PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #108 : Februar 2005

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić
Dejan Ristanović
Vladimir Cerić
 

5(0) najboljih

Birajući po osmi put listu 50 najboljih sajtova na domaćem Web-u i očekujući njegov kvantni skok, odlučili smo da podstaknemo razvoj uvodeći novu kategoriju - uz top 50, izdvojili smo i 5 najboljih sajtova!

(kliknite za veću sliku)

Odvojeni od glavnog „informatičkog toka“ oličenog u zagasloj trgovini komponentama i računarima usled uvođenja poreza na IT opremu, naoštrili smo se da pregledamo domaću Web ponudu i opevamo svu njenu... hm, raskoš. Preskočićemo uvodne statistike, pre svega zbog toga što nismo uočili korelaciju između broja novih prezentacija i broja dobrih novih prezentacija. Izgleda da slično misle i administratori .yu domena, pa ćete teško naći popis nedavno registrovanih imena. Najviše što možete da učinite je da proverite da li je ime domena koje vama odgovara već rezervisano, uz obavezne „veoma povoljne“ ponude za registracije svih mogućih međunarodnih domena. Pravila koja je propisao nic.yu davno su pregažena vremenom, jer da biste registrovali domen morate da budete registrovani za neku drugu delatnost, skupljate papire i popunjavate formulare. Za razliku od toga, com, org ili net domen registrujete uz nekoliko klikova mišem, i niko vas ne pita ni za šta osim za broj kreditne kartice. Zato je sve manje domaćih prezentacija čije se adrese završavaju sa yu.

Ohrabrujuće je što smo tokom 2004. primetili dosta manjih prezentacija koje obavljaju osnovnu funkciju prisutnosti kompanije na Internetu. Ne znamo kakve su vaše navike, ali mi odavno izbegavamo proizvode i usluge o kojima baš ništa ne možete da pronađete na Mreži. Čak i ako nema odeljka za e-commerce, informacije na Web-u utiču na naš izbor, pa postaje važno i njihovo lako pronalaženje, obim, preglednost informacija i dizajn prezentacije.

(kliknite za veću sliku)

A veliki sajtovi? Održavanje ozbiljne prezentacije iziskuje angažovanje materijalnih i ljudskih resursa, pa je neophodno da ono ima efekta i da se, barem dugoročno, reflektuje kroz pozitivno poslovanje kompanije koja vodi projekat. A termin „dugoročno“ još ne nalazi odgovarajuću primenu u našoj privredi. Drugi deo razloga leži u još nerazvijenoj elektronskoj trgovini – kako inače objasniti da se prodaje uglavnom ono što može da se plati SMS-om sa 064 mreže? Banke nisu ponudile građanima dovoljno siguran i komforan način za obavljanje transakcija sa kućnog računara, a pogotovo im ne pada na pamet da domaćim sajtovima omoguće naplatu kreditnom karticom – te potrebni su sertifikati, te skupo je, rizično...

Najaktivnija je već godinama mreža prezentacija koja donosi dnevne vesti, koje očito još uvek zaokupljaju najveći deo naše pažnje. Na dijametralno suprotnoj poziciji su stvari „od nacionalnog značaja“ i one koje su bitne za „opšte stanje nacionalnog duha“ – uz nekoliko časnih izuzetaka koji se nekim čudom još održavaju, sve ostalo je zamrlo. Jedva da možete nešto da nađete o sedmoj umetnosti, a prethodnih šest kao da nikada nisu ni postojale. Postoji nekolicina dobro urađenih prezentacija, ali nema stalnog praćenja zbivanja u bilo kojoj oblasti umetnosti, stvaralaštva i kulture. Apsurdno je da čak i moda na jeziku domaćeg Web-a ne znači „kulturu odevanja“ (teško da ćete naći išta o tome), već redovno upućuje na agencije koje iznajmljuju profesionalne „aufhengere“ (modele).

(kliknite za veću sliku)

Statistike gledanosti kažu da pedesetak prvih mesta na listama najposećenijih domaćih sajtova zauzimaju sadržaji sa lakom zabavom ili „servisi za upoznavanje“. Izgleda da smo svi umorni i usamljeni, a mesta za izlazak sve je manje, čak i na Web-u. Pošto se već godinama ponavlja situacija da polovinu prezentacija izaberemo lako, a drugu polovinu uz mnogo bolnih diskusija, odlučili smo da ove godine između 50 najboljih „.yu“ sajtova čiji pregled dajemo, izdvojimo pet Web prezentacija koje zaslužuju najviše priznanje, ne samo aktuelnošću i ažurnošću, već i brigom o posetiocima.

Novine i časopisi

www.nin.co.rs

Nekada smo hvalili NIN-ov sajt koji je kompletno papirno izdanje lista nudio na Web-u, ali vremena su se promenila - sve je manje besplatnih stvari, pa zadovoljstvo čitanja elektronskog NIN-a treba platiti 1.300 dinara godišnje, odnosno 25 dolara ako zovete iz sveta i plaćate preko Paypal servisa. Srećom, i dalje se dosta tekstova može pročitati besplatno, a posebne pohvale upućujemo sekciji Arhiva, koja se prostire do maja 1996. i može se pretraživati po ključnim rečima i rubrikama.

www.blic.co.rs

Osnova sadržaja sajta dnevnog lista „Blic" jeste bitan deo materijala iz štampanog izdanja, organizovan tako da se do željenog teksta dolazi brzo i jednostavno, uz dizajn prilagođen lakom čitanju. Arhiva obuhvata sve brojeve izašle od januara 2002. godine do danas, a tu su i linkovi na specijalna izdanja, humor, zabavne sadržaje... Sajtu nedostaje mogućnost pretraživanja arhive.

www.glas-javnosti.co.rs

Kažu da tim koji dobro igra ne treba menjati. Sajtu „Glasa javnosti" bi dobro došle promene u grafičkom izgledu, koji je isti već godinama, ali je ažurnost na nivou, pa svake večeri možete pročitati praktično kompletno sutrašnje izdanje lista. Arhiva seže do 1999. godine i može se pretraživati, što je dobar način za pronalaženje neke vesti iz domaćeg političkog, kulturnog ili sportskog života.

www.danas.co.rs

U moru žute štampe i senzacija, list „Danas" neguje ozbiljan pristup novinarstvu i gaji građansku opciju, za šta je Web prisustvo veoma važno. Zato je sajt lista ove godine napredovao, i dalje objavljujući većinu tekstova iz papirnog izdanja, ali i negujući razne Web sadržaje. Na sajtu postoji arhiva koja se formalno prostire sve do januara 2000. godine, ali su trenutno dostupni brojevi od avgusta 2002. Dobro bi došla i mogućnost pretraživanja...

www.novosti.co.rs

Sajt lista koji se već decenijama ponosi epitetom „najtiražniji" precizno prati sadržaj papirnog izdanja, ali se uklapa i u Internet trendove fotografijom dana, listom popularnih polifonih melodija za mobilne telefone i zanimljivim linkovima. Arhiva obuhvata 2003. i 2004. godinu i može se efikasno pretraživati.

www.ogledalo.co.rs

Jedna od uvreženih floskula je da se uvek najviše obradujete pohvalama kolega. Mrežno izdanje časopisa „Internet ogledalo", pored pregleda najnovijeg broja časopisa, ima i sopstveni medijski život i sadržaje. Raduje kad u sredini u kojoj je svaštarenje uobičajena pojava možete da izdvojite dobar primer nekoga ko se usredsredio na korišćenje mreže u poslovne svrhe i ostao istrajan u realizaciji tog koncepta.

www.pcpress.rs

Sajt našeg časopisa se tokom 2004. godine usredsredio na odnose sa poslovnim partnerima, kako bi olakšao prikupljanje i testiranje opreme i analizu tržišnih trendova. U tom cilju je razvijen portal www.pcpress.rs/partneri/ koji ovih dana postiže punu funkcionalnost. Nismo, naravno, zanemarili ni sadržaje dostupne svim čitaocima, pa tako na sajtu objavljujemo interesantne tekstove iz „PC"-ja kao i najave za specijalna izdanja. Arhiva se proteže bezmalo 10 godina unazad, do prvog broja časopisa (april 1995), i može se pretraživati po autorima, temama, ključnim rečima kao i frazama koje se javljaju u apstraktima.

www.politika.co.rs

Politika je svoj stogodišnji jubilej proslavila (i) opsežnim redizajnom sajta, koji sada veoma lepo izgleda, ali mu nedostaje nešto ranije funkcionalnosti - možete, recimo, pogledati samo arhivu prethodna tri dana, a pretraživanje ostaje misaona imenica. Ipak, najvažnija je ažurnost, pa mnogim našim ljudima u svetu dan i dalje počinje „Politikom", makar i u elektronskom obliku.

www.vrelegume.co.rs

Sajt poznatog časopisa posvećenog automobilizmu i nautici, pored sadržaja novog broja, obuhvata i dobro posećen forum, kao i male oglase. Forum pokriva veliki broj tema, od diskusija o aktuelnim modelima automobila, preko saveta za kupovinu do korisnih informacija o kvalitetnim servisima i prodavnicama jeftinih ili retkih delova, dok su mali oglasi popunjeni uglavnom nešto skupljim modelima. Korisna je i mogućnost pretraživanja arhive časopisa po tipovima članaka: uporedni testovi, bezbednost i slično.

www.vreme.com

Popularni nedeljnik je jedan od pionira Internet izdavaštva, a njihov sajt predstavlja dobru kombinaciju komercijalnog i besplatnog. Deo sadržaja svakog broja možete pročitati na Internetu, za ostatak treba platiti pretplatu od 500 dinara (1.500 ako želite i PDF-ove). Arhiva se proteže do decembra 1998. godine, a tekstove u bazi možete pretraživati, ali je za pristup većini njih potrebna aktivna pretplata.

Vesti i informacije

www.b92.net

Krajem prošle godine B92 je, u stilu velikih medijskih kuća, danima pripremao javnost za promociju novog izgleda sajta. I zaista, imali smo šta da vidimo - moderniji dizajn, dodatni sadržaji i lakše snalaženje, uz niz sekcija i linkova na prateće informacije. Ono najvažnije je i dalje tu (i još lepše izgleda): vest iz zemlje, iz sata u sat i iz minuta u minut. Tome treba dodati i trud uložen u kontakt sa korisnicima raznih platformi - vesti se na mobilnom telefonu (WAP) ili PDA uređaju formatiraju u skladu sa dimenzijama ekrana, što znači da ih možete udobno čitati ma gde se nalazili.

www.beograd.org.yu

Da život u Beogradu može da bude prilično komplikovan svedoči i sajt Gradske vlade... Jednima su potrebne informacije o isključenjima struje ili vode, drugima o tome kako da se prevezu (bilo da se radi o gradskom saobraćaju ili raskopanim ulicama), treći se brinu o zelenilu, četvrti ljubazno žele da daju krv onima kojima je potrebna, a neki se dovijaju kako da dođu do povoljnih kredita za stimulaciju poljoprivredne proizvodnje. I svi su pokriveni informacijama na ovom sajtu. Od esencijalnih podataka, nedostaju samo informacije o uvođenju ADSL-a i kablovskog Interneta u prestonici. Možda je tako i bolje, jer bi u želji da dođe do tih podataka Gradska vlada nesrazmerno narasla i građanima znatno uvećala troškove sopstvenog izdržavanja...

www.hidmet.sr.gov.yu

Precizna vremenska prognoza je uvek na ceni, pa je Republički hidrometeorološki zavod rešio da na svom sajtu objavi najvažnije od brojnih informacija koje skupljaju automatske merne stanice širom zemlje. Tako u svakom trenutku na naslovnoj strani možete naći satelitske i radarske snimke, trenutne temperature u raznim gradovima kao i prognozu za naredni dan. Građani Beograda dobijaju i petodnevnu prognozu, kao i procenu za narednih mesec dana. Nekima će možda biti značajan i podatak o vodostaju, a u letnjem periodu i najave vremenskih nepogoda.

www.infostud.com

Ako ste student (pa čak i budući, ili netom završeni), potražite na ovoj prezentaciji odgovore na pitanja koja vas zanimaju. Od prijemnog ispita, preko rokova, skripti, seminara, usavršavanja u inostranstvu, do aktuelnih konkursa za posao i uputstava o tome kako treba da izgleda korektno napisan CV ili motivaciono pismo. Da, postoji i odeljak „kuda večeras" iz koga možete da saznate gde ste mogli da izađete prošle nedelje. Ali ko marljivo uči i nije mu do zabave...

www.naslovi.net

Zanimljiv projekat koji se uspešno održava, ali bi mu dobro došao rast. Naslovi.net je specijalizovani pretraživač novinskih sajtova u Srbiji i Crnoj Gori - vesti objavljene u novinama možete sortirati, pretraživati a postoji i „veštačka inteligencija" koja sparuje vesti iz raznih izvora koji se odnose na isti događaj. Glavna mana sajta je što je izvor vesti ograničen samo na nekoliko dnevnih listova, a arhiva na mesec dana. Veća raznovrsnost bi donela kvalitet i povećala broj poseta.

www.pks.co.rs

Iako se ne može ubrojati u sajtove inovativnog dizajna ili funkcionalnosti, prezentacija Privredne komore Srbije obiluje podacima. Podaci su prilično dobro organizovani, pa nije teško naći sadržaje koji vas zanimaju - bilo da se radi o novim uredbama, komentarima, događajima od privrednog interesa ili aktivnostima same Privredne komore. Simpatične ovogodišnje novine su najava predstojećih događaja na desnoj strani ekrana i Wap servis.

www.planine.info

Planine Srbije tokom svih godišnjih doba privlače turiste i ljubitelje zdravog života. Da uživanje u prirodi nije nespojivo sa novim tehnologijama, svedoči ovaj sajt sa ažurnim informacijama. I priroda je u društvu lepša, pa ćete saznati ko se i kojim povodom uskoro penje na vrhove, a ako ste još nedovoljno informisani, tu je svojevrsni kurs geografije Srbije i Crna Gora, popis planinarskih društava i planinarskih domova, pri čemu većina njih ima i sopstvene prezentacije. Ne zaboravimo forume, galerije, sve popularnije GPS mape i priloge zabavne sadržine.

www.putovanja.info

Ako ste prištedeli nešto novca za putovanje, ovaj sajt će vam pomoći da te pare potrošite. Skupljajući informacije od petnaestak viđenijih domaćih turističkih agencija, ova prezentacija ponudiće vam dobar uvid u raspoloživa zimovanja, letovanja, banje, krstarenja ili posetu metropolama. Pružena je i mogućnost korisnicima da ostavljaju svoje komentare uz određene destinacije ili aranžmane. Nedostaju jedino informacije za one koji putuju iz nužde, pa nismo saznali koliko će nas ove godine koštati CeBIT...

www.rts.co.rs

Zvanični sajt najveće državne medijske kuće nije se mnogo promenio - njegovu glavnu vrednost i dalje čine vesti iz raznih oblasti, koje se ažuriraju gotovo iz minuta u minut. Tu su i dodatni sadržaji, forumi, anketa, bilteni... Posebno nas je obradovao WAP sajt zahvaljujući kome se vesti mogu čitati i sa mobilnog telefona.

vreme.yubc.net

Protekla godina nije bila baš sjajna za domaće Internet meteorologe - prognoze su bile neprecizne, često i kada se radi o tekućem ili sutrašnjem danu, a u dugoročnijim prognozama se javljala verovatnoća kiše od 50%, što bi se moglo protumačiti kao „može da bude, ali ne mora da znači". Evo i sada, već dva meseca nam „prete" snegom a ulice nikako da se zabele. Nismo baš statistički pratili, ali stekli smo utisak da su prognoze Ivana Ristića najpreciznije - dobijate informacije za nekoliko većih gradova kao i prognozu za narednih pet dana. Uz to sajt lepo izgleda.

Računari i Internet

www.benchmark.co.rs

Uprkos pokušajima da se pokrene još neki sajt namenjen računarskim entuzijastima, čini se da entuzijazam na duže staze ostaje monopol i zaštitni znak Benchmark-a. Duga tradicija, dosledna profilisanost ka korisnicima najviših prohteva koje zadovoljava redovnim hitech vestima i prikazima uređaja koji su predmet želja hardverskih sladokusaca, uz već poznati forum na kom (uz sitno podbadanje) možete uvek da dobijete pomoć pri kupovini, podešavanju i eksploataciji hardverskih noviteta, čine ovaj sajt jedinstvenim na našem Web prostoru.

www.elitesecurity.org

Verovatno najpopularniji konferencijski sajt na domaćem segmentu Mreže i tokom 2004. godine je napredovao pre svega zahvaljujući samim posetiocima i korisnicima, koji iz dana u dan šalju stotine poruka na razne teme, pre svega stručne, vezane za računare, softver, programiranje i komunikacije. Opcije za pretraživanje omogućavaju da nađete poruke koje se bave temom koja vas zanima, a ako vam to nekim čudom ne uspe, uvek možete pokrenuti novu raspravu...

www.mobtel.co.rs

Sajt našeg prvog mobilnog operatera prošle godine je obogaćen dobro realizovanim portalom, koji omogućava razna podešavanja parametara komunikacije - možete da izaberete i uključite dodatne servise bez zvanja call centra. Sajt se redovno ažurira i donosi niz važnih informacija za sve vlasnike mobilnih telefona, a posebno za Mobtel-ove pretplatnike.

www.krstarica.com

I dalje najpopularniji domaći pretraživač vredno indeksira domaći Web, ali donosi i niz dodatnih sadržaja, kao što su vesti, prodavnica, anketa, jedini ažurni on-line bioskopski repertoar, razni informatori i linkovi. Pretraživaču nedostaje malo Google-ovske „pameti" kako bi pronađene linkove sortirao po relevantnosti, ali možda je to ideja za neku od narednih godina...

www.pcberza.co.rs

PC Berza već godinama uspeva da se postavi kao karika između onih koji prodaju i kupuju računarsku opremu. Obilje cenovnika pomoći će vam da napravite brzi pregled tržišta i svedete grešku pri kupovini na najmanju meru. Sve je začinjeno forumom sa korisnim komentarima i vestima iz sveta hardvera, softvera, gadžeta i Interneta. Tako vam je to - najpre na Benchmark-u pogledate šta je najbolje na svetu, a onda pređete na PC Berzu da vidite šta prodavci trenutno imaju od onoga što vi trenutno možete da kupite...

www.personalmag.co.rs

Kakve veze imaju automobili, fitness i programiranje? Odgovor je da automobilom brzo stignete na posao, primenite RSS alat za agregaciju sadržaja iz ostalih izvora da biste napravili svoj profesionalni blog (sva uputstva ćete naći na sajtu) i tako vam ostaje vreme koje ćete posvetiti sopstvenom zdravlju i fitness-u. Šalu na stranu, posetite personalmag - ako ne zbog obilja korisnih informacija za korisnike i developere, onda barem zbog brzih automobila i zdravog nabildovanog tela.

www.mobilnisvet.com

Kupujete mobilni telefon? Ne morate tražiti dalje od ovog sajta, na kome su svi novi i stari modeli sortirani po proizvođačima, karakteristikama, cenama i raznim drugim parametrima. Pročitaćete stotine prikaza, pogledati slike i simulacije, pročitati komentare vlasnika telefona i, što je najvažnije, videti gde u Beogradu možete koji od telefona da kupite i po kojoj ceni. Baza se ažurira veoma često i sve funkcioniše kao sat.

www.praktikum.co.rs

Ako koristite poslovni softver za PC, „Praktikum na Webu" je strana koju verovatno često posećujete. Ovih dana sajt dobija novo lice, uz redovnije ažuriranje, ali njegova suština ostaje ista: saveti za korišćenje i prilagođavanje Microsoft Office-a i drugih programa, škole pojedinih Office komponenti, trikovi i prečice, otklanjanje problema u radu i nove ideje za primenu...

Kupovina

www.halooglasi.co.rs

Brzo, efektno i efikasno... Na sajtu nema suštinskih izmena u odnosu na prošlogodišnje izdanje, ali verovatno bi svaka drastičnija promena pokvarila jednostavnu i dobru ideju povezivanja onih koji vole da prodaju ili da kupuju bez posredovanja - dakle posredstvom malih oglasa. Dobro, sinergija komunikacija i ovde čini svoje - sada možete da pošaljete oglas i SMS-om: 150 znakova za 60 dinara, i to na broj 064/1313 (broj je valjda izabran tako da vam se posreći u prodaji?).

www.jeftino.co.rs

Jednostavan ali i vrlo efektan koncept: informišite se o stvarima koje možete jeftino da nabavite. Za sada je ponuda pretežno orijentisana prema tehnici (kompjuteri, softver, dodaci, časopisi, audio/video uređaji, gadžeti...) ali se pojavljuju i putovanja, kućni aparati i svašta drugo. Uvek vidite cenu i informaciju gde možete da kupite artikl. Još kad bi postojala mogućnost da na licu mesta naručite...

www.knjizara.com

Sajt najveće domaće Internet knjižare je ove godine delimično redizajniran, a ponuda novih i antikvarnih knjiga je bolja nego ikada, uz mogućnost narudžbine iz zemlje i inostranstva, kao i pretplate na veliki broj stranih i domaćih časopisa. Novitet je mogućnost narudžbine knjiga sa Amazon sajtova, što je veoma pogodno za čitaoce koji još nisu dobili platnu karticu ili se ustežu od ostavljanja brojeva kartice na Internetu - čitav posao možete da obavite u Beogradu.

www.plato.co.rs

Ako želite da kupite neku novu ili antikvarnu knjigu, a ne biste da šetate među prašnjavim policama, počnite pretragu od ovog sajta. Kolekcija je zbilja impresivna a pretraživanje funkcioniše dobro, čak i u slučajevima kada je ime nekog autora navedeno na razne načine. Još kada bi postojala mogućnost da se iz liste izbace knjige koje su postojale, ali su trenutno rasprodate...

www.tiketservis.com

Iako ne spada među „živahne" Web sajtove, ovo je jedno od mesta lepih namera, barem kada je u pitanju elektronska trgovina. Iz (mršave) konkurencije ga izdvaja činjenica da je pravljen po receptima stranih sajtova slične namene. To znači da nećete dobiti samo prostu ponudu ulaznica za neke od aktuelnih priredbi, već možete ponešto i da saznate o mestu izvođenja (pozorište, klub, hala, sportski teren) ili akterima događaja za koji vas zanima ulaznica. Pročitaćete poneku aktuelnu kritiku za predstavu koja vas zanima ili se prosto podsetiti „koji ono beše" glumac igra...

www.yu4you.com

Nije važno što je skupo, važno je da ima, naći će se već neko da kupi... Ako tražite mesto za kupovinu, Yu4yu je jedno od boljih, pogotovo ako vam je stalo da napravite neobičan poklon ili, recimo, da nekoga u zabačenim krajevima naše zemlje iznenadite buketom crvenih ruža (tuce za 111 dolara). Plaćanje može i karticom, ali i pouzećem (nepoverljiva smo mi nacija prema novotarijama). Ponuda medija je bogata, od MP3 download-a za 0.99 evra, preko knjiga, časopisa, DVD-ova, sve do Pink Plus kartice za 299 evra. Eto kako bi vaši najdraži u tuđini mogli da ubiju nostalgiju...

Kultura i umetnost

www.film.oaza.co.rs

Duboko skriven unutar Oaze smestio se jedini smislen skup podataka koji koliko-toliko ažurno prati filmsku produkciju, bioskopski repertoar (ne, nećete naći dnevni repertoar) i prikaze filmova koji se trenutno vrte po bioskopima ili na aktuelnim video/DVD izdanjima. Jeste da možete da posećujete pojedinačne prezentacije filmskih distributera, ali lakše je kad postoji mesto sa koga ćete krenuti. Solidna je i arhiva recenzija, pa ako ste ljubitelj filma, ovo je jedno od retkih mesta gde ćete naći više informacija o sedmoj umetnosti.

www.nbs.bg.ac.yu

Sajt Narodne biblioteke Srbije i dalje privlači pažnju ljubitelja knjiga i srpske kulture uopšte, pre svega zahvaljujući moćnim katalozima u kojima ćete naći svaku kod nas objavljenu publikaciju i osnovne podatke o njoj. Nedavnim izmenama zakona Narodna biblioteka je dobila dodatna ovlašćenja u oblasti izdavanja ISSN/ISBN brojeva, pa će zbirke informacija ubuduće biti još preciznije.

www.rastko.org.yu

Širenjem osnovnog projekta Rastko na regionalna ili pokrajinska sedišta, ova jedinstvena zbirka srpske kulture ili kulture zbližavanja Srba sa drugim narodima, doživljava novu fazu u svom razvoju. Iako će vam se učiniti da to ide na štetu osnovnog projekta, treba stvari sagledati i iz realnijeg ugla: kada ste se zadnji put bavili stvaralaštvom svog naroda i znate li uopšte ko su stvaraoci vaši savremenici? I kada ste poslednji put potražili nešto na Rastku (dnevnih vesti nema, samo one koje bi mogle ostaviti trajno obeležje)?

www.spc.yu

Sajt Srpske pravoslavne crkve već godinama dokazuje da tradicija i moderne tehnologije dobro sarađuju. Atraktivno dizajniran i opsežan sajt prati aktivnosti Crkve, ali i ukazuje na stranice koje se bave duhovnošću i kulturom. Sajt je dosledno rađen na ćirilici, ali ima i sekciju na engleskom, a tokom 2004. je pokrenuta i WAP verzija na adresi wap.spc.yu

Sport

www.b92.net/sport

Sportski odsek sajta RTV B92 je već duže vreme najposećeniji sportski sajt kod nas, i to sa valjanim razlogom. Uvek je pun svežih informacija vezanih za razne sportove, sa posebnim osvrtom na uvek aktuelni fudbal i NBA zvezde. Članovi sportske redakcije ovog medija, pored svakodnevnog izveštavanja o rezultatima sa terena širom sveta, često na sajt postavljaju i komentare i analize, pa i intervjue sa ličnostima iz domaćeg i stranog sporta. Zahvaljujući pored ostalih i ovom sajtu, mnogi su umesto novina usvojili Internet kao sredstvo informisanja kojim počinje svaki dan.

www.fc-redstar.net

Zvanični sajt fudbalskog kluba „Crvena Zvezda" je dobar primer kako jedan veliki klub može pametno da uloži u svoju prezentaciju. Na njemu ćete naći dosta aktuelnih informacija vezanih za aktivnosti kluba, ali i istorijat sporta i sastave prvog tima „Zvezde". Solidan dizajn u kom (logično) preovlađuje crvena boja je popunjen dobro organizovanim, mada ne i bogato ilustrovanim sadržajem.

www.juznifront.com

„Partizan" nije uložio u sajt fudbalskog kluba onoliko koliko komšije, ali su njegovi navijači uspeli da kreiraju funkcionalan i dizajnerski atraktivan sajt. Na njemu se pored aktuelnih informacija mogu naći i brojne galerije slika sa gostovanja Partizana u zemlji i inostranstvu. Sadržaj prate i za fan sajtove uobičajeni chat i forum. Članovima sajta su dostupni i live stream sadržaji sa nekih od brojnih utakmica „Partizana", što je samo dokaz koliko su navijači zainteresovani za svoj klub i najvažniju sporednu stvar na svetu.

www.sportskacentrala.com

Kada je neki sajt prva asocijacija sportskih novinara iz drugih štampanih i elektronskih medija, u njegov kvalitet ne treba sumnjati. Malo osveženje u dizajnu i odustajanje od rezolucije 800×600 bi prijali „Sportskoj centrali", kao i mnogim drugim domaćim sajtovima. Najnovije vesti sa naslovne strane su dostupne svima, dok se za ostale sadržaje treba platiti 50 dinara nedeljno preko SMS-a. Pretplatnici mogu SMS-om da dobijaju rezultate utakmica u evropskim ligama.

www.squash.co.rs

Među prezentacijama posvećenim manje poznatim sportovima izdvojio se sajt squash asocijacije. Dobar dizajn krije dosta informacija o ovom neobičnom sportu, a mogu se pročitati i vesti o uspesima naše reprezentacije na svetskim takmičenjima. Najvažnije je što se na sajtu može pročitati detaljno objašnjenje pravila, što je važno za svakoga ko je zainteresovan da se pridruži asocijaciji.

Zabava

www.astrolook.com

Jeste, sentimentalni smo prema Astrolook-u iz nekoliko razloga. Najpre, ne traži odmah napadno od vas novac da bi vam saopštio šta vas čeka dnevno, nedeljno, godišnje, na poslovnom ili ljubavnom planu... Čak i dok čekate na „susret svog života", možete proveriti kako će to proći na mobilnom telefonu na adresi wap.astrolook.com. Za ljubitelje browser-a, tu je niz dodatnih sadržaja - kad „upoznate sebe", sve će vam biti lakše, makar se upoznavali i čitajući zvezde.

www.izlazak.com

Smatrate da je vikend bez večernjeg izlaska propao? Na ovom sajtu naći ćete gomilu podataka o aktuelnim filmovima i pozorišnim predstavama uključujući i njihov kratak sadržaj, kao i najave koncerata i clubbing dešavanja, što je odličan vodič za dobru zabavu u našem glavnom gradu. Nisu preskočene ni izložbe i promocije knjiga, a posebno je koristan adresar kulturnih lokacija. Za sve one koji vole da ispituju nepoznate kafiće i restorane tu su i detaljne recenzije iz časopisa Caffe & Bar.

www.modli.co.rs

Asteroidni sajt Zorana Modlija i dalje je posvećen prijateljima, letenju, muzici i radio-emisijama. Radijski deo se menja najčešće, nekim drugim sekcijama bi dobro došlo malo redovnije ažuriranje, ali je ukupna količina teksta i multimedijalnog materijala dovoljna za mnogo časova zabave. Još kad bi posetilac mogao da pronađe sve skrivene zone prijateljskih sajtova...

www.serbiancafe.com

Ovo, već legendarno mesto za okupljanje svih onih koji otvaraju browser, a da još uvek ne znaju šta su to želeli da pogledaju. Uspešna mešavina informativni i zabavnih sadržaja, dopunjena reakcijom posmatrača koju je dosta lako eliminisati, održava ovu prezentaciju na mestu jedne od najpopularnijih i najčešćih tačaka okupljanja domaćeg Web-a.

www.vicevi.co.rs

Stranica koju su mnogi surferi proglasili za startnu - svaki dan novi vicevi, velika zaliha „viceva sa bradom" podeljenih u brojne sekcije i e-mail lista koja omogućava da svaki vaš dan počne sa osmehom.

www.zoopage.co.rs

Zoopage je zvanično još u (re)konstrukciji, ali ima dosta odeljaka koji su zanimljivi ljubiteljima životinja. Tu je, najpre, link ka staroj Zoopage stranici sa opsežnim sadržajima koje treba preraditi na novi dizajn i prilagoditi novoj navigaciji. Među korisne sadržaje svakako spadaju oglasi i forum za posetioce, usvajalište za nezbrinute ljubimce, uobičajene slike za desktop i mobilne telefone... „Žute strane" donose adrese odgajivačnica, veterinarskih službi, apoteka, društava za zaštitu životinja te prodavnica hrane i pribora za brigu o ljubimcima. Ako vam nešto znači, moja Pegi je Zoopage postavila za početnu stranu u Internet navigaciji.

www.zvrk.co.rs

Iako je odavno ustanovljeno da su sajtovi za decu neisplativa investicija, prezentacija se održava već godinama, postavljajući svakodnevno po neki novi sadržaj. Pojma nemamo kako, ali znamo da ćete zabaviti, ali i podučiti svoj podmladak ako na početnu stranu stavite Zvrk. Uz malo pomoći onih koji stalno kukaju zbog nataliteta, sajt bi mogao da bude koristan čak i za predškolski uzrast.