PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #131 : Mart 2007 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Nenad Akšić  

25 prolećnih "selica"

Pošto smo krajem prošle godine konstatovali da čak i domaće tržište poslovnih desktop konfiguracija polako nestaje, okrenuli smo se pobedničkom notebook taboru. Kolekcija za proleće-leto 2007. sadrži nešto manje brendova, ali su modeli sve kvalitetniji i pristupačniji. A uz to ih možete poneti sa sobom...

HP Compaq NC2400

Prenosive računare smo godinama testirani tokom letnjih meseci tj. "van sezone", pa smo se često susretali sa nestašicom - letnji lageri domaćih distributera su uglavnom poluprazni. Takođe smo se neprekidno trudili da testiramo maksimalan broj notebook-ova i svojim zahtevima maltretirali zaposlene u marketing sektorima naših partnera. No svi ovi problemi zapravo nisu presudni za promenu našeg koncepta rada - glavni razlog predstavlja opšta preorijentacija na prenosive računare, kojima ćemo ubuduće posvećivati daleko više prostora nego stonim konfiguracijama. Prelomni momenat predstavljala je pojava notebook-a koji je u radnji koštao tačno 500 evra i to sa softverom i uračunatim PDV-om! Da nam je neko pre godinu dana pričao...

Stara podela na poslovne i kućne računare postaje sve manje očigledna - pojava wide 15,4" monitora i smanjenje prosečne mase prenosivog računara na ispod 2,5 kg bitno zamagljuje granicu između ove dve kategorije. Sada se kućni i poslovni računari više razlikuju po verziji Windows-a. Naravno, postoje i dalje očigledno poslovne mašine malih dimenzija i ogromni notebook-ovi koji zamenjuju desktop mašine, ali ćete na osnovu našeg testa shvatiti da takvi modeli čine manjinu. Novi hit je notebook sa ekranom dijagonale 15,4 inča!

Ekipe na startu

FSC Amilo Pro v3505

Na naš test stigli su notebook računari sedam proizvođača: Acer, ASUS, FSC, HP, MSI, Prestigio i Toshiba; nedostaju Lenovo/IBM, Dell i par drugih poznatih firmi. Trudili smo se da nabavimo što svežije modele pomenutih proizvođača, mada je prilikom pregleda tržišta nemoguće izbeći računare koje smo već prikazivali u nekom od prethodnih brojeva "PC"-ja. Sakupili smo 25 notebook-ova, što nije ni previše ni premalo. Nije ih lako razvrstati u kategorije - neki stižu bez operativnog sistema, a nekoliko Toshiba notebook-ova je imalo čak i Vista platformu. Krajnji faktor bila je cena, jer kupac može sam da proceni šta dobija za uloženi novac. Tako smo formirali četiri kategorije: najjeftiniji modeli ne idu iznad cene od 850 evra (sa uključenim PDV-om), nešto skuplji koštaju najviše do 1200 evra, u gornjoj klasi je maksimalna cena 1500 evra, a na kraju su top modeli koji prelaze tu granicu.

Test platforma je delimično drugačija nego prilikom prethodnih testiranja kako prenosivih, tako i stonih računara. Za sve je bila "kriva" Vista, tačnije njena (ne)kompatibilnost sa nekim od testova u koje smo se do sada zaklinjali. Najpre je otpao već godinama korišćeni Business Winstone 2004 - na Vista računarima je pružao otpor sve dok ga nismo deinstalirali i, po svemu sudeći, penzionisali. Drugi poznati test, PC Mark 05, je radio uz administratorske privilegije, pa smo mu pridodali i jedan sirovi test u obliku DivX kompresije VOB fajla. 3D segment nismo hteli da opterećujemo, pa je korišćen stari dobri 3D Mark 03. Na osnovu postignutih rezultata vidi se da notebook-ovi i dalje nisu gaming mašine, te da je za ovaj vid zabave ipak poželjna kućni PC. Na kraju, potrošnja baterije je poverena starom ali vrlo pouzdanom PC Mark-u 2002.

Prestigio Visconte 1300

Rezultate testova, uključujući i mogućnosti baterije, smo pretvorili u Indeks performansi. Naravno, notebook ne čine samo performanse, tako da smo izračunali i Indeks ocena, kroz pregled ergonomije, bezbednosti, mobilnosti, kvaliteta izrade, konstrukcije i ostalih detalja koji čine ukupnu sliku prenosivog računara. Odsustvo operativnog sistema dodatno otežava ocenjivanje prisutnog softvera - i dalje smatramo da je pravo rešenje unapred instalirani Windows. Ova dva indeksa dala su ukupni Indeks; u kombinaciji sa cenom računara on daje Indeks cena/ukupni indeks, faktor koji daje tzv. best buy etiketu. Razlike u ponderima među klasama ipak postoje, mada su male; cilj nam je bio da ih prilagodimo karakteristikama klase.

Za detaljan opis 25 notebook računara, tabelu karakteristika, performansi i ocena kao i za listu pobednika pogledajte PC #131.

Acer Aspire 5101ANWLMi
Acer Aspire 5633WLMi
Acer Aspire 9302WSMi
Acer TravelMate 2493NWLMi
Acer TravelMate 4283WLMi
Asus A8
Asus A6J
Asus F2Hf
Asus F3J
Asus M6
Asus VX1
FSC Amilo Pi 1505
FSC Amilo Pro V3505
FSC Lifebook P1510
HP 500
HP Compaq NC2400
HP Compaq NX9420
MSI MegaBook M677X
Prestigio 350
Prestigio Visconte 1300
Toshiba Satellite A100
Toshiba Satellite L30
Toshiba Satellite R20
Toshiba Satellite U200
Toshiba Tecra A8