PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #102 : Jul/Avgust 2004

 Naslovna  Sadržaj 
Vladimir Cerić  

Drugačiji FSC Tablet PC

Posle uspešnog Tablet PC-ja iz Stylistic serije, Fujitsu Siemens kreće dalje oslanjajući se na modernu Centrino platformu - stigao je Lifebook T.

Fujitsu Siemens je jedna od prvih kompanija koja je uplovila na neizvesno tržište Tablet PC računara. Solidan uspeh koji je postigao njihov prvi model iz Stylistic serije inicirao je i naslednika, zasnovanog na modernijoj Centrino platformi. Pošto je u pitanju Tablet PC bez ugrađene tastature, pritisak tržišta naterao je FSC da konstruiše i model sličnih karakteristika, ali ovog puta više nalik klasičnom notebook-u. Tako je nastala Lifebook T serija koja po dimenzijama i masi spada u kategoriju subnotebook-a, dok joj rotirajući ekran sa mogućnostima grafičke table dodaje i funkcionalnost Tablet PC-ja. Ugrađeni P4-M na 1.4 GHz daje ovom mobilnom računaru dovoljnu brzinu, ali i napredne mogućnosti štednje energije. Ugrađena je relativno slabašna baterija, pa autonomija ne prelazi 3.5 časa, što je za Centrino računar ispod proseka. Utešna je informacija da se baterija može vrlo lako i brzo menjati, čak i u toku rada. Procesor donosi i (kod prenosnika korisnih) 1 MB sekundarnog keša, koje disciplinovani korisnici mogu koristiti kao dodatak na ugrađenih 256 MB DDR memorije.

Lifebook nema optički uređaj, pa je verovatno zato ugrađen (prilično brz) hard disk kapaciteta 60 GB, na koji možete blagovremeno pohraniti sve potrebne (i nepotrebne) podatke. Ako baš dođete u situaciju da vam zatrebaju podaci sa drugog računara, koristićete USB disk, pa dobro dođu dva USB 2.0 porta. Računar ima solidnu (mada malo „pliću") tastaturu i odličan touchpad, pa mu dodatna tastatura i miš nisu preko potrebni. Ugrađen je 802.11b bežični mrežni adapter koji ima i poseban prekidač za isključivanje na zadnjoj strani, koji povećava bezbednost i štedi baterije. Tu su i klasični Realtek 10/100 mrežni adapter i 56k modem sa proverenim Lucent-ovim čipom, kao i FireWire port. Za vezu sa mobilnim telefonima i PDA uređajima može da posluži IR port, dok je Bluetooth izostao. Za proširenje služe i dva Type II PCMCIA slota, a za zabavu su pored (nejakog) zvučnika zaduženi i mikrofonski ulaz i stereo izlaz.

Kada preklopite ovaj Lifebook dobijate klasičan Tablet PC sa ekranom dijagonale 12.1". Rezolucija je 1.024×768, a orijentacija prikaza se reguliše pritiskom na jedan od pet dodatnih tastera koji se nalaze na ivici ekrana. Kvalitet prikaza je jedna od slabijih tačaka ovog računara, pa mu čak ni velika preciznost ugrađenog sistema koji prepoznaje pokrete olovke ne može puno pomoći u konačnom utisku. Dodavanje tastature na koncept modela Stylistic, kako je i nastao Lifebook T, nije se odrazilo na masu uređaja, pa je sa 1.88 kg on i dalje sasvim prihvatljiv kao Tablet PC. Tastatura mu daje samo dodatnu funkcionalnost, dok je ugradnjom Centrino platforme dobijena brža mašina, ali ne i veća autonomija. Sve u svemu, sa cenom od oko 1.650 evra Lifebook T3010 predstavlja solidnu kupovinu u klasi Tablet PC računara.

Korisne adrese:

Pakom
http://www.pakom.com