobri čipovi zahtevaju proizvodni proces koji podrazumeva upotrebu skupih SMT mašina, a važna je i kontrola kvaliteta. Kakvi su rezultati?

Plejer i dodatne funkcije

Bojan Tepavčević

Zahtevi koji se postavljaju pred DVD/DivX plejer sve su složeniji - korisnici ne traže samo reprodukciju filmova već i muzike pa i fotografija, a tada se kao važan parametar izbora nameće jednostavnost korišćenja. Napravili smo novi presek kroz domaću ponudu.

Xtremno lako...

Voja Gašić

Uz visoku reputaciju stečenu na polju video obrade, Matrox se usudio da karticom RT.X100 unekoliko promeni koncept koji su zacrtali čuveni RT 2000 i 2500. Koje su prednosti?

Deo po deo... WLAN

Vladimir Cerić

I kod wireless-a je najvažnija infrastruktura, koja u ovom slučaju podrazumeva prisustvo access point-a. Isprobali smo nekoliko rešenja iz svih cenovnih kategorija i vrlo smo zadovoljni rezultatima.

Od kancelarije do kongresne sale

Aleksandar Veljković

Nema tehnologije u IT sferi koja je jače raslojena, bilo po karakteristikama ili ceni, od projektora. Ovoga puta isprobali smo četiri modela koji pokrivaju gotovo sve klase, od kojih svaka nalazi svoju ciljnu grupu...

Kalibracija monitora

Zoran Životić

Fotografija koju ste upravo odštampali izgleda drugačije na vašem monitoru? Čak i na monitoru vašeg prijatelja izgleda potpuno drukčije? Kada počnete da primećujete ovakve stvari, vreme je za kalibraciju, upravljanje bojom.

MP3 diskmeni

Branislav Bubanja

MP3 plejeri sa flash memorijom primaju premalo pesama, modeli sa hard diskom su skupi i osetljivi i šta nam onda ostaje? Naravno, plejer sa CD-om koji "razume" i MP3 format.

Orijentacija u boji

Orijentacija u boji

Aleksandar Veljković

Ručni GPS uređaji sa kolor ekranima donose mnogo više od "šarenila" - ekrani su samo unapređenje koje odmah primetite. Isprobali smo četiri ključna modela iz Garmin-ovih kolor serija.

Praznični šoping

Aleksandar Veljković

Šopova po Beogradu sada već ima dosta, a mi smo ovog meseca zavirili u Sampro radnju u Zemunu, kao i u Simm Shop, jednu od najstarijih prodavnica kompjuterske opreme u Beogradu...