PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #102 : Jul/Avgust 2004 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

Samsung SCX4216F

Multifinkcionalni uređaj Samsung SCX4216F privlači pažnju retro izgledom ali i zanimljivim tehnolološkim karakteristika koji ga izdvajaju iz standardne ponude.

Multifunkcionalni uređaj Samsung SCX-4216F privlači pažnju retro izgledom (izvini, Max), ali i zanimljivim tehnološkim karakteristikama koji ga izdvajaju iz standardne ponude. Pod „retro“ izgledom podrazumevamo oblik uređaja koji podseća na (nešto umanjeni) fotokopir uređaj sa kraja prošlog milenijuma. SCX-4216F je prilično kockast (474×436×417 mm) i prilično težak uređaj – čitavih 13 kg. Za razliku od tekućeg trenda multifunkcionalnih mašina koje su obično bazirane na inkjet štampačima, Samsung se odlučio da svoju SOHO klasu zasnuje na laserskoj tehnologiji iz nekoliko vrlo praktičnih razloga, od kojih su najvažniji lakše održavanje i ređa zamena tonera. Upravo ovaj poslednji razlog ume da iritira korisnike koji fotokopir/faks mašinu ne kupuju da bi menjali kertridže na svakih dvadesetak listova.

Što se tiče tehničkih karakteristika, štampač je monohromatski laser sa deklarisanih 17 strana u minuti, a merenja sa prosečnim PDF-om daju preko 13 realnih strana u minuti, uz 40 sekundi za izlazak prve strane. U standardnoj eksploataciji štampač poseduje idle mod u kome drži podgrejan fjuzer, i tada mu je za prvu stranu potrebno samo pet sekundi dogrevanja, pa ona izlazi već nakon 12-13 sekundi. Treba ipak znati da se strana zapravo formira u računaru, pa brzina štampe zavisi i od strukture dokumenta. Pažnju savremenih japija privući će činjenica da je štampač u svim stanjima izuzetno tih, po čemu je već postao čuven, jer pri intenzivnom radu buka ne prelazi 58 dBA na metar razdaljine od printera. U Idle modu buka ne prelazi 38 dBA, što je mnogo tiše od većine savremenih kulera za procesore. Iako rezolucija od 600 dpi za crno/beli štampač ne izgleda primereno trendovima, ona potpuno „pokriva" potrebe štampanja poslovnog sveta.

Skener je 24-bitni, optičke rezolucije 600 dpi i (na sreću) nema interpolaciju u uređaju, već u drajveru. Da biste ga koristili kao fotokopir ili faks, ne morate da uključujete računar, a ako je PC već tu, veza se ostvaruje preko USB 2.0 porta. Drajveri su jednostavni za upotrebu. Kapacitet kasete je 250 listova, poklopac je istovremeno i ADF koji prima 30 listova, a deklarisani kapacitet tonera je 3000 strana sa prosečnih 5% pokrivanja površine. Uz preporučenu cenu od 327 evra, ovo je uzoran primerak personalnog multifunkcionalnog štampača, kako često nazivaju ovu klasu uređaja.

Korisne adrese:

Erc Commerce
http://www.erccommerce.rs