PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 150 :

Sadržaj

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Komentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije
 Naslovna strana 
 

Hardver

Intel Core i7 - Nehalem

Miloš Stamenković

Core i7 Nehalem predstavlja novu generaciju Intel-ovih mikroprocesora namenjenih serverima i radnim stanicama. Ovi procesori su već dostupni na našem tržištu, pa smo požurili da ih detaljno testiramo.

Desktop se dobro drži

Desktop se dobro drži

Aleksandar Veljković

Miloš Stamenković

Nebojša Rašković

Zašto biste pored bogate i sve jeftinije ponude notebook računara kupili desktop? Odgovor je jednostavan: za istu količinu novca dobijate bolje performanse i komforniji rad. Uporedili smo konfiguracije najpoznatijih domaćih i stranih brendova...

Ploče za Nehalem

Miloš Stamenković

Sa Nehalem jezgrom Intel je prešao u novu eru procesora sa integrisanim memorijskim kontrolerom. Potrebna je nova platforma koja se zove X58 - ispitali smo matične ploče Intel DX580 i MSI X58 Eclipse zasnovane na njoj.

PDA u punoj snazi

Marko Savković

Iako smo u prethodna tri broja imali priliku da testiramo više od petnaest novih PDA uređaja, najzanimljiviji nas očekuju upravo sada. Da vidimo šta donose HTC Touch HD, S74o i Asus P565.

Bambus i Swarovski

Bojan Stanojević

Na nedavno održanoj prezentaciji u Beogradu predstavnici lokalne Asus-ove kancelarije prikazali su dva interesantna prenosiva računara - Bamboo U6V i Eee PC S101. Da li je moguće spojiti ekologiju sa vrhunskim performansama?

Štampač sa perlama

Nadežda Veljković

Karakteristike inkjet i laserskih štampača su se već približile, pa je gotovo svejedno šta ćete odabrati. Šta će se desiti ako uzmemo po malo iz oba sveta? Kompanija Oce je upravo to uradila i predstavila ColorWave 600, prvi mlazno-laserski štampač na svetu.

Canon kolor štamparija

Canon kolor štamparija

Nebojša Rašković

Canon je familijom imagePRESS napravio iskorak unapred i stvorio uređaj koji se kvalitetom otiska i produktivnošću može porediti sa pravom štamparijom. Ispitali smo imagePRESS C1, u kombinaciji sa pripadajućim serverom.

Projekcija u fokusu

Aleksandar Veljković

InFocus je jedan od lidera na tržištu projektora, što mu nameće obavezu stalnog inoviranja. Isprobali smo modele IN3104, IN X51 i IN 1100.

HD na nešto višem nivou

Bojan Stanojević

Jeftini TN paneli doveli su do toga da ni monitori sa dijagonalama od 24", sposobni da prikažu sliku u punoj HD rezoluciji, ne predstavljaju veliko opterećenje za kućni budžet. Neki korisnici ipak traže više od kvaliteta koji pružaju ovakvi ekrani - njima predstavljamo nove ViewSonic-ove i NEC-ove modele.

Pokloni za devojčice

Aleksandra Šakić

Prenosivi ili stoni, računar za devojku mora da bude lep - uz poseban osvrt na detalje. Dodajte mu i šarene miševe, kamerice...

Gejmerski trio

Andrijana Maksimović

Gejmeri zahtevaju vrtoglave brzine računara, ali i dobre gejmerske periferije. Šta se u tom svetu krije iza imena Oscar?

Jabuka od aluminijuma

Nebojša Rašković

Posle mnogo spekulacija o njegovim karakteristikama, novi MacBook je stigao u našu Redakciju. Pogledajmo šta se krije u aluminijumskom kućištu...

Jazz 2.1 zvučnici

Branislav Bubanja

Brend Jazz je kod nas veoma poznat, prvenstveno zahvaljujući kvalitetnim 5.1 zvučnim sistemima. Šta donosi novi model 3002?

Produžite USB kablove

Branislav Bubanja

USB kablovi, piše u specifikaciji, ne smeju da budu duži od 5 metara. Kako prevazići ovo ograničenje?

PRO bizhub

Nebojša Rašković

Konica Minolta štamparske mašine ciljaju na velika preduzeća i okruženja koja imaju potrebe za brzom i visokokvalitetnom štampom u boji. Šta takvim okruženjima može da ponudi model Bizhub PRO C5501?

X7 za gejmere

Nebojša Rašković

Gejmerski miševi moraju brzo da reaguju, inače će vas monstrumi savladati pre nego što dobijete šansu da pucate na njih. Proverili smo koliko su ubojiti novi modeli kompanije A4Tech.

Devetka za HP

Devetka za HP

Bojan Stanojević

Trend proizvodnje ekonomičnih ultramobilnih računara se sve više širi, pa mu nije odoleo ni HP. Koliko se HP 2133 Mini-Note razlikuje od konkurentskih modela sa Dalekog Istoka?

LG-jev plejer sa stilom

Branislav Bubanja

Dizajn LG-jevog plejera DVS450H je originalan - možete ga držati položeno, uspravno, pa čak ga i okačiti na zid. Još je zanimljivije to što on može da reprodukuje HD DivX filmove...

Bar-kod prodavnica

Nebojša Rašković

Da li ste znali da Motorola, pored mobilnih telefona proizvodi i POS opremu koja svakodnevnu kupovinu može učiniti mnogo interesantnijom? Ako niste, pravo je vreme da o tome saznate nešto više...

Izazovi mrežnog videa

Mladen Mijatović

Osnovu modernih sistema video-nadzora čine specijalne kamere sa Ethernet interfejsima koje su suštinski različite u odnosu na analogne i koje iz korena menjaju ustaljene koncepte. Ispitali smo šta na tom polju nudi firma Mobotix.

Mirišljavi Xerox

Nebojša Rašković

Da li ste se nekada sreli sa MFP uređajem koji, osim štampanja i kopiranja, može i da osveži prostor oko vas? Ako niste, pravi je trenutak da upoznate Xerox Phaser 3100MFP i Phaser 3635MFP.

BenQ G2400Wa

BenQ G2400Wa

Filip Majkić

Polako ali sigurno, 24" monitori postaju novi hit među računarskim entuzijastima. Ispitali smo kako se ponaša BenQ G2400Wa, jedan od najpristupačnijih uređaja u ovoj klasi.

Samsung CLX-8380ND

Nebojša Rašković

Samsung već dugo proizvodi štampače i multifunkcijske uređaje, pretežno crno-bele. Ovom prilikom, testirali smo jednu kolor kopir jedinicu koja objedinjuje veliki broj operacija i izuzetnu brzinu štampanja.

Dva biznis inkjet noviteta

Nebojša Rašković

Predstavnici kompanije Epson Italia, nedavno su u prelepom ambijentu hotela Holiday Inn u Beogradu predstavili dva nova biznis inkjet štampača, koji se već sad mogu naći u PC šopovima. Pogledajmo šta nude modeli B-300 i B-500DN i koje su njihove prednosti u odnosu na klasična rešenja.

Pokretni storidž za video nadzor

Mladen Mijatović

U mrežnim sistemima video-nadzora važe posebna pravila, pa može da se desi da mrežni storidž treba, recimo, smestiti u autobus. To nameće posebne kriterijume, koje TeleObserver MR3140-M na poseban način ispunjava...

Chieftec zaštitnik

Nebojša Rašković

Dobro kućište sa kvalitetnim napajanjem je osnovni činilac stabilnosti sistema, ali i garancija da se nećete povrediti prilikom intervencija u unutrašnjosti računara. Chieftec-ovi modeli CH-05B-B i CX-05B-B zadovoljavaju ove kriterijume...

USB Manual Share Switch

Branislav Bubanja

Ukoliko želite da sa dva računara simultano pristupate USB uređajima, u tome će vam pomoći jednostavan Wiretek-ov switch.

Pokretni plavi zrak

Voja Gašić

Kompanija LG je, nakon potpisivanja distributerskog ugovora sa Comtrade-om, znatno proširila asortiman na našem tržištu. Pred nama je eksterni Blu-ray pisač BE06LU10.

MP3 naočare

Branislav Bubanja

Iako se bliži zima, u prodavnicama se pojavio jedan tipično letnji uređaj - naočare za sunce sa ugrađenim MP3 plejerom. Razmislite o njemu, možda bude od koristi i na snegu...

ADSL i VoIP u jednom uređaju

Mladen Mijatović

ZyXEL Prestige 2602H je ADSL modem sa interfejsom za VoIP, koji se iznenađujuće lako konfiguriše i radi i sa običnim telefonom.

Novi Samtec portabl

Branislav Bubanja

Samtec PDVT-105HD V2 sa displejom od sedam inča je direktni naslednik prvog Samtec portabl DVD plejera, koji je na našem tržištu prisutan već skoro dve godine. Koje novitete donisi?

Eaton Powerware: novo ime među UPS-ovima

Eaton Powerware: novo ime među UPS-ovima

Mladen Mijatović

Uvek je lepo kada se pojavi novo ime - zdrava konkurencija je boljitak za kupce, a UPS-evi kompanije Eaton pokrivaju svaki segment tržišta.

Nikon D90

Aleksandar Veljković

Nikon D80 je bio jedan od najdugovečnijih aparata na DSLR tržištu, izuzetno osmišljen model čija prodaja u periodu od dve godine nije posustajala. Da li će ga novi D90 nadmašiti?

Canon EOS 5D Mark II

Canon EOS 5D Mark II

Boris Stanojević

Canon je na sajmu Photokina predstavio svoju novu "peticu" sa full frame senzorom i mogućnošću snimanja HD videa - EOS 5D Mark II. Da li ovaj aparat opravdava svoje ime, tj. da li zaslužuje čistu peticu?

Nikon Coolpix S60

Aleksandar Veljković

S60 je prvi Nikon-ov model sa ekranom osetljivim na dodir - čak se i zum kontroliše virtuelnim tasterima. Proverili smo koliko je ovaj savremeni metod kontrole efikasan.

Sony Cybershot T700

Aleksandar Veljković

Sa više od 10 ultra-tankih fotoaparata sa optikom skrivenom unutar kućišta, Sony je svakako jedan od veterana na ovom segmentu tržišta. Šta donosi T700, najnoviji, i do sada po svemu sudeći najambiciozniji Sony-jev proizvod ove vrste?

Multimedija na dodir

Nebojša Rašković

Veoma brzo nakon promocije iPhone-a, Apple je kupcima širom sveta predstavio najnapredniji medija plejer današnjice, koji je uspeo da objedini veliki broj funkcija i postavi nove standarde u ovoj oblasti. Šta još donosi iPod touch?

Far Cry 2

Filip Majkić

Far Cry je bio jedno od nezaboravnih iskustava. FPS sjajnih tehnikalija za svoje vreme, ne računajući samo grafiku već i odličnu fiziku i izvanredan AI, a kompletan ugođaj je podignut na viši nivo otvorenim nivoima. Zadovoljava li naslednik visoke standarde koje je postavio prvi "Daleki urlik"?

Rezanci od programa

Voja Antonić

Ovoga puta otvaramo značajnu temu - kako mikroprocesor obrađuje dva posla u isto vreme. Napravimo, dakle, prvi korak ka multitaskingu.