PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 7 :

Sadržaj

TehnoGuru

Programiranje Komentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Projekat Softver Komunikacije
 Naslovna strana 
 

Hardver

Snaga i lepota

Dragan Sretenović

Računski centar Univerziteta u Beogradu od nedavno ima dva moćna računara, koja je napravila kompanija Silicon Graphics. Dragan Sretenović, Mikica Kocić i Branko Marović testirali su superserver Power Challenge i radnu stanicu Indy.

Šestorka za nova vremena

Dejan Veselinović

Vremena se menjaju, pa je i u klasi grafičkih kartica "za mase" sve više zastupljen neki od kvalitetnih čipova iz porodice S3. Da li su bolji od dosadašnjih Cirrus Logic standarda, ili možda mogu da se mere sa generičkim proizvodima kompanije ATI, otkriva Dejan Veselinović.

Prvi SVGA notebook

Majkl Mijatović

Konstataciju datu u najavi sadržaja prošlog broja "PC"-ja o tome da su prenosni računari proizvodi za "igre bez granica", dr Majkl Mijatović potvrđuje već sada: pojavio se model kome je zaista teško odoleti - Compaq LTE5100, prvi notebook računar sa SVGA ekranom.

AWE Cezare!

Aleksandar Šušnjar

Aleksandar Šušnjar ispunjava obećanje dato u prošlom broju "PC"-ja i objavljuje rezultate testiranja "wavetable orkestara", pa vas kroz priču, započetu još davne 1948. godine, upoznaje sa značenjem prideva wavetable, otkriva dobre i loše strane dva proizvoda: Creative Tehnology Sound Blaster AWE 32 i Turtle Beach Multisound Monterey (Tahiti+Rio) i objašnjava zašto se njihovo testiranje mora svesti na subjektivan stav autora.

Kolor štampači

Majkl Mijatović

U svet kolor štampača nas vodi dr Majkl Mijatović: velika borba na tržištu rezultat je mnogobrojnih proizvođača i korišćenja nekoliko tehnologija, od kojih ni nijedna nije preovlađujuća. To je razlog i velikom rasponu cena, koji može učiniti da date ogroman novac i dobijete tek neznatno bolji otisak od onog koji daje neki drugi, finansijski znatno skromniji štampač.

P6 na drugi pogled

Dejan Ristanović

Da stvari nisu onakve kakve na prvi pogled ili, kada je reč o proizvođačima mikroprocesora, na prva uveravanja izgledaju, pokazuje i P6 - Intel je prećutao neke nedostatke ovoga procesora koje su prva nezavisna testiranja dokazala. Dejan Ristanović otkriva i "drugu stranu medalje".

Bitno o bitovima

Bojan Petrović

Aplikacije danas ne zahtevaju samo mnogo prostora na hard disku ili CD-ROM ploči: sada je, više no ikada, količina instalirane memorije na matičnoj ploči PC računara presudna za njihovo optimalno funkcionisanje. Bojan Petrović objašnjava šta je to memorija, kako funkcioniše i koju vrstu memorije treba ugraditi u koju komponentu sistema.

Francuski šarm

Zoran Životić

Umesto uobičajenih američkih ili tajvanskih modema, Zoran Životić ovoga puta predstavlja 28,800 bps modeme francuske firme ARN... u eksternoj, internoj i notebook verziji.

Kuda ide PC?

Milan Bašić

Napokon je došlo vreme da PC računar postavi nove trendove u razvoju računarstva. Da li će se u narednih dve do četiri godine lik najpopularnijeg kompjutera na svetu potpuno promeniti, pokušaće da odgonetne Milan Bašić.