PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #130 : Februar 2007

 Naslovna  Sadržaj 
Milan Četić  

HP Photosmart R967

Ako ste ljubitelj aparata koji raspolažu sa mnogo "trikova" teško da ćete naći bolji primerak na tržištu, a R967 može biti vrlo dobar izbor i ako vam treba običan "turistički" aparat visoke rezolucije.

Digitalni fotoaparati su sve manje uređaji za snimanje fotografija, a sve više „torbe sa trikovima“. Na novom modelu Photosmart R967, HP nas je iznenadio sa Slimming funkcijom. Ova opcija vam omogućava da neku od osoba na već snimljenoj fotografiji učinite „lakšom“ i do 5 kilograma. Aparat pomoću Slimming funkcije zapravo prepoznaje gde se na slici nalazi osoba kojoj „skidate kilograme“, zatim je „skupi“ a njenu okolinu ekvivalentno „rastegne“ kako bi format fotografije ostao isti. Inače, Slimming je samo jedan od efekata koje vam nudi ovaj aparat, ali je svakako najinteresantiji.

Adaptive Lighting na ovom aparatu radi veoma dobro. Sa njim možete da snimate u kontra svetlu i da „izvučete“ i detalje u osvetljenoj pozadini i na licima ljudi koje snimate. Opšti kvalitet snimaka na dnevnom svetlu je vrlo dobar, uz primetnu hromatsku aberaciju na ivicama tamnih objekata ispred svetle pozadine.

R967 je po ostalim osobinama prilično tipičan predstavnik high-end consumer kategorije. Njegov CCD daje snimke rezolucije 10,2 Mp koji su uglavnom vrlo oštri i bez prekomerne zrnatosti. Najveći nedostatak aparata je mali raspon osetljivosti (ISO 100-400).

Snimanje pri slabom svetlu je moguće uz korišćenje blica koji je efikasan na rastojanjima do skoro 5 metara. Posebno treba istaći da se aparat odlično snalazi sa balansom belog kada imamo više vrsta izvora svetla.

Ovaj fotoaparat vrlo brzo reaguje – od uključenja do okidanja prvog snimka prođe nešto manje od 3 sekunde, a R967 će za automatsko fokusiranje i zadršku okidača „potrošiti“ po jednu desetinku sekunde. Konsekutivni snimci mogu da se prave sa zadrškom od oko 1,5 sekundi po snimku. Za napajanje je zadužena Li Ion akumulatorska baterija koja vam pruža oko 200 snimaka bez i oko 80 sa blicem.

Ako ste ljubitelj aparata koji raspolažu sa mnogo „trikova“ teško da ćete naći bolji primerak na tržištu, a R967 može biti vrlo dobar izbor i ako vam treba običan „turistički“ aparat visoke rezolucije.

Korisne adrese:

Hewlett-Packard
http://www.hp.rs