PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Aktuelnosti Aktuelnosti
PC #102 : Jul/Avgust 2004 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Na kraju sveta

Tri najveća svetska IT sajma raspoređena su ravnomerno na našoj rodnoj kugli. Daleko na istoku odvija se druga po rangu svetska računarska izložba, Computex Taipei. Kako se "PC"-jeva ekipa provela na Tajvanu?

Kako napreduje naš časopis, tako su nam dostupnija i udaljena mesta, pa smo se početkom juna obreli na sajmu Computex Taipei 2004. Putu, naravno, prethodi prolog u vidu neizvesnosti da li će se „zaokružiti budžet“, komplikovanog dobijanja viza, grozničavog pripremanja omanjeg tiraža našeg (nedovršenog) časopisa „PC #101 – Computex Taipei 2004 Edition" koji se šalje našim domaćinima iz agencije Imagemedia ali i nosi u koferima, uz obavezno izvinjavanje za prekoračenje težine... Chriss i Danny iz Epox-a sažaljivo pitaju da li Bojana opet pravi raspored sastanaka, poput onog na CeBIT-u nakon koga ostaju krvavi žuljevi na tabanima.

Čitava ekspedicija trajala je osam dana, od čega su dva dana utrošena na putovanje koje, uz nekoliko presedanja i višesatnih mučenja, traje preko 24 sata. Najduža trasa, od Londona do Hong Konga, traje 12 sati, koje nije ublažilo ni prisustvo ličnog televizora sa dvadesetak raznovrsnih (uglavnom filmskih) programa. Boeing 747-400 je jednostavno suviše bučan i suviše neudoban avion. Na sreću, ostale ture smo proveli u savremenijim i udobnijim Airbus krstaricama. Nacionalni tim, pored ekipe „PC"-ja, sačinjavaju Željko i Saša iz časopisa Digital te i Milanka i Vlada iz novootvorenog predstavništva kompanije Gigabyte, koja je pomogla naše putovanje.

Imagemedia se potrudila da organizuje naš boravak i vreme na najvišem nivou, pa smo odseli u sjanom hotelu Agora Garden, udaljenom svega pet minuta hoda od TWTC-a (Taiwan World Trade Centar), najviše zgrada na svetu oko koje su poređane sajamske hale. Šta reći za raskošne (zasebne) hotelske apartmane, sem da je mlada koleginica izjavila „da bi se odmah udala kad bi tako nešto imala u Beogradu". A poznato je da je ona zahtevna osoba. Što se mene tiče, besplatan ADSL priključak u radnom kabinetu bio je dovoljan za likovanje, jer nisam uzalud nosio FSC Amilo Pro 2000 kojim sam podvukao svoju evrocentričnu crtu. Uostalom, kako izaći na oči Gigabyte-u ako nosite Asus notebook? Ili obrnuto...

Otvaranje

Ako je Svevišnji krenuo u stvaranje sveta kao u partiju šaha, morao je da počne od nekog otvaranja. A otvaranja su toliko razrađena stvar da neminovno podležu šablonu... Kad neko sprema već 24. sajam ovakvih razmera, normalno je da izabere brzo i efektno otvaranje poput daminog gambita, pa se za kratko vreme za govornicom smenilo čak pet uvaženih ličnosti tajvanskog političkog i privrednog vrha: gospodin Hsu, predsednik TAITRA-e; gospodin Huang, predsednik kompjuterske asocijacije Tajvana (TCA); gospodin Lin, stariji savetnik predsednika; gospodin Ying-Jeou, gradonačelnik Taipeija i gospodin Shih, predsednik koncerna Acer. Efektnost se sastojala u tome da je svako od uvažene gospode imao na raspolaganju po pet minuta da izloži svoje viđenje značaja ove grane tajvanske industrije i ovogodišnjeg sajma Computex Taipei 2004. Oprostite mi ako sam fasciniran ovom činjenicom, jer već zamišljam kako bi naši „otvarači sajma" barem pola sata pričali o svom programu za četvrte parlamentarne ili predsedničke izbore i to unapred (u slučaju da tri naredna iz nekog razloga ne uspeju).

Zanimljivo je pomenuti štandove na Computex-u. Objašnjenje za naše nedoumice pruža nam Christine Wu, naša domaćica iz agencije Imagemedia. Pošto su organizatori i sponzori sajma Tajvanska kompjuterska asocijacia (TCA) i Savet za razvoj spoljne trgovine (TAITRA), jedini usvojeni kriterijum za veličinu prostora na Sajmu je spoljnotrgovinski rezultat kompanije. Dakle, što više izvozi, kompanija dobija veći prostor za prezentaciju na Computex-u. Prosta i efikasna stimulacija izvoza.

Već na samom otvaranju bilo je jasno da ćemo na svakom koraku viđati Milice. Termin potiče od naše uvažene saputnice, gospođe Milanke Memon, predstavnice Gigabyte-a za SCG. Pod „Milicom“ se podrazumeva milo i drago stvorenje koje se trudi da vam skrene pažnju na hardver koji inače ne biste ni primetili, a onom koji ste primetili daje posebnu notu ljupkosti i humanosti. Predlažemo da se ovaj termin trajno uvrsti u naš IT rečnik, jer potpuno odgovara pojavnom obliku ovih stvorenja, ostajući pri tom u duhu našeg jezika. Postoji mogućnost da se iz poštovanja prema domaćinima na Computex-u koristi lokalizovana verzija termina koja se izgovara Mi Li Ca, ali to budućim autorima ostavljamo na izbor.

Pomenute „Milice" su, na kraju otvaranja, predstavile proizvode kojima je pripala titula Best Choice of Computex Taipei 2004 Award i to u 22 kategorije. Vaš izveštač je svoj glas dao Asus-ovom P505 PDA Phone-u, koji je pobedio u kategoriji mobilnih uređaja. Svi registrovani gosti, naime, mogli su da daju samo jedan glas jednom od predloženih proizvoda, bez obzira na kategoriju. Za apsolutnog pobednika izabran je CyberLink-ov softver koji očigledno postaje standardna nadgradnja za Windows XP MCE (Media Centar Edition) u kućnim zabavnim centrima.

Sastanci

Pre prve zakazane posete svratili smo kod kompanija koje nisu baš često predmet interesovanja našeg časopisa, prosto zato što nemamo priliku da kontaktiramo sa njima. Ulazak u National Semiconductors bio je koristan pre svega zbog čipova koji će biti ugrađeni u sledeću generaciju uređaja. Da je u trendu mobilna tehnologija govori akcenat na izradi strašno malih, ali moćnih čipova koji predstavljaju multimedijalnu i Bluetooth podršku za buduće telefone i PDA uređaje. Sve uzorke možete da pogledate kroz lupu, ali i da vidite kako rade u konkretnim aplikacijama.

VIA se koncentrisala na dizajn kompaktnih ploča koje predstavljaju bazu barebone sistema za kućne zabavne centre, ali i za druge uređaje od kojih nam se najzanimljivijim učinila primena u pametnim set-top-box uređajima. Kako se i kod nas kablovski sistemi brzo šire, primena inteligentnog kablovskog terminala mogla bi u dogledno vreme da postane interesantna.

Transmeta je vrlo žilava kad je u pitanju direktna borba sa Intel-om. Uprkos uspesima Centrino i XScale platformi, Transmeta nastavlja da razvija procesore i okruženje niske potrošnje, a Efficeon je procesor koji na tom polju zaista ima šta da pokaže. Naslednik Crusoe-a ima poseban LongRun2 način rada u kome troši ekstremno malo struje. Primena već ima u nekim japanskim subnotebook uređajima, HP stanicama i specijalizovanim industrijskim aplikacijama sa kritičnim napajanjem.

Tu je stigao i termin za prvi zvanični susret sa poznanicima iz Asus-a. Pažljivo smo razgledali gomilu novina – od naprednijih mrežnih uređaja, preko nove generacije Digimatrix-a, do aktuelnih Alderwood i Grantsdale ploča, te x800 i NV40 grafika. NDA embargo na ploče prestaje 21. juna, pa ćete već u ovom broju saznati sve o novim čipsetovima, PCI Express-u (da, tako su neki počeli da nas zovu) i ostalim karakteristikama 915 i 925 arhitekture. Sean Chen je bio posebno zadovoljan osvojenom titulom Izbora urednika za najbolju barebone platformu u SFF svetu. Ako se pitate odakle njemu 101. broj časopisa PC, pre nego što ste ga vi videli – to je opet neko Bojanino zamešateljstvo...

Do Gigabyte-a svraćamo kao kod starih poznanika. Nalaze se preko puta Asus-a a njihove svetleće reklame sprečavaju nas da napravimo upotrebljive fotografije Asus-ovih noviteta, jer je odraz Gigabyte logoa stalno vidljiv. Što ti je marketing... Milanka i Vlada su stalno na nekim treninzima, ali tu su Gina, Kelli i Chris. Ovogodišnji nastup firme Gigabyte svedoči o namerama kakve je prošle godine sproveo Asus: enormno širenje palete proizvoda, približavanje kupcima gotovim proizvodima i barebone sistemima, te promovisanje Gigabyte brenda nas očekuje od jeseni. Asus, Gigabyte i MSI nalaze se u istoj liniji hale dva, što Dragan Milanović (MSI) na kraju dana koristi da bi nas ukorio što se ceo dan motamo oko Asus-a i Gigabyte-a. U opštoj gužvi stalno nalećete na čudno ošišane momke iz AMD-a, nosače ogromnih (i teških) Gigabyte LED panela, opasne Milice iz ATI-ja, Milice-sirene iz firme nVidia...

Neizostavna je i poseta Albatron-u – Tomasz i Robert su takođe zaslužni za naš dolazak, a ne možemo da ne primetimo da i Albatron ima mnogo ambicije na polju promocije sopstvenog imena. Pored noviteta na polju ploča i grafičkih kartica, najzanimljivijim nam se čine barebone sistemi kod kojih je kombinacija TV/kompjuter ubačena na poleđinu velikih LCD ekrana, čime se dobija moćan i veliki kućni zabavni centar čiji je veliki ekran dubok svega desetak centimetara.

Još sastanaka

(kliknite za veću sliku)

Čitav treći dan (koji svakako zaslužuje posebnu reportažu) bio je posvećen poseti Gigabyte-ovom pogonu za proizvodnju ploča (Nan-Ping Plant). Za početak, dovoljno je reći da bismo prodajom par mašina instaliranih u ovoj fabrici začas rešili problem kompletnog spoljnotrgovinskog duga naše napaćene zemlje. A mašina smo prebrojali tridesetak...

Uobičajena praksa u svim tajvanskim kompanijama je da zaposleni rade par sati prekovremeno, a kolege iz menadžmenta i marketinga gotovo redovno ostaju do devet ili deset uveče. Zarad iskorišćenja najproduktivnijeg radnog perioda, običaj je da mlade tajvanske porodice decu poveravaju rođacima na selu, sve do polaska u školu. Ukoliko nemaju takvih rođaka, pažljivo se bira starateljska porodica. Christine Wu nam objašnjava da je Taipei, uprkos pristojnim primanjima u IT industriji, veoma skup grad – jedan od najskupljih na svetu.

Što se tiče nekih globalnih poteza, Tajvanci vrlo rado uče od Japanaca, pa od sada već veoma jake IT industrije pokušavaju da naprave centre za istraživanja i razvoj, a proizvodnju polako izmeštaju u Kinu. Proces je tako tekao i u smeru od Japana do Tajvana, a želja za stvaranjem sopstvenih brendova prepoznatljivih kupcu je logičan korak u razvoju. Jedan od značajnih koraka u širenju tržišta svakako je otvaranje centrala u Evropi, kao potencijalno najvećem tržištu u budućnosti.

Tako smo ponovo u situaciji da nam (preciznije Bojani) Chriss van den Dool objašnjava kako bi voleo da je Epox zastupljeniji u Srbiji, uz ad-hoc demonstraciju Epox-ove serije Bluetooth gadžeta kojima ćete, na primer, začas štampati fotografiju iz mobilnog telefona bez kablova. Zanimljiva je i pojava istočnoevropkih gastarbajtera koji boljim razumevanjem tržišta treba da olakšaju prodor tajvanskih proizvoda. Zahvaljujući Viktoriji Kulikovoj obreli smo se i u Abit-ovim proizvodnim pogonima, gde nas je na kraju obilaska sačekala prijatna večernja žurka. Iako nemilosrdno gurnut u takmičenje u ispijanju piva sa nesrazmerno jačim protivnikom iz Finske, pažljivo sam saslušao Vikino predavanje o kvalitetu Abit-ovih proizvoda čija je ciljna grupa najzahtevnije igračko i entuzijastičko tržište željno svakog promila performansi. Možda sam ponekad bio preoštar u ocenjivanju Abit-a – moraću da revidiram neke stavove, pa sam na kraju obećao da ćemo kolege iz Benchmark-a i mi pomoći da se i kod nas organizuje neki igrački događaj vredan pamćenja, uz Abit-ovu podršku.

I na kraju... sastanci

Niz kompanija sa kojima nam je Imagemedia dogovorila sastanke interesuje se za naše tržište iz raznoraznih razloga. Sudeći prema veličini izložbenog prostora, Shuttle spada među najveće izvoznike, ali slabo ulaže u promociju u Srbiji; nisu bili prisutni na testu SFF računara iako su spremni da se zakunu da su baš oni izmislili popularnu „kockicu" i da na tom polju imaju najviše patenata. S druge strane, Biostar i FIC prijatno su nas iznenadili novim paletama proizvoda izuzetnog dizajna. Biostar već godinama nema distributera na našem tržištu, a FIC nije zadovoljan saradnjom sa distributerom. Slična situacija je i sa Kingmax-om – uprkos velikoj paleti proizvoda i sjajnim rezultatima u prikazima, nekako se izgubio sa našeg tržišta. Simpatična Vera Chien obećala nam je intenzivnije snabdevanje svežim proizvodima za potrebe naše laboratorije, pa se nadamo da će ovaj brend oživeti i u Srbiji.

Iako nema razloga da se žali na prisutnost na domaćoj sceni, Dragan Milanović iz Microstar-a prosuo je pred nas niz noviteta iz MSI i Mega paleta proizvoda. Nakon već prikazanih MegaStick, Mega Cache i Mega Player proizvoda, uskoro nas očekuje i minijaturni (opet univerzalni) video- plejer. Ljubitelje core komponenti mogla bi da zainteresuju patentirana rešenja koja se odnose na odvođenje toplote sa MSI matičnih ploča i grafičkih kartica. Kako nas najesen očekuje dosta novih proizvoda koji se prilično greju, priča o ovim rešenjima mogla bi da bude zanimljivo štivo za integratore i pažljivije kupce.

Prvenstvena namena Computex-a je trgovina: Intel, AMD, ATI, nVidia, Samsung, Transmeta ili National Semiconductors dolaze da bi prodali čipove tajvanskim proizvođačima. S druge strane, tajvanski proizvođači se trude da dovedu što više američkih, azijskih i evropskih integratora kojima će prodati svoje proizvode. Još jednom smo se uverili da u tom „lancu ishrane" novinari (i mediji uopšte) igraju značajnu ulogu, pre svega u domenu kanalisanja tržišta i prenosa informacija. Ako i vi tako ne mislite, vraćamo se mi na Tajvan, a vi vidite šta ćete bez nas...