PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja

PC 89 :

SadržajKomentari Aktuelnosti Rubrike Specijalni dodatak
Hardver Softver Komunikacije
 Naslovna strana 
 

Hardver

Intel na dva kanala

Intel na dva kanala

Aleksandar Veljković

Intel je upravo načinio nekoliko značajnih koraka kojima ponovo preuzima sam vrh performasi u desktop segmentu. Što je još važnije, Intel napokon osluškuje zahteve tržišta. Šta su nam to novo spremili?

nVidia... na mišiće

Aleksandar Veljković

Pojava nove generacije nVidia čipova obično predstavlja događaj godine, a naročito u danima kada je ATI preuzeo tržišni primat. Da li je GeForce FX (poznata i pod nazivima GeForce 5 i NV30) ulaznica za vrh ili prećutno priznanje poraza?

Serial ATA diskovi

Vladimir Cerić

Tržište hard diskova se već neko vreme ne pomera sa mrtve tačke. Serial ATA tehnologija je mogući most ka svetlijoj budućnosti, pa smo je nestrpljivo očekivali. Kako se pokazao prvi Serial ATA disk koji je stigao u Jugoslaviju, Maxtor DiamondMax 6Y160M0.

CRT se ne predaje

Branko Nikitović

Najveći broj prodatih monitora kod nas (a i u svetu) i dalje je CRT tipa. Tehnologija je zrela, ali Philips ipak pronalazi načine da svoje modele izdvoji od konkurencije. Isprobali smo njihove monitore 107E4, 107T4 i 107B4.

TFT aduti firme LG

Branko Nikitović

Proizvođači se iz sve snage trude da poboljšaju svoje TFT modele, uz istovremeno snižavanje cena - pravo je vreme za "vrbovanje" kupaca. Tri LG modela na testu, Flatron L1510S, L1710S i 1710B, rezultat su upravo takve tržišne strategije.

Kroz USB do CD-a

Vladimir Cerić

Iako ga koristimo još od pojave ATX standarda i Intel LX ploča, USB je tek plasiranjem verzije 2.0 dobio svoju pravu ulogu. Za to su zaslužni pre svega eksterni CD pisači, kao što su BenQ CRW 4012EU, LiteON LXR-40122C i Teac CD-W552E.

NEC nam se vraća

NEC nam se vraća

Milan Bašić

Veliko ime na svetskom tržištu polako se vraća u naše krajeve pa smo, posle dužeg vremena, imali priliku da se neposredno upoznamo sa dva notebook-a četvrtog po veličini svetskog proizvođača PC računara. Njihove oznake su Versa M300 i P440.

Alpha nije za penziju

Milan Bašić

Blisku budućnost na enterpise tržištu HP vidi u oslanjanju na Alpha servere, iako se već sada zna da će razvoj biti zaustavljen posle 2004. godine, i to u korist neke od budućih verzija Itanium-a.

WD za svakog

Vladimir Cerić

Maxtor možda dominira tržištem, ali su zastupnici Western Digital-a spremni da ponude hard disk istih performansi pod povoljnijim uslovima. Isprobali smo modele 400BB, 600BB i 1800JB.

U ritmu valcera

Milan Bašić

Lepo je dobiti proizvod iz zemlje koja kvalitet i visoku upotrebljivost pretpostavlja ceni. Na našu sreću, kod Gericom notebook-a austrijski kvalitet je upotpunjen sasvim prihvatljivom cenom...

Optimalni Canon

Aleksandar Veljković

Canon A40 je postavio standarde u klasi od 2 Mp. Može li A70 da ponovi uspeh slavnog prethodnika, ovoga puta nudeći rezoluciju od 3.2 Mp?

DVD arena

DVD arena

Branislav Bubanja

Svaka poseta prodavnicama tehničkih proizvoda otkrije nekoliko modela DVD plejera koji su upravo pristigli. Proizvođači očito ističu nove adute za aktuelnu sezonu, pa smo testirali Xwave 7300 i 7400, Samsung DVD-S225, Philips DVD-634, Panasonic DVD-RV32 i DVD-XV10.

I za dlan i za džep

Marko Tanasković

Predstavljamo dva PDA uređaja iz srednje klase, više po ceni nego po (dobrim) performansama. Sony Clie SJ33 dolazi iz Palm sveta, dok je NEC MobilePro 300E baziran na Pocket PC tehnologiji.

PocketPC kao mrežni analizator

Peđa Lalević

Iako većina ljudi koristi palmtop kao elektronski podsetnik i adresar, on se može primeniti i kao priručna alatka za pružanje tehničke podrške. Uz odgovarajuće dodatke, PDA može da posluži i kao analizator klasičnih i bežičnih mreža.

Multifunkcionalni video-uređaji

Branislav Bubanja

Dok DVD pisači ne postanu pristupačni prosečnom kupcu, u multifunkcionalnim uređajima dobro dođu i stari, dobri hard diskovi odnosno video-rikorderi, naravno kombinovani sa modernijim tehnologijama. To dobro ilustruju Aiwa HV-DH1 i Samsung DVD-H40E.

Canon i850 i i950

Canon i850 i i950

Milan Četić

Inkjet tehnologija je dostigla nivo zrelosti koji omogućava svakom od proizvođača da konstruiše štampače prvenstveno po zahtevima svojih marketinških odeljenja, a manje na osnovu tehničko-tehnoloških ograničenja. Canon se uspešno otarasio imidža proizvođača jeftnih inkjet-ova koji ga je nekada pratio, a i850 i i950 predstavljaju "poliranje" te dobro razrađene koncepcije.

Canon Powershot G3

Milan Četić

Canon Powershot G3 je naslednik popularnog modela G2, ali promene nisu samo "kozmetičke" prirode, već je reč o velikom broju poboljšanja koja su dovela do toga da je G3 potpuno drugačiji uređaj, jedinstven u današnjoj ponudi rangefinder digitalnih aparata.

CanoScan Lide 50

Milan Četić

CanoScan Lide 50 je neznatno promenjeni Lide 30, ali je bilo zanimljivo analizirati tehnologiju skeniranja koju on koristi i uočiti njene domete i ograničenja.

HP Color LaserJet 1500

Milan Četić

Iako su inkjet-ovi praktično preuzeli tržište personalnih kolornih štampača, kako u kućnoj tako i u poslovnoj primeni, laserska tehnologija ne posustaje. Zato je Hewlett-Packard rešio da dodatno "frizira" prošlogodišnji model CLJ 2500, pa se pred nama nalazi ColorLaserJet 1500, jeftinija personalna verzija "starijeg rođaka".

HP PSC 1210

Marko Mihajlović

PSC 1210 je izuzetno mali multifunkcionalni uređaj, ali to nije umanjilo njegovu funkcionalnost - brzina i kvalitet inkjet komponente su preuzeti od modela 3420, dok je rezolucija skenera 600*2.400 dpi sa 36-bitnom kolor paletom. Kako čitava ta kombinacija funkcioniše?

Panasonic KX-P1150

Milan Četić

Matrični štampači kod nas imaju sigurno tržište, pa je interesantno videti kako se sve veći broj proizvođača uključuje u trku za domaće kupce. Najsvežiji "igrač" u ovoj trci je Panasonic - sa zadovoljstvom smo testirali njihov 9-pinski model i to u realnim uslovima.

Muzika bez žica

Branislav Bubanja

Tvrdnja iz naslova je samo delimično tačna - na kutijama Jazz ogromnih zvučnika piše wireless, ali poneka žica je ipak ostala. Koje su onda njihove prednosti?

Petica za trud

Vladimir Cerić

Plasiranjem MX serije, Logitech je otišao korak dalje u tehnologiji izrade optičkih miševa. Pogledajmo šta nude modeli 300, 500 i 700.

Platinasti EX

Voja Gašić

Zvuk koji proizvodi vaš računar stići će do zvučnika bez većih problema, ali šta je sa zvukom za koji računar predstavlja tek inteligentnu "tranzitnu stanicu"? Rešenje je Audigy2 Platinum EX.

Prvi utisci

Voja Gašić

3Dvision TV/FM USB dodatak, Chickony KB-9938 Natural tastatura, Creative PC-CAM 550 Web kamere, Intel D845GLVA matična ploča, SmartBuy DVD mediji, Sony MZ-R501 MiniDisc uređaj, Sweex USB IrDA port, Transcend USB 2.0 disk/čitač kartica, ViPowER rack za diskove i Leadtek WinFast Cinema.