PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #125 : Septembar 2006 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Branko Maksimović  

ASUS PW201

Svaki veliki "igrač" na tržištu TFT monitora ima barem dva wide modela, a tajvanski ASUS je, ubrzo nakon predstavljanja "devetnaestice", ponudio ozbiljniji i veći model.

Ako je neko posumnjao u naše tvrdnje da će „široki“ (widescreen) monitori biti sve popularniji i brojniji, još uvek nije kasno da preispita svoj stav. Svaki veliki igrač na tržištu TFT monitora ima barem dva wide modela, a tajvanski ASUS je ubrzo nakon predstavljanja „devetnaestice“ ponudio ozbiljniji i veći model. I ovog puta osnovni elementi dizajna su polirana crna plastika i srebrno postolje, ali kakav je kompletan utisak na nas ostavio PW201? Osim ekstravagantnog dizajna i „tastera“ osetljivih na dodir, koji su sakriveni ispod poluprovidne plastike, PW201 pleni i dimenzijama, pa će u manjim sobama pre ličiti na neki moderan LCD TV nego na monitor za PC.

Postolje je načinjeno od legure aluminijuma i dovoljno je masivno da monitor bude stabilan. Nosač omogućava podešavanje visine a prsten na pozadini, na kome je smešten veliki logo kompanije, je tu zbog pivot opcije. LCD matrica je P-MVA tipa, rezolucije 1680×1050 piksela, a ASUS se i ovoga puta odlučio da je prekrije Color Shine (glare) premazom, koji povećava kontrast i uglove gledanja, ali nažalost i refleksiju, pa nije prijatan kada iza sebe imate izvore svetlosti. Ponovo je aktivna i ASUS Splendid tehnologija za prikaz življih boja i moguće je birati profile osvetljenja i kontrasta, mada bi bilo fino da je ponuđen i odgovarajući softver.

Pri vrhu ekrana smešten je modul sa Web kamerom rezolucije 1,3 Mp koji je moguće rotirati oko horizontalne ose. Sama LCD matrica ima svojih lepih osobina, ali i nekoliko mana; osvetljenje je ravnomerno, ali se pri testu crne primećuje blaže probijanje na donjim uglovima. Uniformnost je iznenađujuće dobra, pogotovo ako znamo da su na ovom testu podbacili gotovo svi widescreen monitori iz 19“ i 20“ klasa. Prikaz boja je generalno dobar ako posmatramo gradijente, ali je manje precizan, pa je potrebno da se igrate sa opcijom hue dok ne postignete bolje rezultate. Kako ne postoji opcija podešavanja boja kroz CMYK kanale, malo je teže doći do idealnih rezultata, pogotovo zbog toga što slika „vuče“ na cyan. Vidljivi uglovi nisu mali, ali smo očekivali bolje od xVA tehnologije. Pri 80%, kontrast je više nego dovoljno izražen, a preko 84% dolazi do blagog prenaglašavanja. Na 80% pozadinskog osvetljenja boje su pomalo isprane, pa je ipak bolje da ovu vrednost smanjite na oko 65%. Test odziva je odličan i kašnjenje je teško primetiti.

Od „extra“ opcija ćemo izdvojiti USB 2.0 hub, zvučnike, te opciju slika-u-slici (sa podešavanjem veličine i pozicije prozora), koja dobro dođe na monitoru sa velikim brojem ulaznih konektora: D-Sub, DVI, S-Video, kompozitni i komponentni.

Korisne adrese:

ASUS
http://www.asus.rs