PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #108 : Februar 2005

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Maksimović  

Sufiks iz kluba Radeon

Lepota izbora sa sobom povlači i mogućnost da pogrešno procenite koji bi vam video akcelerator odgovarao. Sufiksi iza oznaka modela - GT, Pro, Ultra, SE, XT, XL, LE često zbunjuju korisnike. Koji je sufiks za vas?

Skraćeni produkcioni ciklusi i fantastično kratak time-to-market period učinili su da i oni koji se trude da prate promene na tržištu grafičkih akceleratora ponekad ostanu zbunjeni. Krajnji korisnici, koji tek ponekad informativno pregledaju određeni članak u časopisu, retko mogu da kažu čak i kako se danas zove akcelerator koji oni imaju, ili barem akcelerator u sličnoj klasi. Nekada se, čak, dešava da korisnici urade upgrade, a u igrama ne osete nikakvu promenu. Dobar primer za to je tranzicija sa Radeon 8500 (LE) na Radeon 9250. Model 8500 je već nekoliko godina „u igri“, a 9250 je nastao od procesora korišćenog kod Radeon 9200 i 9000 (non-Pro) kartica, pri čemu je R9000 Pro bio brži samo od modela 8500LE, dok su Radeon 9000 i 92xx osetno sporiji. Zbog toga, potrebno je pogledati na kojim frekvencijama radi jezgro vaše stare kartice, te kakvu memoriju i čip imaju akceleratori koje planirate da kupite.

Ako cilj nisu 3D igre...

Kao i pre mesec dana, kada smo se bavili aktuelnim nVidia akceleratorima, za referentnu kompaniju smo uzeli holandski Club3D. Ne samo što imaju najkompletniji program tj. najveći broj različito konfigurisanih modela, već je i ponuda na domaćem tržištu konkretno najbogatija. Usredsredili smo se na primerke koje distributer ima u standardnoj ponudi i počeli od osnovnog modela – Radeon 9250. To je DirectX 8.1 akcelerator, potekao od nekadašnjeg „top modela" Radeon 8500 (njegov konkurent bio je GeForce 3 Ti500). Smanjenje broj pixel pipeline jedinica, ali je povećan radni takt. Nažalost, memorijska magistrala je kod najprodavanijih modela sužena na 64-bita, što čini ovaj model upotrebljivim za kancelarijski rad, Dual View i video akceleraciju. Jedan plus je i pasivni hladnjak, kao i niski profil, pa se može montirati u najmanja barebone kućišta.

Iste radne frekvencije donosi i 20% skuplji model sa istom oznakom, ali 128-bitnim putem ka memoriji – dovoljno je brz da možete probati i neku noviju 3D igru. U posebnu potklasu smestio se All-in-Wonder Radeon 9200SE, najpovoljnija simbioza kvalitetnog TV tjunera, enkoder čipa i video akceleratora na istoj AGP kartici. A-I-W familija kartica poseduje odličan Philips-ov analogni TV tjuner i posebnu verziju RageTheater 550 čipa (obični akceleratori imaju Rage Theater 200), koji u realnom vremenu može digitalizovati TV signal u neki od MPEG2 ili MPEG4 „formata". Sjajan ATI Multimedia Center softver omogućava pregled satelitskih i zemaljskih kanala sa time-shifting opcijom, programiranim snimanjem, praćenjem više programa istovremeno i nizom drugih mogućnosti. Naravno, tu su video i audio plejeri, ali i softver koji olakšava manipulaciju prozora na više aktivnih ekrana (dva CRT/TFT monitora + televizor).

Radeon 9550 je trenutni minimum za porodice u kojima neko voli 3D igre. Zasnovan je na RV350 čipu, koji pokreće i modele Radeon 9600, a Club3D je ovaj procesor upario sa čak 256 MB memorije i ponudio ga po ceni za koju kod nekih drugih proizvođača dobijate R9550 sa 128 MB VRAM-a. Iz ličnog iskustva, Radeon 9550 može da se ubrza i preko nivoa modela 9600 Pro; ova mala operacija vam može uštedeti do 40 evra, pa nije iznenađenje što su ove kartice bile masovno prodavane krajem prošle godine.

3D uz malo dopinga

Radeon 9600 se na našem tržištu prodaje u tri varijante, mada Club3D ima i modele sa 128 i 256 MB memorije, kao i suženom magistralom (9600SE). Mi smo na testu imali regularni Radeon 9600, koji za razliku od mnogih modela sa istim imenom, ima aktivno hlađenje GPU-a i radni takt od čak 400 MHz, na koliko radi R9600 Pro. Model 9600 Pro pripada nešto višoj klasi, pošto ima BGA memorijske čipove sa niskom latencijom (3.3 ns prema uobičajenih 5 ns), pa je u igrama i 3D aplikacijama osetno brži.

All-in-Wonder verzija ove kartice nudi iste performanse kao i klasičan 9600 Pro, a pored odličnog tjunera i softverskog paketa, nudi i IC modul sa daljinskim upravljačem, koji olakšava navigaciju kućnim multimedijalnim centrom. Nešto brži i svega par procenata skuplji je i A-I-W Radeon 9600XT, koji dolazi sa novijim softverom, drugačijim daljinskim upravljačem i bržom memorijom (2.8 ns). Kod Imtela ćete naći i klasičnu verziju ovog akceleratora, predstavnika mainstream ponude za AGP magistralu.

Najsnažniji model prethodne sezone, Radeon 9800 Pro, danas se smešta u vrh srednje klase. „Živahan“ je i u najnovijim igrama, podržava visoke rezolucije, a osam rendering pipeline-a i 256-bitna memorijska magistrala obezbediće dobar ugođaj igračima sve do talasa najnovijih igara. Vredi pomenuti da 9800 Pro nudi iste performanse kao Radeon X800SE, odnosno X700 Pro (naravno, na PCI-E magistrali), a verovatno neće još dugo biti u ponudi, pa je naš savet da na njega obratite pažnju.

Nemojte se zbuniti da poistovetite ovaj model sa Radeon-om 9800LE, pošto je samo prva serija ovih kartica iz Club3D-a imala 256-bitnu memorijsku magistralu. Iako su svih osam pipeline-a u jezgru aktivirani, 9800LE ima fizički raspored memorijskih čipova u gornjoj liniji, te nikako ne može da iskoristi drugih 128-bita sa memorijskog kontrolera na grafičkom procesoru – modifikacija pomoću drajvera ne dolazi u obzir.

Ako posedujete noviji računar sa Intel i915 ili i925 čipsetom, odnosno Athlon 64 sa nForce 4 pločom, a vaš izbor su Radeon kartice, početni model bi bio X600 Pro, koji deli 3D akcelerator sa 9600XT karticama. Performanse koje nudi su u donjem delu mainstream ponude, a od čipa sa četiri pipeline jedinice više ne možemo ni očekivati. Club3D bi uskoro trebalo da počne sa isporukom X700 Pro kartica, koje će biti dostupne na našem tržištu, otprilike kad budete čitali ovaj tekst; testiraćemo ih za sledeći broj „PC"-ja.

Za 3D igrače

Za najviše performanse u igrama kakve su Chronnicles of Riddick i STALKER neophodni su akceleratori sa X800 3D čipom. Kod modela X800 Pro, aktivno je 12 od ukupno 16 pixel koprocesora; „otključavanje“ ostalih procesora zahteva hardversku intervenciju kojom gubite garanciju. Ako ste jedan od onih koji vole da za manje novca, uz prihvatljiv rizik, dobiju više, za vas je model X800 Pro VIVO, koji se hardverski ne razlikuje od X800 XT. Ova kartica ima Samsung GDDR3 čipove sa „kašnjenjem“ od svega 1.6 ns, ali i isti RageTheater čip. Aktivno je 3/4 raspoloživih pipeline-a, a radne frekvencije su 475/900 MHz.

Da biste karticu „opravili", treba da sa www.techpowerup.com prenesete BIOS Club3D kartice X800 XT PE i aplikacijom Flashrom 2.37p iz DOS-a zamenite sistemski softver kartice. Prethodno treba utvrditi da li konkretan primerak može da radi na 520/1120 MHz, pa ako neće, „uvalite“ mu BIOS modela X800 XT (bez PE). Sledi aktivacija „svih tranzistora“ video procesora, a ušteda se kreće od 100 do 150 evra. Zamena BIOS-a ne spada u kritične operacije ako pročitate uputstvo sa sajta. Još jednom napominjemo da se softverska „modifikacija“ može uraditi samo na X800 Pro ViVO modelu, koji se prepoznaje po RageTheater čipu.

Čitaocima koji ne žale novac za hardver (i PDV), preporučujemo modele Radeon X800 XT i XT Platinum, a „sportisti" kojima je najbitniji rezultat u 3Dmark-u ili su jednostavno odlučni da imaju najbrže, tu je i obećanje da će za mesec dana u ponudi biti i X850 XT Platinum. A posle dolazi i X900...

Sve u svemu, treba izbegavati modele sa oznakom SE, jer za tek nešto više novca možete dobiti znatno bolju grafičku karticu – SE je previše „ugušen“ memorijskom magistralom. Podsetićemo da je oznaka za kartice sa užom magistralom kod GeForce modela uglavnom XT (sem kod serije FX5900).

Igračima skromnijeg budžeta preporučujemo Radeon 9550 sa fantastičnim odnosom cene i performansi, zatim Radeon 9800 Pro u srednjoj i X800 Pro ViVO u najvišoj klasi. Kada je PCI Express standard u pitanju, ATI ima sjajnu ponudu, počevši od modela X300SE, preko X600 i X700, do kartica baziranih na X800 (sa R430 i R423 čipom) i X850 akceleratorima. Ipak, većina će se opredeliti za X700 Pro (140 evra plus porez) i Radeon X800 (190 evra + PDV), koji će se u prodaji naći najkasnije za četiri nedelje. Po ceni od oko 250 evra (bez poreza) najprodavaniji će svakako biti model X800 XL, a za cene ostalih modela konsultujte tabelu.

Korisne adrese:

IMTEL Computers
Bulevar M. Pupina 165b, Novi Beograd
tel: 011/141-992