PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Softver Softver
PC #135 : Jul/Avgust 2007

 Naslovna  Sadržaj 
Marko Herman  

Xen virtuelizacija

Kreiranje virtuelnih servera je sve izraženiji trend, nastao usled disproporcije hardverskih kapaciteta i zahteva. XenSource je kompanija usmerena na efikasno iskorišćavanje tog prostora, a XenEnterprise njihovo najmoćnije rešenje za virtuelizaciju.

(kliknite za veću sliku)

Sve snažniji procesori s više jezgara i s najsavremenijim tehnologijama često nisu dovoljno iskorišćeni kada rade samo jedan posao. Taj neiskorišćeni kapacitet može se uposliti, a rešenje nude programi za virtuelizaciju koji omogućavaju da na jednom računaru bude istovremeno pokrenuto više sistema koji rade specifične poslove. Pored toga što na taj način možete pokrenuti, na primer, razdvojene Web, e-mail ili ftp servere, ovaj princip rada omogućava da na jednom od njih obavljate administratorske zahvate, dok ostali serveri nesmetano obavljaju svoje funkcije.

Tri verzije Xen-a

Kompanija XenSource ima dvostruku ulogu u razvoju paketa Xen za virtuelizaciju. Osnovana je 2005. godine s ciljem da, s jedne strane, daje podršku razvoju open source projekta Xen koji je razvio Ian Pratt, jedan od osnivača XenSource-a. S druge strane, ova kompanija na bazi otvorenog rešenja razvija napredne verzije softvera namenjene preduzećima različitih veličina, nudeći im uz softver i dodatne usluge.

(kliknite za veću sliku)

Kompanija je na bazi osnovnog Xen-a razvila tri verzije softvera za virtuelizaciju. XenExpress je najjednostavnija varijanta, koja podržava pokretanje do četiri virtuelne mašine, potpuno je besplatna, a možete je naći i na našem DVD-u i tako isprobati (ISO fajl treba da snimite na CD, pošto se softver startuje butovanjem računara). Nešto naprednija je verzija XenServer; na njoj je moguće pokrenuti do osam virtuelnih mašina. Najnaprednije rešenje je XenEnterprise, robustan softver namenjen najzahtevnijim korisnicima. Uz godišnju pretplatu za dva snažnija rešenja, XenSource obezbeđuje i tehničku podršku za rešavanje svih zahteva korisnika Xen virtuelizacije.

Iako ima ogromne mogućnosti, XenEnterprise se vrlo lako upotrebljava i omogućava brzo pokretanje gostujućih mašina zasnovanih na Windows i Linux operativnim sistemima. Koristeći dokazano rešenje za virtuelizaciju, Xen hypervisor, on omogućava laku instalaciju sa CD-a ili sa mrežne lokacije, te donosi bezbednost Xen tehnologije za pokretanje x86 servera. XenEnterprise omogućava kreiranje neograničenog broja virtuelnih mašina – jedino realno ograničenje su hardverski kapaciteti računara na kojem se ovaj sistem pokreće.

I proizvođačima procesora, koji stalno dodaju jezgra i nove kapacitete, jasno je da sve to nije lako iskoristiti u potpunosti, pa razvijaju i sopstvene tehnologije vezane za virtuelizaciju, kakve su Intel VT i AMD Virtualization (AMD-V). Njih Xen u potpunosti podržava kroz paravirtuelizaciju, a hardverska podrška virtuelizaciji obezbeđuje izuzetne performanse virtuelnih servera, tako da je njihovo vreme reakcije blisko nevirtuelizovanim mašinama.

Konsolidovanje infrastrukture

(kliknite za veću sliku)

XenEnterprise omogućava lako konsolidovanje postojeće serverske infrastukture, jednostavniji razvoj i testiranje softvera, „zakrpa“, pa i celih operativnih sistema. Omogućava i pokretanje starih operativnih sistema i aplikacija na novom hardveru, koji u osnovi pokreće najnoviji softver, kao i još mnogo različitih scenarija upotrebe kada je lakše koristiti virtuelni prostor. Za svoj rad može da koristi do 16 GB RAM-a i najviše 32 procesora, koje deli između neograničenog broja virtuelnih mašina, a najnovija mogućnost, dodata tokom drugog kvartala 2007, tiče se „žive“ migracije virtuelnih servera i podrške klasterovanom deljenom sistemu za skladištenje podataka.

Na Xen platformu moguće je instalirati Windows i Linux virtuelne mašine. Podržani su Windows 2000, XP i Server 2003, te praktično sve GNU/Linux distribucije, uključujući Red Hat Enterprise Linux, Novell SuSE i Debian Sarge. Jedino ograničenje predstavlja činjenica da je za pokretanje Windows virtuelnih mašina neophodna podrška za Intel VT ili AMD-V tehnologiju.

Administratorima XenEnterprise nudi grafičku konzolu preko koje lako mogu pratiti i uticati na rad virtuelnih mašina. Tu je moguće videti iskorišćenost kapaciteta hardvera i performanse virtuelnih mašina, te ispratiti čitav životni vek virtuelnih mašina – od kreiranja i pokretanja, preko startovanja i zaustavljanja, do reboot-ovanja i deinstalacije. Administratori mogu svaku virtuelnu mašinu „u letu“ zaustaviti ili joj alocirati resurse kako se zahtevi menjaju.

Xen rešenja se veoma brzo razvijaju i unapređuju. O tome svedoči i činjenica da krajem prošlog leta još nije bilo moguće pokrenuti Windows virtuelne mašine, a danas to funkcioniše. To je garancija da će nove tehnologije koje hardver ponudi vrlo brzo dobijati podršku u Xen rešenjima.

Korisne adrese:

iTipo
http://www.itipo.rs