PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 111 :

SadržajKomentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije Programiranje
 Naslovna strana 
 

Hardver

Intel na 64 bita

Uroš Radulović

Ekskluzivno smo testirali Desk-ov H405 koji koristi novu Intel-ovu familiju procesora i novi Microsoft-ov 64-bitni Windows. Da li je na pragu novo doba personalnih računara?

Karte na pregled

Karte na pregled

Branko Maksimović

Grafički akceleratori su jedan od najdinamičnijih segmenata IT tržišta. "Stogodišnji rat" firmi ATI i nVidia se ne smiruje, a sve to dovodi kupce u dilemu. Možete misliti u kakvoj smo se tek dilemi mi našli pred 73 kartice...

Media Play Cordless Mouse

Nenad Akšić

MediaPlay Cordless Mouse je nešto zaista novo - kvalitetnan miš koji olakšava kontrolu programa Winamp, Media Player i sličnih. Još malo pa hibrid miša i daljinskog upravljača...

Mega DJ

Branko Maksimović

Mega DJ je jednostavan, ali veoma koristan uređaj za one koji žele bežično da reprodukuju muziku sa svog audio-plejera na sistem sa FM tjunerom.

ST Lab MP3 plejer

Branislav Bubanja

Interesantan MP3/WMA/WAV plejer potpisan imenom ST Lab. U kutiji malih dimenzija smešteno je 512 MB memorije, ali je najinteresantnija činjenica da se tu našlo mesta i za SD/MMC slot.

Creative Zen Micro

Branko Maksimović

Prvi pogled na isključeni Creative Zen Micro neće oduševiti dobar deo publike, ali se stvar iz korena menja kada plejer uzmete u ruku i uključite. Da li je Apple konačno dobio dostojnu konkurenciju?

JBL Creature II

Vladimir Cerić

Američki JBL postoji već 50 godina i jedan je od najuglednijih proizvođača svih tipova zvučnika i zvučničkih sistema. Pred nama je ovog meseca bio 2.1 komplet Creature II neobičnog dizajna.

Sony Ericsson W800 i K750

Marko Tanasković

Sony Ericsson je na ovogodišnjem CeBIT-u publici željnoj tehničkih novotarija predstavio nekoliko veoma zanimljivih mobilnih telefona. Kako će izgledati K750 i W(alkman) 800?

Asus K8N4-E Deluxe

Uroš Radulović

Prema Asus-ovoj nomenklaturi, Deluxe model predstavlja jednu od opremljenijih ploča sa dodatnim SATA RAID 3114 kontrolerom, a na ta četiri SATA priključka treba dodati četiri koji idu uz nForce4 čipset. Kako sve to radi?

Gigabyte mrežni trikovi

Vladimir Cerić

Gigabyte AirCruiser G Desktop Router (BC01) je PCI kartica koji se napaja preko PCI magistrale. Kad je već vaš računar sa ATX napajanjem stalno pod naponom, zašto ruter ne biste smestili u njegovo kućište?

Dual antene

Voja Gašić

Iako odavno pratimo wireless uređaje, dosadašnja iskustva sa bežičnim mrežama ograničavala su nas na indoor primene. Čim se posegne za većim daljinama, mehanika ponovo dobija na značaju, a početnu lekciju savladali smo uz pomoć firme Dual iz Kruševca.

Vidan napredak

Vidan napredak

Vladimir Cerić

Novi Treo 650 donosi ekran veće rezolucije koji prikazuje više boja, Bluetooth interfejs i mnoge korisne dodatke. Da li ovakav Palm može da zameni mobilni telefon?

710N – 4 ms = 713N

710N – 4 ms = 713N

Branko Maksimović

Monitor koji se pomalo neočekivano pojavio na našem testu nosi oznaku 713N i najsvežiji je pripadnik Samsung-ove mainstream serije. Da li da očekujemo kompletan redizajn Samsung familije monitora?

Nova koncepcija za MicroATX

Uroš Radulović

Promocija BTX standarda predstavlja afirmaciju onoga čemu IT industrija generalno teži, dakle minijaturizacije i integracije.

AMILO u ekstremnim uslovima

Aleksandar Veljković

Amilo 1640 je na našem dugoročnom testu bio korišćen u kancelariji, ali i na kampovanju, "družeći" se sa mravima i raznim egzotičnim insektima, sa svojim wide-screen ekranom igrao je ulogu mobilnog bioskopa za putnike na zadnjim sedištima džipa i u svim tim uslovima pokazao primernu pouzdanost. Koje su finalne opservacije?

MSI Mega View 566

Branko Maksimović

Kompanija MSI je, nakon nekoliko "generacija" vrlo dobrih muzičkih plejera, odlučila da predstavi i dva uređaja iz kategorije PMP. Kako se ovi portabl DVD plejeri nose sa sve snažnijom konkurencijom?

Canoscan 9950F

Milan Četić

Canoscan 9950F je naslednik modela 9900F, kojem je jedini nedostatak bio u tome što sa rezolucijom od 3.200 piksela po inču nije mogao da udovolji zahtevima vremena. Da li je sada došlo vreme da specijalizovani film skeneri idu u istoriju?

Radeon X850XT AGP

Branko Maksimović

Novih Radeon modela za AGP magistralu nije bilo gotovo devet mesec, pa je određen broj kupaca koji žele najbržu ATI karticu, ostao kratkih rukava. Sada se stvari menjaju...

HP vp6220

Marko Mihajlović

Hewlett-Packard je jedan od vodećih promotera video-projektora baziranih na DLP tehnologiji, a njihov novi predstavnik iz srednje klase zove se vp6220.

Tercet Neo zvučnika

Nenad Akšić

Neo SW-H55 je 5.1 sistem koji je na nas ostavio izvanredan utisak, pa smo se zainteresovali i za tri jeftina 2.1 sistema istog proizvođača.

Asus A6 notebook

Nenad Akšić

A6 serija predstavlja odgovor kompanije Asus na veliku potražnju desktop replacement notebook-ova baziranih na Centrino specifikaciji.

Hiper napajanja

Uroš Radulović

Treba li vam kvalitetno napajanje? Isprobali smo nekoliko modela firme Hiper i uporedili ih sa našim referentnim Enermax-om.

Sony DV kamere

Nenad Akšić

Sony je odavno poznat po miniDV kamkorderima, pa smo očekivali i dobre predstavnike među ovogodišnjim modelima. Pred nama su se našli DCR-HC19E i HC39E...

Noviteti iz Logitech-a

Vladimir Cerić

Mada je tokom prethodnih godina značajno proširio svoj proizvodni program, Logitech ne zaboravlja proizvode na kojima je izgradio ime. Jedan od najznačajnijih noviteta na ovogodišnjem CeBIT-u je njihov miš MX518, a drugi čini komplet tastature i miša MX3100.

Intex fioka za poneti

Nenad Akšić

Eksterne fioke za hard diskove se povezuju na FireWire ili USB interfejs, ali su često praćene adapterom za struju koji nije zgodan za nošenje u džepu. Intex je poslao model sa ugrađenim adapterom unutar same fioke.

Svakom svoje novine

Marko Balaban

Napredak računarske tehnologije radikalno menja štamparsku industriju. Počelo je sa prostom pripremom štamparskih filmova, ali veza sa računarom omogućava i znatno više...

Mozak-stimulator

Jelena Rupnik

Ako ste verovali da se naš izbor gadžeta povremeno graniči sa banalnim, ovog puta ćemo da vas razuverimo - radi se o uređaju za stimulisanje mozga kojim Sony pokušava da pomogne slepima da vide. Do ovog patentiranog otkrića će, ipak, pre doći neki korisnici drugih potreba...

Virtuelna tastatura

Jelena Rupnik

Na pragu smo idealnog dodatka za džepni računar - tastatura koja se projektuje na sto i po kojoj kucate kao po pravoj, a sve skupa staje u džep...

USB Mini Akvarijum

Jelena Rupnik

Volite ribice i odmara vas pogled na akvarijum, ali ko bi sve to hranio, prao i čistio... Probajte ovaj, elektronski akvarijum...

Radioaktivni sat

Jelena Rupnik

Sat koji prikazuje radioaktivnost u okolini? Zapravo prikazuje vreme, ali na "radioaktivni" način koji će zainteresovati svakoga ko ga primeti...

Dva Thinkpad-a

Dejan Ristanović

U Americi kažu da postoje tri vrste notebook računara: Thinkpad za poslovne ljude, PowerBook za ljude sa stilom i ostali za ostale. Sa zadovoljstvom smo isprobali dva nova ThinkPad-a, R51 i T42...

Malo, manje, SFF...

Nenad Akšić

Svake godine MSI, Asus, Gigabyte, DTK i Shuttle plasiraju nekolicinu modela sa SFF prefiksom. Većina ovih noviteta nikad ne stigne do našeg tržišta, ali stvari se polako menjaju...

DVD multipraktik

Branislav Bubanja

Cene DVD rikordera pale su na razuman nivo, a sami DVD mediji su bitno jeftiniji od video-kaseta. O razlici u kvalitetu snimaka ne treba trošiti reči. Dakle, DVD rikorder. Recimo Xoro HSDR 505...

iPAQ napreduje

Marko Savković

HP je u novoj gami džepnih računara posebno mesto sačuvao za multimedijalni PDA: iPAQ rx3710. A isprobali smo i hx4700, jedan od trenutno najskupljih džepnih računara na tržištu...

Za mrežu sa imenom

Za mrežu sa imenom

Vladimir Cerić

Udobnost koju vam wireless mreža donosi nateraće nas da zaboravite probleme pri početnom konfigurisanju. A ako kupite kvalitetnu opremu, recimo onu koju nudi Linksys, problema neće ni biti. Isprobali smo kompletnu liniju njihovih proizoda zasnovanih na Cisco tehnologiji.

DTS zvuk

Branislav Bubanja

Na početku beše mono zvuk. Pa onda stereo, pa smo (za sada) stigli do surround-a... Video industrija je prva iskoristila novu tehnologiju emitovanja zvuka, a onda su na svetlost dana počeli da izlaze i surround audio CD i DVD naslovi.

Beograd kao GPS metropola

Aleksandar Veljković

Konačno je stigla druga verzija vektorske karte SCG za Garmin-ove uređaje. Da li su poboljšanja ispunila očekivanja i možemo li konačno da kažemo kako imamo efikasan softverski alat za drumsku navigaciju?

Nije sve u megapikselima

Esad Jakupović

Veći CCD ili CMOS senzori i bolje optika svakako doprinose uspehu digitalnih fotoaparata, ali danas mnogi smatraju da su slike već sasvim dovoljno dobre. Zato na scenu stupaju različite inovacije...

U godini robota

Nadežda Veljković

Roboti će promeniti način našeg života, mnogo više nego što su to učinili računari ili mobilni telefoni. Japan je proglasio 2005. "godinom robota". Kako izgledaju prvi mehanički ljudi?

Od jeftinog do egzotičnog

Od jeftinog do egzotičnog

Aleksandar Veljković

Koliko god po ponudi ličile jedna na drugu, radnje koje prodaju hardver u Beogradu često umeju da iznenade nekom jedinstvenom ponudom. Evo šta smo sve zanimljivo pronašli za vas obilazeći šopove jednog kišnog 19. aprila...