PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #131 : Mart 2007 TehnoGuru

 Naslovna  Sadržaj 
Voja Gašić  

AMD 690 matična ploča

Nova platforma na kojoj će biti predstavljena Vista na našem tržištu zasnovana je na čipu AMD 690. Iako je u proizvodnom roadmap-u kompanije ATI ovaj čip najavljen i pre famozne integracije, on po mnogo čemu predstavlja izuzetan proizvod koji najavljuje buduće platfomske smernice kompanije AMD...

Poslednje pripreme za zvaničnu promociju Viste zatekle su nas u samom finišu pripreme tekućeg broja, ali smo ipak uspeli da saznamo neke detalje o oficijelnom računaru na kome će Vista biti predstavljena našem tržištu. Čast da pripremi računar pripala je kompaniji CT Computers, a glavni deo posla obavljen je u saradnji sa kompanijom AMD koja istog dana (28. februara) predstavlja prvi platformski proizvod koji je nastao nakon akvizicije kompanije ATI.

Radi se o novoj platformi zasnovanoj na čipu AMD 690. Iako je u proizvodnom roadmap-u kompanije ATI ovaj čip najavljen i pre famozne integracije, on po mnogo čemu predstavlja izuzetan proizvod koji najavljuje buduće platfomske smernice kompanije AMD. Pre svega to je, nakon dugo vremena, prva platforma sa AMD oznakom. Zatim, to je prva AMD platforma sa integrisanom grafikom i, najzad, to je prvi AMD čipset koji je sertifikovan za Vista Premium podršku uz dodatak paralelnog rada na DVI i HDMI ekranima (svi HD LCD i plazma TV uređaji) i Avivo tehnologiju koja je esencijalna za prikaz različitih video formata sa poboljšanim prikazom i uz što manje angažovanje glavnog procesora. Grafička komponenta ove platforme zavisi od oznake, pa je u verziji 690V označena sa ATI Radeon 1200, a u verziji 690G sa ATI Radeon 1250. Sudeći po preliminarnim merenjima, verzija V je namenjena pre svega poslovnim korisnicima i odlikuje se punom Premium podrškom uz izuzetno nisku potrošnju struje. Ciljna grupa verzije G su kućni korisnici koji sa Radeon 1250 grafikom treba da dobiju punu podršku za Vista Home Premium izdanje, ali i veoma pristojnu platformu za igranje u HD rezoluciji (1360×768). Naravno, obe verzije seta čipova podržavaju i PCIe slotove u koje možete naknadno dodati bolju grafiku. „Južni most“ ATI SB600 nudi 10 USB 2.0 portova, četiri SATA II kanala sa podrškom za RAID 0, 1 i 10.

Za najavljenu promociju, CT Computers se odlučio za ovu platformu čijim ćemo se detaljnim prikazom pozabaviti u sledećem broju. Kako saznajemo, platforma će se kompletirati sa AMD64 i AMD64 X2 procesorima, sa čak 2 GB RAM-a i pakovati u Cooler Master Elite330 kućište za koje je CT Computers dobio ekskluzivno pravo distribucije i koje će po svoj prilici koristiti isključivo za sopstvene računare. Ovo kućište već se koristi za drugu generaciju CT Gamer računara prikazanu u ovom broju „PC“-ja, pa nemamo razloga da se bunimo protiv ovog rešenja. Kako će CT Vista Premium konfiguracije definitivno izgledati i (što je još važnije) kako rade, saznaćete takođe u sledećem broju „PC“-ja.

Korisne adrese:

CT Computers
Vladimira Popovića 8, Beograd
tel: 011/2015-555

AMD
http://www.amd.com