PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 152 :

Sadržaj

Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

Komentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije
 Naslovna strana 
 

Hardver

Android u mobilnom

Aleksandar Petrović

Negde pred Novu godinu Deda Mraz je iz daleke Amerike doneo zanimljiv poklon - HTC G1 telefon. Eto prilike da upoznamo Android, Google-ov operativni sistem za mobilne uređaje o kome se toliko govori.

AMD Phenom II u trci

AMD Phenom II u trci

Miloš Stamenković

Procesorski duel za tehnološku i tržišnu prevlast traje već deset godina. Bilo je mnogo turbulentnih preokreta, pa pogledajmo da li će novi AMD Phenom II promeniti stanje na tronu.

Laser je uvek u modi

Laser je uvek u modi

Nebojša Rašković

Mono i kolor laserski štampači davno su osvojili tržište, ali se stalno pokazuje da ima mesta za unapređenja. Glavna prednost lasera ostaje brzina formiranje otiska i kvalitet štampe teksta, dok se štampa fotografija i dalje poverava inkjet konukrentima. Da li se ove godine nešto promenilo? Isprobali smo 28 modela iz domaće ponude

Kako se skladište informacije

Bojan Jevtić

Danas zavisimo od podataka: sa porastom mrežnog saobraćaja, razvojem Interneta, elektronskih uređaja i svega što kreira informacije, storage tehnologije ulaze u svoje zlatno doba...

Memristori kao četvrti element

Nadežda Veljković

Otpornicima, kondenzatorima i kalemovima pridružuje se četvrti element promenljive otpornosti, sa memorijskim karakteristikama izuzetnog značaja. Njegovo ime je memristor ili memorijski otpornik (memory resistor) i on bi moglao najpre da zameni flash memorije, a onda DRAM i hard diskove...

Pametna školska tabla

Pametna školska tabla

Mladen Mijatović

Tabla i kreda su odavno zaslužile da odu u penziju, ali šta će ih zameniti? Moguće rešenje za škole (vrlo bliske) budućnosti je SMART Board - testirali smo modele iz serije 600, praćene SMART Notebook softverom.

Planet Digital Media Center

Branislav Bubanja

Predstavljamo uređaj koji će reprodukovati (gotovo) sve multimedijalne datoteke, kako iz vaše računarske mreže, tako i sa Interneta, uključujući i HD sadržaj. Ne, nije to multimedijalni PC, već Planet DMA-200 Digital Media Center.

Oklopljeni stražar IQ855

Oklopljeni stražar IQ855

Mladen Mijatović

Pored sofisticirane elektronike, kameru za video-nadzor treba da krase i izdržljivost i robusnost, a "robustno" je otprilike prva stvar koja vam padne na pamet kada ugledate Sentinel IQ855...

BenQ MP723

Branko Maksimović

Moderni projektori zasnovani su na LCD ili DLP tehnologiji. DLP modeli su obično skupi, ali BenQ kaže da ne mora uvek biti tako...

Mobotix M12-DevKit - "Uradi sam" IP kamera

Mladen Mijatović

Kit IP kamera se može ugraditi na razna nekonvencionalna mesta - postavite je sami tako da potencijalni napadač ne zna da je snimljen...

Datalogic PDA uređaji

Nebojša Rašković

Novi industrijski PDA računari kompanije Datalogic, pored standardnih funkcija i visoke izdržljivosti, nude još nekoliko zanimljivih opcija. Isprobali smo Kyman i Pegaso.

Saitek mališani

Nebojša Rašković

Imate notebook i planirate da kupite kvalitetan optički miš za njega? Saitek je pripremio M80X, M100X i Saitek Expressions.

Totalna PIXMAlizacija

Nebojša Rašković

Razvoj štampača se sve više kreće u pravcu multifunkcionalnosti, pa je Canon odlučio da dizajnira PIXMA MF uređaje. Mi smo testirali tri nova modela: MP540, MP63 i MX7600. Dva ciljaju na kućne korisnike, dok je treći namenjen ozbiljnim radnim grupama.

LG FM16 MP3 plejer

Branislav Bubanja

Sudeći po dimenzijama, za LG FM16 bi se reklo da je MP4 plejer. Ali, izgled vara...

Genius tastatura za Vistu

Branislav Bubanja

Na prvi pogled, Genius KB-320e je obična tastatura sa multimedijalnim tasterima, ali ovo je zapravo prva tastatura koja ima specifične Vista tastere. I još je vodootporna... na neki način.

Logitech Z-5: Zvučnici za kancelariju

Marko Herman

Nije neobična slika da neko od kolega u kancelariji pusti muziku u kojoj uživa, a da ostali zbog udaljenosti i usmerenosti zvučnika dobiju samo deo zvučne slike. Logitech pokušava da ovaj problem reši siste­mom 2.0 zvučnika koji emituju zvuk na sve strane.

Prestigio portabl DVD plejeri

Branislav Bubanja

Isprobali smo dva prenosiva Prestigio DVD plejera: PPDP370 i PPDP585. Ispostavilo se da se radi o jednom plejeru napravljenom u dve varijante, sa različitim ekranima...

Sweex tastature

Branislav Bubanja

Pred nama su dve Sweex tastature: KB100US se oslanja na stari dobri kabl, a KB220US komunicira sa PC-jem kroz etar.

Lexmark X5650 u akciji

Nebojša Rašković

Lexmark je i ove zime osvežio kompletnu lepezu inkjet multifunkcionalaca. Proverili smo šta donosi X5650...

Genius laserski miševi

Branislav Bubanja

Laserska tehnologija je odavno pristupačna svakome, a dokaz toga su tri Genius-ova miša: NetScroll G500 Laser, Navigator 620 Laser i Navigator 700 Laser. Nešto od ušteđenog novca možete da čuvate u jednom od njih...

Esprimo Q 5030

Nebojša Rašković

Koncept mini-računara komercijalno je ozbiljnije zaživeo pre par godina, kada je Apple predstavio svoj Mac mini. Nedavno je i Fujitsu Siemens ponudio svoju viziju mini PC-ja...

Microsoft za notebook

Nebojša Rašković

Dok čekamo da najavljeni Miscrosoft-ovi periferijski uređaji ugledaju svetlost dana, pozabavili smo se aktuelnom ponudom: pred nam su Wireless Notebook Laser 7000 miš i LifeCam NX-6000 kamera.

Kutija puna podataka

Kutija puna podataka

Nebojša Rašković

Chieftec CEB-35S je moderno dizajnirano kućište za eksterne 3,5" diskove, koje pored dobre termalne disipacije nudi i mogućnost brzog prenosa podataka putem e-SATA veze.

Logitech ClearChat: VoIP slušalice

Marko Herman

U svetlu potrebe za štednjom gde god je to moguće, zamena telefonske mreže Internetom je logično rešenje; Logitech ClearChat će vam u tome biti odličan partner.

Amilo Pi 3540 notebook

Bojan Stanojević

Pre tri meseca, u okviru velikog testa, isprobali smo FSC-ov prenosivi računar Amilo Pi 3525. Ovom prilikom predstavljamo vam sličan Pi 3540, koji ima NVIDIA grafiku.

Podrazumevani N-standard

Mladen Mijatović

Bežični ruter koji smo dobili na test verovatno se ne bi razlikovao od mora sličnih kombo spravica za pristup Internetu da nije novog protokola za komunikaciju i par inovativnih osobina u bežičnom segmentu.

Epson projektori za posao i zabavu

Nemanja Nikolić

Ovog meseca isprobali smo dva Epson projektora sasvim različitih namena, a ono što ih povezuje jeste vrhunska funkcionalnost i lakoća korišćenja. Šta nude EH-DM2 i EB-1735W?

Psion industrijski PDA duet

Psion industrijski PDA duet

Nebojša Rašković

Pored visokog stepena izdržljivosti, industrijske PDA uređaje odlikuje mnoštvo funkcija, kao i mogućnost primene u najrazličitijim privrednim granama. Pogledajmo kako se u tom svetu snalaze Psion Teklogix Neo i Extech S2500THS.

Samsung HT-X20 kućni bioskop

Aleksandar Veljković

Elegantno dizajniran plejer kompaktnih dimenzija stiže sa ugrađenim FM/AM radio-tjunerom, USB portom, odličnim programabilnim daljinskim upravljačem i solidnim spiskom ulazno-izlaznih priključaka.

Logitech LS1 Laser Mouse

Filip Majkić

Posle milijarditog isporučenog miša, Logitech je predstavio model LS1 - radi se o laserskom mišu sa par zanimljivih dodataka...

Canon SX10 IS

Canon SX10 IS

Aleksandar Veljković

Canon-ov doskora najjači ultrazum, S5 IS, bio je bestseler pre svega zahvaljujući sjajnim performansama, briljantnom video modu i korisničkom interfejsu. Da li će ga novi SX10 IS nadmašiti?

Fujifilm S100 fs

Aleksandar Veljković

Iako su prošle već tri godine od Fujifilm-ovog odvažnog promovisanja koncepta koji će premostiti jaz između kompaktnih i DSLR aparata, Fujifilm je ostao potpuno usamljen u svojoj viziji. Kada je već delovalo da će i oni odustati, stigao je naslednik, S100 fs. Koliko se čekanje isplatilo?

Samsung VP-D381 - kamera za 135 evra

Aleksandar Veljković

Prosečne cene digitalnih fotoaparata i video kamera odavno su se izjednačile, ali kupiti DV kameru za manje od 150 evra ipak zvuči neverovatno. Zato nas je zaintrigirao Samsung-ov model VP-D381...

Kako izabrati fotoaparat?

Aleksandar Veljković

Iz meseca u mesec prikazujemo nove modele digitalnih fotoaparata, ali kako da izaberete baš onaj koji odgovara vašim potrebama? Kroz par tekstova opisaćemo neke od najvažnijih parametara i protumačiti vrednosti koje srećete u tabelama...

Apple Cinema Display

Nebojša Rašković

Zahvaljujući LED osvetljenju, novi Apple Cinema Display troši manje struje, a prikazuje veći broj boja. Koliko ovo opravdava njegovu visoku cenu?

Rise of the Argonauts

Filip Majkić

Mitološka tematika je mnogo puta korišćena kao podloga za video igre. Akciona avantura Rise Of The Argonauts za osnovu koristi jedan od najpoznatijih starogrčkih mitova...

Grand Theft Auto IV

Filip Majkić

Novi deo ekstremno popularne GTA franšize je stigao do nas. GTA svet nikada nije bio fokusiraniji, lepši, intenzivniji, zahtevniji... Posebna poslastica za igrače sa ovog podneblja je u tome da vas igra stavlja u čizme Srbina po imenu Niko, koji stiže u Liberty City. Kako odoleti?

Glavni tok i interapt

Voja Antonić

Pogledajmo koliko se novih mogućnosti dobija kada dozvolimo da se neki potprogram izvršava preko reda, i to pod odgovarajućim uslovima...