PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #131 : Mart 2007

 Naslovna  Sadržaj 
Đorđe Grujić  

Elektronska B6 olovka

Da li možete da zamažete rukave ako koristite novi SketchUp 6 Pro, elektronsku verziju B6 olovke, koja se pritom "preziva" Google? Vredi probati...

(kliknite za veću sliku)

SketchUp je brzinom svetlosti osvojio srca svih koji se po prirodi svog posla bave oblikovanjem prostora: arhitekata, enterijerista, scenografa, projektanata kuhinja, reklamnih i izložbenih štandova... Logičan i jednostavan pristup, grafički orijentisan interfejs i veoma brzo postizanje upotrebljivih rezultata bez preteranih zahteva su doveli SketchUp do bezmalo kultnog statusa. Uspehu je doprinela i činjenica da ovaj program radi na Windows i Mac operativnim sistemima. Saradnja sa Graphisoft-om, Abvent-om, Informatix-om, te razmena fajlova sa Autodesk-ovim proizvodima su SketchUp ustoličili kao najlakši i najbrži 3D alat na svetu.

Onda je to primetio Google, koji je već imao lepu saradnju sa firmicom iz Boulder-a u Koloradu čiji su modeli lako mogli da se postave na Google Earth lokacije (pogledajte uputstvo na download.sketchup.com/nonav/images/sud/20061115/ModelingACity.pdf ). Kolege iz Severne Amerike, koja je najdetaljnije prikazana, uživaju postavljajući svoje skice na lokacije uzete sa Google Earth-a, pa čak i neke opštine prihvataju takve dokumente kao dokaz da nekome vaš projekat ne zaklanja vidik ili dnevno svetlo. Logičan nastavak ove bliske saradnje je usledio krajem prošle godine, kada je Google kupio @Last Software. Prvi rezultat ove akvizicije je SketchUp 6.

Novosti u novom društvu

Osim što sada i svojim imenom potvrđuje pripadnost Google-ovoj porodici, novi SketchUp donosi nekoliko vrlo bitnih novosti. I pod novim gazdama je zadržan imidž porodične manufakture, ali su odnosi sa javnošću i sam proizvod postali ozbiljniji. Videće se da li su i koliko opasni ovakvi trendovi.

Svakako treba pozdraviti to što pokretanje SketchUp-a prati dijalog u kome program pita da li da se pokrene u osnovi ili perspektivi (pametan mali!). Program otvara i Instructor prozor u kome su objašnjene osnove rukovanja, kao i Learning Centar, u kome su predstavljene osnove rada. Ne može biti lakše i očiglednije – biće vam dovoljna i osnovna računarska pismenost da pokrenete SketchUp. Profesionalno znanje i potreba se podrazumevaju. Početak u perspektivi donosi lepo sfumatiranu ravan tla do horizonta i nežnoplavo nebo. Tu je i čovek, merilo svih stvari, postavljen na koordinatnom početku. Nećemo vam kvariti uživanje, ali preporučujemo da odmah počnete da skicirate, čak i pre nego što budete sigurni šta i kako.

Novina ima ukupno sedam, pri čemu je šest vezano za osnovni program dok je sedma u stvari novi program LayOut. Ko je video ArchiCAD do verzije 10 zna šta je PlotMaker, a Layout je SketchUp-ovo viđenje iste stvari. U pitanju je poseban program u kome krećete od „papira“ sa vašim logotipom, naslovom projekta itd., dakle svim onim što treba da se pojavi na svakom listu, a zatim dodajete SketchUp stranice. Kao i pri pokretanju SketchUp-a, otvoriće se Tip of the Day i Getting Started, gde birate da li ćete štampati na pravom papiru ili u PDF-u. Tu se otprilike vidi do kog nivoa treba koristiti SketchUp, jer predefinisani papiri idu do Tabloid formata (11×17 inča), poznatog u metričkom svetu kao A3.

LayOut je zvanično još uvek, a biće i u dogledno vreme, u javnoj beta verziji. Ovakvo stanje svima odgovara: šta god da ne valja, Google može da se vadi na betu, dok korisnici obavljaju besplatno testiranje, a uz to im se ispunjavaju želje. LayOut je itekako bio potreban SketchUp-u, jer je sve bilo lepo i brzo dok nije trebalo predstaviti projekat u analognoj formi (na papiru). Ranije je bilo moguće izvesti stranice u bitmape ili PDF, pa onda prezentacioni komplet spakovati u PlotMaker-u ili Layout delu Archicad-a 10.

Novosti iznutra

(kliknite za veću sliku)

Pronalazimo šest bitnih inovacija, a uz njih još dosta poliranja, poboljšanja i nekih sitnica koje puno znače. Filmove o tome možete pogledati na adresi sketchup.google.com/gsu6vtvideos.html ako imate dovoljno brzu vezu. Photo Match je skup metoda za modelovanje pomoću fotografija, kao i metoda za upotrebu fotografija u modelima. To znači da možete modelovati preko fotografije kao podloge, ali i umetnuti model u postojeću fotografiju. Ako imate fotografije modela iz nekoliko uglova, možete ih „zalepiti“ na odgovarajuće stranice, a podešavanje ugla gledanja radi slično kao u Artlantis-u. Modelovanje preko fotografije, sa prethodno podešenim uglom gledanja i razmerom, je moćno oruđe.

Stilovi (Styles) su, kao što i ime kaže, skupovi podešavanja – efekti slobodnoručnog prikaza (Sketchy Effects, još jedna novost) i vodenih žigova (Watermarks, takođe novost) kao i ostala podešavanja već poznata iz SketchUp-a se sada mogu snimiti i jednim klikom primeniti na bilo koji pogled, a i LayOut poseduje stilove, koji se takođe jednim klikom dodeljuju crtežima.

Pomenuti vodeni žigovi (Watermarks) mogu biti bilo koja bitmapa. Poznato je da se digitalni sadržaji kradu lakše nego analogni, tako da ovom funkcijom možete smestiti svoj logotip ili specifičan natpis na projekat i tako ga makar vizuelno zaštititi. Istu tehnologiju možete da iskoristite i za pozadinu – teren, nebo ili efekat akvarel papira. Efekti rada slobodnom rukom (Sketchy Effects) su praktično neograničeni, i u paleti postoji čitava gomila prethodno napravljenih efekata, a vi možete dodati i svoje. Postojali su oni u SketchUp-u i ranije, ali ne u ovako organizovanom obliku i ne sa ovim rasponom podešavanja. Sada zaista možete da podesite grafičku prezentaciju baš po vašem ili ukusu vašeg klijenta.

(kliknite za veću sliku)

Magla (Fog) dodaje realistično opadanje oštrine po dubini. Nismo sigurni koliko je to zapravo korisno, ali bolje je imati nego nemati, naročito kada znamo da se magli mogu dodeliti razne blesave boje pa se mogu postići zbilja zanimljivi efekti! Poslednji novitet, ali nikako najmanje važan, jeste 3D tekst. Ovo je zaista lepa novost, jer konačno ne morate da pribegavate uvozu i raznim drugim egzibicijama da biste dobili najobičniji 3D tekst. SketchUp, naravno, koristi instalirane sistemske fontove i nema problema sa našim slovima.

Tu su i poboljšanja...

Tekstovi i kotiranje su sada dimenzijama vezani za model (umesto za razmeru) i bolje su prikazani kako na ekranu, tako i u štampi. Brzina je značajno povećana, no SketchUp i dalje počinje da štuca na velikom broju poligona, pogotovo ako ima puno zakrivljenih površina. Trikovi kojima je pribegao Google (isključivanje opcija detaljnog prikaza) ipak ostaju trikovi: SketchUp i dalje ne može da savlada iole ozbiljniji model u realnom vremenu. Poboljšane su i inferencije (pokažite neku tačku ili ravan, i kursor automatski prepoznaje taj element u sledećoj operaciji), naklonost kursora jednoj od tri ose se može podesiti kursorskim strelicama, a prepoznavanje preseka radi na celom modelu i na odabranom delu.

(kliknite za veću sliku)

SketchUp od sada ima i perspektivu sa dva nedogleda. Ovaj klasični način prikaza, koji u prirodi ne postoji (kao uostalom ni osnova, presek i izgled) je uveden jer je ljudima teško da shvate perspektivu sa tri tačke – prirodan način gledanja. Barem vas klijenti neće pitati zašto su im stubovi kosi...

Šta još da pomenemo... Prošireni su i biblioteka materijala, podešavanja menija i kutija sa alatima. Direktno se uključuje u Google Earth i 3D Warehouse – modeli se mogu slati direktno iz programa na lokaciju ili skidati i slati sa i u 3D Warehouse. Lakoća rada je gotovo zastrašujuća.

I na kraju...

Odgovor na uobičajeno pitanje „A šta će mi to?“ je jednostavan: umesto čuvene salvete za skiciranje i koncepte. SketchUp je dovoljno brz i moćan da izmodelujete u realnom vremenu praktično bilo šta dok uz kaficu diskutujete o projektu sa budućim investitorom; izgledaće dovoljno ozbiljno, a biće dovoljno nedefinisano. A onda se naruči šampanjac. Potom model uvučete u BIM softver. Bez namere da bilo koga uvredim, SketchUp treba iskoristiti do krajnjih granica koje, uprkos pojavi LayOut-a, nikako nisu ni blizu tehničke dokumentacije. Za to nema ni snage ni tehnologije. Zato dobro pazite dokle ćete raditi u SketchUp-u jer se može desiti da morate bukvalno stati i naterati se da rad na modelu nastavite u, na primer, Archicad-u.

Možda se SketchUp-om može do kraja isprojektovati senica, bazen, bašta, nadstrešnica ili izložbeni štand, no za složenije, prave projekte treba upotrebiti „težu artiljeriju“. Ne bi bilo dobro da SketchUp, poguran novcem i ambicijama, kao i podrškom koju mu pruža Google, pokuša da zameni neka ozbiljna rešenja koja već postoje. Činjenica je da SketchUp ne liči ni na šta drugo i ako pokuša da bude mnogo ozbiljan, izgubiće svoju jedinstvenost.

Pripadnost Google porodici je donela i dve verzije programa: profesionalnu, koja se plaća, i besplatnu koja košta samo koliko i Internet vreme utrošeno na prenos sa www.sketchup.com . To je, zaista, 3D program za svakoga. Probajte i uživajte!