PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 143 :

SadržajKomentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije
 Naslovna strana 
 

Hardver

Nokia u poslovnom svetu

Marko Savković

Nokia E51, naslednik čudesno uspešnog modela E50, stigao je na naš test. Uz njega smo isprobali E90 i N95 - kako se u grupu ultraprenosnih telefona i komunikatora velikih dimenzija uklapa multimedijalno orijentisan model?

Pobeda plavog zraka

Mladen Mijatović

Rat za HD optički medijum je završen - pobedio je Blu-ray. Njegovim tvorcima ostaje da uživaju u trijumfu: Blu-ray uređaji i medijumi postaju sve pristupačniji, a sada konačno stižu i na naše tržište. Testirali smo LG GBW-H10N, Lite-On DH-4O1S-06C i Lite-On LH-2B1S-490C.

U glavnom kolu

U glavnom kolu

Branko Maksimović

Fokus proizvođača grafičkih procesora se preselio sa korisnika-entuzijasta na većinsku populaciju "običnih" korisnika, pa je nVidia predstavila niz noviteta usmerenih ka kupcima umerenih prohteva. Pogledajte kako su se na testu pokazala četiri GeForce 9600 GT akceleratora.

Telefoni sa VGA ekranom

Telefoni sa VGA ekranom

Marko Savković

Iako su mnogi proizvođači u tranziciji na PDA telefone potpuno zaboravili VGA rezoluciju, ima onih koji i danas na njoj insistiraju. Da li su performanse Eten Glofiish X650 i M800 dovoljne za četiri puta više piksela? Koliko traje baterija u tim uslovima?

Sony RDR-HX720 DVD rikorder

Branislav Bubanja

Cene DVD rikordera odavno su došle do prihvatljivog nivoa, mada "luksuzniji" modeli sa hard diskovima i dalje odolevaju tom trendu. Da vidimo kako u tim vodama priva Sony...

Trekplay MP4 plejer

Branislav Bubanja

Dizajn Trekplay 662BFI MP4 plejera videli smo do sada na mnogo uređaja, ali se Trekplay razlikuje, pre svega po kvalitetu izrade.

TakeMS FM transmiter

Branislav Bubanja

Do sada smo u nekoliko navrata nailazili na MP3/MP4 plejere sa ugrađenim FM transmiterima. To je praktična opcija koja omogućava da se muzika sluša u društvu i na mnogo kvalitetnijim zvučnicima nego što su oni ugrađeni u plejere, a da i ne govorimo o automobilima koji i dalje imaju radio-kasetofon...

KISS 1600 DVD plejer

Branislav Bubanja

KISS 1600 je DVD plejer koji je istovremeno i multimedijalni centar sa sjajnom podrškom za mrežno okruženje. Dakle, filmovi su na disku vašeg računara, a DVD plejer im pristupa iz dnevne sobe, kroz kućnu mrežu. Ili čak bežično...

Prestigio PMP-301

Branislav Bubanja

Najpopularniji i verovatno najjednostavniji način za realizaciju PMP-a je funkcionalno proširenje eksterne fioke za diskove. Tim pravcem krenuo je i Prestigio sa svojim PMP plejerom koji nosi oznaku PMP-301: liči na ekstern 2,5" kućište za hard disk kome je dodato malo elektronike i nekoliko konektora.

D-Link Ethernet svičevi

Mladen Mijatović

Ušteda energije je aktuelan globalni problem. D-Link daje svoj doprinos njegovom rešavanju novom serijom "ekoloških" Ethernet svičeva.

USB monitori - Samsung Syncmaster 226UX

Aleksandar Veljković

Syncmaster 226UX nije prvi model monitora koji nudi opciju prenosa slike putem USB veze, ali je pristizanje para ovakvih monitora u našu Redakciju prilika da ozbiljnije razmotrimo ovu zanimljivu mogućnost i analiziramo moguće probleme...

Vierling gateway: Sa fiksnog na mobilni

Vierling gateway: Sa fiksnog na mobilni

Marko Herman

Osnovna uloga GSM gateway-ja je da se pozicionira između fiksnog telefonskog aparata i mobilnog telefona koji se poziva. Tako korisnik fiksnog telefona faktički koristi direktno mobilnu mrežu da bi pozvao neki mobilni broj, čime i troškovi komunikacije postaju niži. Isprobali smo dva GSM gateway-ja kompanije Vierling...

Zvuk za opuštanje

Nebojša Rašković

Trust SP-6800 je moderno dizajniran set zvučnika čiji je subwoofer kompletno izrađen od drveta, a sateliti od plastične legure, koja je izlivena tako da se zvuku omogući ravnomerno prelamanje unutar zvučnika i time postigne visok izlazni kvalitet.

Nove Trust periferije

Nebojša Rašković

Nakon velikog uspeha na tržištu tastatura i miševa, Trust je krenuo korak dalje: stigla je paleta proizvoda iz Wireless Optical MediaPlayer familije. Našu pažnju je privukao Deskset DS-3700R, koga karakterišu visok kvalitet izrade obe komponente i jako povoljna cena.

Planet PL-501: Mreža preko struje

Branislav Bubanja

Umrežavanje korišćenjem električne instalacije je često zanemarivano, prvenstveno zbog visoke cene uređaja koji bi ovako nešto omogućili. Sa Planet PL-501 Powerline to Ethernet Bridge adapterom to će se možda promeniti...

3D podloga za miša

Branislav Bubanja

Naš ovomesečni predlog za čuvanje zdravlja namenjen je isključivo muškoj populaciji. Radi se o neobično dizajniranoj podlozi za miša u obliku ženskog poprsja, sa puno silikona...

HP 7820s: Notebook za plitak džep

Aleksandar Veljković

Napraviti skup a dobar notebook računar nije velika mudrost - daleko je komplikovanije za malo novca ponuditi mnogo, a upravo to je ono što je HP uspeo sa modelom 6720s.

Epson Perfection 4990 Photo

Nebojša Rašković

Ambalaža u kojoj dolazi Epson Perfection 4990 je ogromna, ali je to neminovnost - uređaj mase 6,7 kg iziskuje nešto više prostora na radnom stolu i stabilnu podlogu. Šta pruža korisniku?

MF kancelarija

MF kancelarija

Nebojša Rašković

Došlo je vreme za novi multifunkcijski uređaj u mnogim kancelarijama, pa smo testirali dvadesetak modela iz aktuelne domaće ponude. U osnovi svih njih je laser, ali to danas ne znači da je rezultat nužno crno-beli...

AMD mrežu plete

Voja Gašić

O platformskom pristupu kompanije AMD priča se već mesecima. Spider smo već predstavili, a sada stiže unikatna Home Media mašina koju je pripremila ovdašnja kancelarija AMD-a.

Flash za svačiji džep

Nebojša Rašković

Ponuda flash memorija na domaćem tržištu nikada nije bila šarolika kao danas, pa kupci ne znaju kuda da krenu i kome da daju prednost. Zato smo prikupili 14 karakterističnih "privezaka"...

iPAQ napreduje

Pavle Peković

U potrazi za mobilnim telefonom koji ima sve došli smo do novog kandidata: HP iPAQ Business Navigator 614c. Za razliku od prethodnih modela koji su imali sve, ovaj poseduje i numeričku tastaturu, dopunjenu neobičnim Smart Touch Wheel-om.

Colorado za avanturu

Colorado za avanturu

Aleksandar Veljković

Došao je trenutak da Garmin, svetski lider u proizvodnji outdoor GPS uređaja, redefiniše standarde ovog segmenta tržišta. Predmet želja svakog avanturiste zove se Colorado 300.

Pentax K200D

Aleksandar Veljković

K200D, iako je u novoj generaciji proizvoda početni model Pentax-ovog DSLR programa, po izgledu, kvalitetu izrade i funkcionalnosti mnogo više podseća na konkurentske modele iz srednjeg segmenta. Na čemu je Pentax štedeo?

Olympus mju 1010

Olympus mju 1010

Aleksandar Veljković

Olympus mju 1010 je jedan od modela čiji je glavni adut 7x zum, uz kvalitete po kojima je mju serija već poznata...

Canon A470

Aleksandar Veljković

Canon-ova A4xx serija je upravo ono što je namenjeno kupcima najskrominijih potreba: minimalistički zahtevi uz najnižu moguću cenu. Stigao je novi A470...

Canon A590IS

Aleksandar Veljković

A590IS je najnoviji izdanak serije A5xx, koji se nadovezuje kao diskretna evolucija modela A570IS. Razlike u odnosu na prethodnika se svode na podizanje rezolucije CCD-a, malo ulepšan, zaobljeniji dizajn uz promenu boje i dodatak nekih elemenata "veštačke inteligencije"...

Pentax Z10

Aleksandar Veljković

Sa modelom Z10 Pentax ponovo pomera granicu mogućeg - ne samo da se radi o subkompakt aparatu sa rasponom zuma 7x, već je čitava optika u celosti smeštena unutar kućišta, bez pokretnih delova koji bi se izvlačili ili okretali.

Memorija i Windows

Miloš Stamenković

Odavno se zna da najjednostavnije rešenje memorijskog pitanja glasi: što više to bolje. Graničnik u vidu novčanika podstiče na razmišljanje - koliko vam je memorije zapravo potrebno da bi vaš računar radio optimalno?

Hitachi ED-A100: Projektor za pored zida

Voja Gašić

Znamo već da veliki ekrani idu ko alva, ali ni projektori ne posustaju. Nakon više puta pominjanih japanskih kanistera od par centimetara u koje staje 20 litara, na red je došao Hitachi ED-A100 koji sa razdaljine od 9,6 centimetara projektuje sliku dijagonale 120 centimetara!

Warhammer 40K: DOW - Soulstorm

Filip Majkić

Warhammer 40K: Dawn Of War je uspostavio standarde za brze strategije u realnom vremenu, doneo pregršt novina i (r)evolutivnih pomaka, privukao dosta pažnje i postao jedan od najznačajnijih naslova RTS univerzuma. Sada je pred nama treća ekspanzija - Soulstorm.

Assasin

Filip Majkić

Kraj je 12. veka, leto gospodnjeg 1191. Sveta zemlja je u rukama krstaša, koji niti su sveci, niti su svi došli sa blagorodnim motivima. Razne organizacije bore se za prevlast na najrazličitije načine, koji ne isključuju ni ubistva - prava preporuka za ulazak u rajske vrtove..

GT5 Prologue

Filip Majkić

GT5 Prologue je samo nagoveštaj onoga što nas čeka, a već u takvom stanju nudi više od mnogih drugih vožnji, nezavisno od platforme. Ne dajte da vas oznaka Prologue u imenu zavara ili da vas obeshrabri što će se GT5 tek pojaviti - ako posedujete Playstation, morate da probate ovu igru.

Govorite li asembler?

Govorite li asembler?

Voja Antonić

Hardver i softver su ravnopravne komponente svakog mikroprocesorskog sklopa, pa u našoj školi elektronike prelazimo na asembler...