PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #112 : Jun 2005 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Multipraktik ADSL

Popularnost ADSL-a otvorila je novi segment tržišta na kome se prodaju modemi, wireless, VPN ruteri i druga aktivna mrežna oprema. Linksys WAG54G "preti" da stavi tačku na svako šarenilo - sve funkcije su ujedinjene u isti uređaj i zapečaćene Cisco markicom kvaliteta.

Prilikom uspostavljanje ADSL priključka od provajdera dobijate potrebnu opremu, u koju spadaju splitter i ADSL modem ili ruter. Ti uređaji obezbeđuju kvalitetnu komunikaciju, ali znajući da su setup‑i kod nas i dalje besplatni, ne možete očekivati brand name opremu koja će ponuditi i dodatne funkcije kao što je wireless. Ukoliko kasnije poželite da u firmi uspostavite bežičnu mrežu, da pojačate sigurnost (firewall) ili da mrežu u kući povežete sa mrežom na poslu, moraćete da kupite neki drugi uređaj – tada prebacujete ADSL ruter dobijen od provajdera u bridge režim i poveravate mu samo održavanje veze, dok kompletno rutiranje obavlja novi uređaj. Takvo rešenje je moguće, ali je konfigurisanje komplikovanije, a nema ni mnogo smisla u gomilanju niza rutera od kojih svaki obavlja po jednu od funkcija koje su vam potrebne. Zato vredi razmisliti o „multipraktik“ ruteru koji će preuzeti na sebe čitav posao; modem koji ste dobili od provajdera tada ostavljate u rezervi.

Na ADSL liniji

Linksys WAG54G (Linksys je brend firme Cisco Systems) je ADSL modem za ugrađenim wireless/firewall/VPN ruterom. Direktno u njegov port umećete kabl koji izlazi iz splitera, konfigurišete osnovne parametre i od tog trenutka WAG54G održava ADSL vezu sa provajderom i rutira Internet po Ethernet mreži od četiri računara; ako ih u kući ili firmi imate više, stavićete dodatni switch ili hub. Samo se po sebi razume da ruter obezbeđuje DHCP i DNS server kao i NAT, pa je posle desetak minuta uloženih u povezivanje i podešavanje parametara kroz Web interfejs Internet u lokalnoj mreži funkcionisao savršeno.

(kliknite za veću sliku)

U sledećoj fazi treba podesiti 802.11g wireless pristup, koji podržava sve savremene sigurnosne mehanizme, od kojih preporučujemo WPA‑PSK autentikaciju i TKIP šifrovanje komunikacije. Posle zadavanja imena mreže i lozinke, mogli smo da pristupamo Internetu sa iPAQ 4150 PocketPC računara i Thinkpad T42 notebook‑a sa ugrađenim Wi‑Fi adapterom. Isrobali smo i varijantu pristupa sa starijeg Toshiba Sattelite Pro računara sa PCMCIA 802.11b karticom koja je podržavala samo WAP enkripciju; Linksys najpre nije dopustio pristup a onda je, pošto smo promenili vrednost parametra, komunikacija proradila – ukratko, uređaj se ponašao baš onako kako smo želeli.

VPN (Virtual Private Network) je neka vrsta bonusa: kada u specifikacijama malih rutera pročitate VPN, obično se radi o VPN Pass Through opciji, dakle mogućnosti da ruter propušta pakete sa VPN klijenata. Linksys WAG54G je pravi VPN uređaj koji može da uspostavi i održava tunele sa čak 5 lokacija, ujedinjujući mreže u jednu. Isprobali smo ga sa dva tunela, od kojih je jedan vodio do ZyXELL ZyWALL 10 rutera u našoj Redakciji, a drugi do kućnog ZyWALL 2 uređaja. Virtuelna mreža je uspostavljena prilično lako i održava se već preko mesec dana, mada je bilo manjih problema na relaciji kuća – Linksys. Najzad se ispostavilo da tunel ima „rok trajanja“ koji možete zadati, ali ne možete podesiti da bude „beskonačan“. Zato su ruteri povremeno prekidali i ponovo uspostavljali tunel, ali se dešavalo da se pri toj operaciji malo desinhronizuju – ZyWALL 2 „zaključi“ da neko uspostavlja treći tunel, što njegov softver ne dozvoljava; tada nema druge no ručno prekinuti vezu i ponovo je uspostaviti. Veza između Linksys‑a i ZyWALL‑a 10, čije je ograničenje broja tunela velikodušnije zadato, održavana je potpuno automatski. Postoji, najzad, i mogućnost da VPN mreži Linksys‑a pristupite iz Windows XP klijenta, mada takvo povezivanje zahteva ulaganje priličnog truda u podešavanje konekcije.

Za razna tržišta

Jedina zamerka koju upućujemo WAG54G je što njegov DHCP server ne može da dodeljuje fiksne adrese računarima u mreži, što je korisno kada neke PC‑je treba „pustiti u divljinu" odnosno otvoriti njihove portove radi on‑line igara ili korišćenja P2P mreža. Problem se lako reši tako što „kritični“ računari sami uzmu adresu van DHCP pool‑a, ali je uvek lepše kada se kompletna raspodela adresa može obaviti preko DHCP servera. Potražili smo noviju verziju firmvera, ali se pokazalo da oznake verzije veoma zavise od tržišta na kome se uređaj prodaje, pa nije lako snaći se i izabrati ono što je potrebno. Nadamo se da će domaći distributeri ubrzo olakšati ovaj posao.

Linksys WAG54G je odlično rešenje za firme i zahtevnije kućne korisnike koji imaju ADSL priključak – cena od oko 150 evra (sa uračunatim PDV‑om) nije mala, ali je opravdana poslovičnim Cisco kvalitetom i nizom funkcija koje dobijate u istom kućištu. Da mnogo ne dužimo sa zaključkom – kada smo završili testiranje, kupili smo WAG54G za sebe.

Korisne adrese:

RRC
http://www.rrc.rs