PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #119 : Februar 2006 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Nikitović  

Office u džepu - stvarno!

Svi korisnici PocketPC-ja su upoznati sa bolnom realnošću - "džepni" Office programi nisu upotrebljivi za iole ozbiljne poslove. Možda da isprobate i proizvode firmi SoftMaker i Conduits...

Funkcionalnost Microsoft-ovih programa za PocketPC platformu nikako da se makar približi „stonim“ verzijama, što pruža mogućnost nezavisnim proizvođačima da prodaju svoje aplikacije odgovarajuće namene. Pitanje je kada će ih Microsoft „stići“ – možda za nekoliko godina, ako se jako potrudi. Novi PocketPC računari imaju snage i memorije napretek, a da i ne pominjemo VGA ekrane koji omogućavaju da i neke ozbiljne poslove završite na džepnom ljubimcu. To su na najbolji način iskoristile kompanije SoftMaker i Conduits, čiji paketi podržavaju i najnoviji operativni sistem – Windows Mobile 5.

TextMaker i PlanMaker

Nemačka kompanija SoftMaker pravi interesantne programe kojima pokušavaju da privuku Word i Excel korisnike, a pri tom primenjuje interesantnu strategiju. Kao prvo, praktično sve funkcionalnosti koje se nalaze u Word-u i Excel-u možete pronaći i u njihovim pandanima TextMaker-u i PlanMaker-u. Takođe je podržano čak šest platformi na kojima ovi programi rade, i na svakoj izgledaju i koriste se na sasvim sličan način. Te platforme su, pored Windows-a, još i Linux, FreeBSD, Handheld PC, Sharp Zaurus (gde njega iskopaše?) i, naravno, Pocket PC, koji je za nas i najinteresantniji. Ne samo da je upotreba identična, već su i datoteke zapisane u prirodnom Word i Excel formatu, i to na svim uređajima – nema konverzije u Pocket Word i Pocket Excel format, koji unište ono što ne razumeju (dakle, skoro sve osim teksta) i to ne samo na PPC-ju već i u originalnim datotekama na PC-ju ako ste ih smestili u Pocket PC My Documents folder. Pre nego što nastavimo dalje, mirne duše možemo konstatovati da ovi programi nemaju konkurenciju na PocketPC platformi, što dokazuju i mnoge nagrade najeminentnijih svetskih organizacija i časopisa.

Oba programa se mogu kupiti u verzijama samo za PocketPC, kada koštaju po 40 EUR/USD (zavisno od toga gde se kupac nalazi) ili u paketu sa verzijama za PocketPC i Windows, kada koštaju po 60 EUR/USD; programi se naručuju na www.softmaker.com . Instalacija oba programa prolazi bez ikakvih problema, a oni se mogu smestiti i na memorijsku karticu, što je obzirom na hronični manjak RAM-a na džepnim računarima vrlo korisna mogućnost. Pri jednostavnoj instalaciji se pojavljuje tzv. smash launcher koji omogućava pokretanje mnogih korisnih programa, recimo My Computer, Fonts, Printers, Startup... Ako vam se ne dopadne, ovaj dodatak možete deaktivirati. Ekstenzije DOC i RTF se mogu dodeliti TextMaker-u, a XLS PlanMaker-u. Pored ovih, prepoznaju se i formati kao što su HTML, ASCII i Unicode.

Svaki od programa je veoma sličan svom „uzoru“, ali ima nekih izmena. Recimo, tasterski meniji se nazivaju stripes, ali je njihov izgled savršeno usklađen, što je samo jedan od pokazatelja koliko je razvojni tim u radu pazio na sve moguće detalje. Prostor na ekranu je dobro iskorišćen, a upotreba glavnih funkcija je nadohvat ruke tj. olovke. U dnu ekrana se nalazi osnovni tasterski meni, u čijem se levom uglu „kriju“ bukvalno svi meniji, koji opet imaju svoje podmenije. U njima su sve komande koje i očekujemo od savremenih programa ovog tipa – Microsoft je upotrebu PC softvera doveo do nivoa na kome smo postali jako razmaženi, pa ne želimo da se vratimo u „asketsku“ eru čak ni zarad malih računara.

(kliknite za veću sliku)

Odmah treba reći da TM i PM podržavaju sve objekte na koje smo navikli – pored samog teksta i brojeva, tu su i slike, grafikoni, fusnote, tabele, napredna formatiranja, neograničen undo/redo, outline, pretrage sa zamenama, sortiranja, kalkulacije u tekstu i tabelama, polja kao što su broj strane, datum, vreme, pa čak i obrasci i skraćenice koje se same pretvaraju u pun tekst. Formatiranje teksta i paragrafa je obimno, čak je moguće formatirati i razmak između slova ili primeniti small caps, raditi sa hederima i futerima, pa čak i sa stranama koje imaju „vodeni žig“ i (izuzetno važnim) stilovima, onako kako smo u Word-u i navikli.

Šta (ni)je podržano

Programi podržavaju rad sa bitmapiranim i vektorskim objektima. Od bitmapiranih prepoznaju se formati BMP, 2BP, TIFF, PCX, GIF, JPEG, TGA, PNG, PhotoCD, IFF, IMG, PBM, PPM, PGM, a podržani su vektorski krugovi, elipse, pravougaonici, linije i drugo. „Tačku na i“ stavlja mogućnost smeštanja teksta i drugih objekata u okvire (frames), čime je omogućeno lako pozicioniranje bilo gde na strani, kao i kontrolisan tok teksta oko njih.

Nije zaboravljena ni provera onoga što je otkucano, pa se spelovanje i hifenacija (u više jezika) može obavljati ručno ili dok kucate – automatskom korekcijom ili podvlačenjem crvenom linijom. Prisutan je i rečnik sinonima, a implementirano je i generisanje sadržaja. Verovali ili ne, može se koristiti čak i funkcija mail-merge, povezivanjem sa integrisanom dBase kompatibilnom bazom podataka. Tu je i mogućnost remapiranja tastature i tasterskih menija, čime ih možete prilagoditi sopstvenom ukusu i potrebama. Nije zaboravljena ni zaštita datoteka šifrom. U podešavanjima možete čak izabrati i izgled (look&feel) baziran na drugom operativnom sistemu, npr. Windows-u 95 ili 3.x.

Tasterski meniji imaju dobro odabrane komande da ne bi pretrpali (ionako malu) radnu površinu, a jako olakšavaju i ubrzavaju zumiranje, prikaz i uklanjanje lenjira, kreiranje i obradu grafičkih objekata, izbor fonta, veličine i osnovnih formata teksta... U PlanMaker-u postoji i formatiranje ćelija, rukovanje datotekama i pretrage sadržaja, unos adresa ćelija, vrednosti i formula, rukovanje radnim listovima... Impresivno!

Posebno su interesantne mogućnosti PlanMaker-a, koji čak i na PocketPC-ju donosi rad sa autoshape objektima, funkcijama koje iscrtavaju rezultate, slikama i komentarima uz ćelije. Implementirano je 320 matematičkih i ostalih funkcija koje se nalaze i u stonoj verziji Excel-a, a grafikoni se mogu napraviti kako u 2D tako i u 3D formama, kojih ukupno ima čak 70! Autoshape objekti funkcionišu u potpunosti, dakle svi oblici se mogu pozicionirati i menjati na uobičajen način, uključujući tu i konektore (linije koje spajaju određene tačke objekata). Podaci se mogu grupisati moćnom outline funkcijom, a implementirano je i skrivanje redova i kolona, kao i zamrzavanje delova tabela.

Konverzije su u spreadsheet programima jako važne i moraju se obavljati bez gubitaka informacija. PM podržava Excel 5.0, 95, 97, 2000, XP, 2003 pa čak i Excel za Apple Macintosh. Mnoge od komandi kriju posebna iznenađenja. Recimo, u meniju File nismo očekivali čak i Page Preview i slanje datoteke elektronskom poštom. Otvaranje i snimanje datoteka teče uobičajeno, ali je tu i poseban File Manager koji omogućava kreiranje prečica, pretraživanje, pregled, slanje elektronskom poštom, brisanje, puno informacija o datoteci... Edit meni u PM-u ima čak i Paste Special, koji omogućava transformaciju kopiranih podataka npr. tako što se eliminišu formule i zadržavaju samo vrednosti. Slike je lako prevesti u crno-belu formu ili im promeniti kontrast, osvetljaj pa čak i gamu. Komande u menijima koje trenutno nemaju smisla su, naravno, zasivljene.

Poslednje što treba reći o ovim programima je da rade brzo, daleko iznad bilo kakvih optimističnih očekivanja. Čak i navigacija po dokumentima sa par desetina hiljada reči funkcioniše odlično, mada pri učitavanju naravno postoji mala pauza.

Priručni PowerPoint

(kliknite za veću sliku)

Postoje razni programi koji mogu prikazati sadržaj .ppt datoteke na PocketPC-ju ali sve se obično završava na tome, eventualno uz neke opcije za skrivanje ili premeštanje slajdova. Zvezda koja jasno svetli na nebu „prezentacija u džepu“ je Pocket Slides 2.01. Fajl veličine 11 MB se može preuzeti sa www.conduits.com i koristiti 30 dana; posle toga treba da uplatite 40 dolara, što nije velika cena za ono što se dobija.

Instalacija teče na uobičajen način, a mogu se i izabrati i komponente koje želite (obrasci, konvertori formata i neengleski jezici). U PowerPoint-u na PC-ju se pojavljuje poseban taster za konverziju aktivne prezentacije u CPT format. Time se slajdovi pretvaraju u bitmapirane sluke, pri čemu možete izabrati rezoluciju od 240×180 do 1024×768; rezoluciju možete birati i sami, pri čemu se na tekst i grafičke objekte može primeniti „umekšavanje“ ivica (antialiasing). Naravno, da bi bilo omogućeno prepravljanje, možete izabrati i da se prezentacija snimi sa originalnom datotekom (embedding). Pošto je memorijski prostor često problem na PocketPC kompjuterima, možete izabrati i opciju da se originalna prezentacija snima samo ako nije prevelika. Dalja optimizacija veličine se može vršiti i pretvaranjem neanimiranih elemenata u grupe, smanjivanjem veličine originalnih slika, kao i eliminisanjem muzike, zvukova i/ili fotografija iz originalne prezentacije.

Kada program pokrenete na PocketPC-ju, pojaviće se lista svih prezentacija koje je pronašao u memoriji, odakle birate onu sa kojom želite da radite. Možete aktivirati i „detaljni pregled“, pri čemu se vide početni slajdovi, uz obimnije informacije o svakoj prezentaciji. Kada neku izaberete, aktiviraće se „normalni“ prikaz, u kome se vidi trenutno izabrani slajd, na kome se mogu obavljati i sve uobičajene operacije – biranje objekata, izmena njihovih osobina, akcije i tranzicije. Ispod prikaza slajda je prostor u kome se vide komentari (ako ih ima), kao i označeni tekstualni sadržaj – bilo bi previše da se tekst piše direktno na slajdu, zbog (obično) suviše malih slova. Prikaz malih slika slajdova se može postaviti levo, ispod ili desno od trenutno aktivnog slajda, ili naravno sasvim ukloniti. Celokupno formatiranje teksta na koje smo navikli je prisutno, a obavlja se jednostavno, naročito ako uključite dodatni tasterski meni sa komandama kao što su izbor fonta, bold, italik, veličina slova, izbor načina animacije i to sa muzikom, efektima i tajmingom, kako za grafiku tako i za tekst.

Lako su dostupne i komande za rad sa objektima i grafikom – dodavanje novog tekstualnog rama, pravougaonika, elipse, linije, strelice, anotacije, slike, zvuka... uz one za izbor boja, redosled slaganja i kreiranje senke i to sa podešavanjem njenog rastojanja od objekta. Kada objekat označite, oko njega se pojavljuje tačkasti ram, sa ručkama za uobičajene operacije. Kada pređete SlideShow mod, tj. pravo prezentovanje, na raspolaganju su komande za kretanje, među kojima su i slajd navigator (lista naslova slajdova), prikaz beležaka, zacrnjenje ekrana, pa čak i mogućnost anotacije „slobodnom rukom“ korišćenjem olovke, kao i pokazivanje na neki deo slajda strelicom ili crvenom tačkom.

Tu su sve uobičajene operacije za rukovanje slajdovima, kao što su višestruki Undo i Redo, dupliranje, brisanje, rad sa Master slajdovima, zumiranje... Posebno su zgodne komande za kopiranje slajda na clipboard i izvoz slike slajda. Pošto ovaj program ni na vrlo jakom PocketPC-ju svoje operacije neće obavljati trenutno, moguće je podešavanje mnogih parametara.

Prečica do projektora

Kad probate Pocket Slides i shvatite kakve su mu mogućnosti, odmah se zapitate zar ne bi bilo lepo da na PocketPC-ju možete ne samo da pregledate i radite na nekoj prezentaciji, već i da je prikažete na video projektoru ili monitoru, i to u rezoluciji višoj od one koju pruža ugrađeni ekran. Naravno da bi – notebook postaje suvišan saputnik na prezentacijama, a vi se oslobođate 3-4 kilograma tereta koji teglite sa sobom.

U tome mogu pomoći nezavisni proizvodi koji se priključuju putem slota za CF kartice, kao što je Colorgraphic CF Voyager (www.colorgraphic.net ) koji „povezuje“ CF slot i VGA konektor projektora. Slika na spoljnom uređaju može ići do XGA rezolucije (1024×768 tačaka), a podržani su i VGA, SVGA i wide formati, kao i kompozitni te S-video izlazi za priključenje na druge uređaje (npr. televizor). U paketu se dobija i mali, višenamenski daljinski upravljač koji je svakako koristan, jer tako ne morate biti pored PocketPC-ja sa koga se emituje prezentacija da biste njome upravljali. Nezgodan aspekt ovakvog rešenja je cena – oko 300 USD, dakle koliko i solidan PocketPC. Ipak, zgodan je za okruženja gde ga upotrebljava više od jednog korisnika a svako ima svoj PocketPC. Slične uređaje prave i kompanije Margi (www.margi.com ) i Lifeview (www.lifeview.com ).

Ako ste pak sigurni da vam je potrebno prikazivanje slike na većem ekranu pa samim tim i PocketPC sa takvom mogućnošću, Dell je ponudio Axim x50v i nedavno x51v (sa Windows Mobile 5 operativnim sistemom), koji i pored najjačeg ugrađenog hardvera (VGA ekran, 624 MHz procesor, 64/128 i 64/256 MB memorije, WiFi, Bluetooth...) koštaju svega 400-500 USD. Ove PocketPC „bombone“ ćemo predstaviti u posebnom tekstu, ali pomenimo da ih od drugih prvenstveno izdvaja ugrađen poseban video čip (3D akcelerator) sa posebnih 16 MB video memorije. Potreban vam je poseban kabl, koji se (neverovatno ali istinito!) posebno dokupljuje i uopšte nije jeftin – 49 USD! Doduše, dobijate odlični paket Westtek ClearVue Suite koji će omogućiti pregled originalnih Office i PDF datoteka, koji sam košta 30 USD. Ovako možete na eksternom VGA uređaju prikazivati sliku generisanu na PocketPC-ju bez dodatnog hardvera, i to u rezolucijama koje idu sve do XGA. Cena je daleko manja od PocketPC uređaja i dodatnog VGA hardvera, pa iako nema kompozitnog i S-Video izlaza smatramo ga odličnom kupovinom za osobu koja često pravi prezentacije van svoje firme.

Na kraju pomenimo i proizvod kompanije RDWireless (www.rdwireless.com ) nazvan Presentation Controller, koji otvara novi segment upotrebe PocketPC-ja tako što omogućava kontrolu emitovanja PowerPoint prezentacije na PC-ju korišćenjem PocketPC-ja kao naprednog daljinskog upravljača. Najlepše je to što se komunikacija sa PC-jem obavlja putem bežične ili Bluetooth veze, tako da je nepotreban bilo kakav dodatni hardver. Ovaj paket se sastoji iz dva dela – servera koji se instalira na PC i klijenta koji je namenjen PocketPC računaru. Klijent se koristi lako, tako da je obuka maltene nepotrebna, a pruža razne mogućnosti – lako biranje prezentacije i njeno pokretanje, pregled slajda koji se trenutno prikazuje u centru ekrana (sa umanjenim prethodnim i sledećim u njegovom dnu), kao i polja u koje možete uneti broj slajda na koji želite da „skočite“. Naravno, na video izlaz PC računara ide samo ono što publika i treba da vidi, a pošto se sa PocketPC-ja vrši samo kontrola a ne i emitovanje, sve što PowerPoint može da prikaže se emituje bez ograničenja. Cena ovog proizvoda je 20 USD.

Ojačani džepovi

Kao što kaže jedna naša reklama, ovi programi predstavljanju „stvarno najbolje“ za PocketPC računare. Pocket Office deluje kao paket koji su na brzinu napravili pripravnici da bi na PocketPC-ju moglo bilo šta da se uradi sa tekstom i brojevima, ali njegovu besmislenost shvatite tek kada „zaronite“ u TM i PM. SoftMaker nam je pružio ono što svakom ozbiljnom PocketPC korisniku treba – mogućnost pravog rada. Pocket Slides je tako dobar program da bi me sigurno ostavio bez daha da se nisam prethodno upoznao sa fantastičnim mogućnostima programa TextMaker i PlanMaker. Ostaje još da Microsoft kupi ove kompanije – jeftinije je i brže od razvoja sopstvenih programa!