PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #119 : Februar 2006 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Četić  

DesignJet 4500

Najnoviji model HP-ovog štampača velikog formata namenjen je najvećim projektnim biroima i kopirnicama. DesignJet 4500, dakle, donosi mogućnost produženog rada bez nadzora - kako to na najbolji način iskoristiti?

Najnoviji model HP-ovog štampača velikog formata namenjen je najvećim projektnim biroima i kopirnicama. DesignJet 4500 u odnosu na svog prethodnika kao najvažniju novost donosi mogućnost produženog rada bez nadzora. Kako bi ovo postigao, DesignJet 4500 je dobio tri suštinska poboljšanja. Prvo je mogućnost istovremenog rada sa dve rolne – kada u nosače stavite obe rolne i uložite ih u ploter, papir iz obe postaje spreman za štampu. To znači da ih DJ 4500 može koristiti na isti način kao što to rade laserski štampači – u drajveru odaberete tip papira i širinu rolne a štampač ih sam povlači na osnovu parametara koje ste naveli.

Maksimalna dužina rolne je povećana na 175 m, pa se sa dve rolne papira iste dužine dobija impozantan ulazni kapacitet. Kako je kod modela DJ 4000 izlazna mreža primala samo 50 A0 listova, ovo je moralo takođe da se poboljša, pa se na DJ 4500 može dodati opcioni steker koji prima do 200 listova A0 formata. Steker slaže listove jedan preko drugog na ravnu horizontalnu ploču, pa nema opasnosti da se oni zgužvaju prilikom slaganja. Za korisnike kojima ni ovo nije dovoljno postoji mogućnost da se na štampač dogradi savijačica, koja rukuje crtežima kako oni izlaze iz plotera. Poslednje poboljšanje je u povećanom kapacitetu kertridža. Iako on i dalje ima kolorne kertridže kapaciteta 225 i 400 mililitara, pojavio se novi crni kertridž kapaciteta 775 mililitara, koji je neophodan ako želite da iz ovog štampač izvučete maksimum.

Iako nije brži od modela DJ 4000, HP DesignJet 4500 je sa fenomenalnih 50 crteža A0 formata na sat i dalje najbrži inkjet štampač velikog formata u klasi. Ovaj podatak ne zavisi od toga da li se radi o crno-beloj ili o štampi u boji, što je takođe impozantna osobina; postignuta je korišćenjem po dve inkjet glave za svaku od četiri boje koje DJ 4500 koristi u štampi. One u jednom prolazu preko papira „prebrišu“ traku širine 43 mm, tako da pri štampi papir prosto „curi“ iz štampača. Na povećanje brzine utiče i potpuno izmenjeni sistem procesiranja dokumenata koji pristižu u ovaj VF štampač. Za komunikaciju sa spoljnim svetom (bilo da ona ide preko USB, FireWire ili mrežnih 100 Mbps ili 1 Gbps interfejsa) zadužena je modifikovana PC ploča na kojoj se nalazi 40 GB hard disk. Osnovna priprema štampe dokumenta počinje na njoj, posebna ploča je zadužena za rasterizaciju, a najlepše je to što ona svoj posao obavlja paralelno sa druga dva kompjuteričića – pored nje i PC ploče tu je i ploča koja kontroliše glave i zadužena je za implementaciju kolornih mapa i kalibracije. Dakle, dok štampa jedan crtež DJ 4500 već rasterizuje sledeći, a svi ostali koje je korisnik poslao na štampu bivaju primljeni i smešteni na disk. Na taj način vreme procesiranja može da se skrati i do 10 puta, čime se u praksi postiže da ovaj štampač radi 3 do 4 puta brže od konkurenata.

Za potrebe projektnog biroa, pa čak i kopirnice, kvalitet koji DJ 4500 postiže pri maksimalnoj brzini štampe je sasvim dovoljan. Zbog dvostruko više rezolucije, ovaj kvalitet je vrlo blizu onoga koji postiže ranija generacija HP velikoformatnih štampača (npr. DJ 500 i DJ 800) u Normal modu. I kvalitet štampe postera i renderovanih vizuelizacija u boji je visok, a štampa na foto papiru daje solidne rezultate. Iako ovaj kvalitet ne može da se meri sa onim koji postižu štampači koji rade sa šest mastila (kao što je DJ 5500), on je ipak dovoljno dobar za većinu plakata i postera namenjenih izlaganju u zatvorenom prostoru.

Izbor medija na kojima DesignJet 4500 može da štampa nije ograničen samo na one za CAD primenu. Dakle, pored nekoliko vrsta običnog papira, koji se proizvodi u širinama od 24, 36 i 42 inča (609, 914 i 1067 mm), tu su i brojni coated papiri namenjeni štampi kolornih postera (najviše za arhitektonske vizuelizacije), ali i nekoliko vrsta foto-papira. Spisak medija se ovde ne završava – na njemu su i specijalne folije, pa čak i imitacija slikarskog platna (canvas) te Tyvek, medij koji ima visoku mehaničku otpornost i koristi se za panoe koji treba da stoje zategnuti na ramove. Minimalne margine kod DJ 4500 su samo 5 milimetara sa svih strana.

U isto vreme se pojavita i MF verzija: DesignJet 4500 mfp se sastoji od štampača i skenera koji takođe ima širinu skeniranja 42 inča, kolika je i maksimalna širina rolne kod štampača. Skener obuhvata i kompjuter, koji je pričvršćen na veliko i teško postolje štampača. Kompjuter je ugrađen u kućište 15“ TFT displeja koji je osetljiv na dodir, što čini pristup skeniranju potpuno drugačijim nego kod klasičnih skenera. Čitav proces podešavanja se obavlja u softveru koji se izvršava na kompjuteru, a zatim se skenirani fajl, koji može biti u TIFF, PDF ili JPEG formatu, snimi u folder koji se nalazi na disku kompjutera. Korisnik potom može ovaj fajl da preuzme sa bilo kog kompjutera u mreži.

U odnosu na raniji HP-ov skener iz iste klase (DJ 4200), novi model je mnogo brži. Tako je sada maksimalna brzina skeniranja čak 25 cm u sekundi pri rezoluciji od 200 dpi (crno-belo skeniranje) ili 7,5 cm u sekundi kod kolornog skeniranja i pri istoj rezoluciji. Za skener ovog formata maksimalna optička rezolucija od 508 tačaka po inču je izuzetno visoka i omogućava da se on iskoristi i za arhiviranje vrlo detaljnih crteža. Uz kolornu kalibraciju skenera, DesignJet 4500 mfp može da se koristi i za prilično brzo kopiranje u boji. Kada se radi o mapama i sličnim dokumentima koji imaju mnogo detalja, ovaj MF uređaj, zbog visoke rezolucije i skenera i štampača, praktično nema konkurenciju na tržištu.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs