PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Komunikacije Komunikacije
PC #136 : Septembar 2007 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Dejan Ristanović  

Duplo brže za iste pare

Prvih dana septembra svi korisnici ADSL priključaka u Srbiji obradovaće se dvostrukoj brzini prenosa fajlova bez promene cene mesečne pretplate. Korak bliže razvijenom svetu, uz poneko "ali"...

Prvi komercijalni ADSL priključci su kod nas instalirani početkom 2005. godine kada je Telekom, posredstvom Internet provajdera, ponudio tri brzine pristupa Internetu uz korišćenje standardne telefonske linije: 256, 512 i 768 kilobita u sekundi. Internet provajderi su te brzine upakovali na razne načine, sa merenim i neograničenim saobraćajem, većom ili manjom agregacijom i tome slično, ali tokom prethodne dve i po godine veće ADSL brzine jednostavno nisu bile moguće.

Može li brže?

ADSL protokol obezbeđuje i znatno brži prenos podataka – i bez prelaska na tzv. ADSL2 o kome se povremeno priča, brzina teorijski može ići do 8 Mbps, mada treba znati da je takva brzina u realnim uslovima moguća samo kod manjeg broja korisnika. Naime, svi DSL protokoli su prilično osetljivi na dužinu parice od korisnika do centrale, pri čemu se računa dužina kabla, a ne udaljenost pretplatnika u pravoj liniji (kablovi ponekad idu i „naokolo“). Od jednake važnosti je i kvalitet telefonskih parica, a tu naša situacija nije sjajna, naročito u zgradama gde se telefonska „glava“ nalazi u nekom vlažnom podrumu, a žice su nastavljane selotejpom. Ipak, u gradskim uslovima je 768 kbps prilično mala brzina – povećanje na 2 ili 3 Mbps ne bi trebalo da predstavlja veći tehnički problem.

Da li su korisnicima potrebne veće brzine? Svaki ljubitelj tehnologije će vam reći da memorije i brzine nikad nije dosta, ali iskustvo kaže da prvi adut broadband‑a nije brzina prenosa, nego činjenica da je veza stalna i stabilna i da je Internet tu kad god vam je potreban – za mnoge poslovne i kućne primene 256 ili 512 kbps je sasvim pristojna brzina. Za one koji sa Interneta uglavnom prenose fajlove, muziku i filmove stvari stoje drugačije: širi propusni opseg znači da ćete za isto vreme primiti duplo više podataka. Ostaje jedino pitanje kada ćete sve to stići da pogledate, ili barem da uskladištite na DVD‑jeve. Uostalom, vreme velikih ekrana i HD videa tek dolazi, pa treba uhvatiti zalet i spremiti se za daleko veće količine podataka...

Ubrzanje ADSL portova nije naša specijalnost – i u drugim zemljama su počeli od malih brzina, pa su ih udvostručavali s vremena na vreme, ne povećavajući cene. Tako je neko u Londonu počeo od 256 kbps i danas stigao do 16 Mbps – posle nekog vremena prestao je i da primećuje rast brzine. Kod nas sve to ide sporije, ali prvi korak pravimo ovih dana – brzine se dupliraju!

1. septembar – dan D

Prema najavama iz Telekoma, 1. septembra bi trebalo da budu udvostručene brzine svih ADSL portova u zemlji. Onaj ko je imao 256 kbps, automatski prelazi na 512 kbps, umesto 512 brzina download‑a postaje 1 Mbps, dok dosadašnji 768 kbps portovi prelaze na 1.5 Mbps. Da odmah otklonimo nedoumicu: ubrzanje se odnosi na sve korisnike, bez obzira na to da li su port zakupili preko provajdera, ili u maloprodaji samog Telekoma. Svaki provajder, naravno, sam određuje cene, ali se ne očekuju bitnija pomeranja – korisnik će plaćati isto za duplo brži servis, a portovi brzine 256 kbps odlaze u istoriju; ta brzina više neće postojati u cenovnicima.

Kažu da svaka stvar ima i svoju tamniju stranu, a kod ADSL‑a je ta tamnija strana upload podataka, koji je bitno sporiji od download‑a. Do sada su paketi bili 256/64, 512/128 i 768/192 i svako je govorio da je download dovoljno brz, ali da uplink predstavlja neprijatno ograničenje. Zato bi dupliranje tog opsega bilo i te kako pozdravljeno, ali ništa od njega u ovom „izvlačenju“ – paketi će biti 512/64, 1024/128 i 1500/192 kbps. Telekom strahuje da će ugroziti prihode od nekih drugih servisa namenjenih poslovnim korisnicima i panično se boji VoIP‑a, pa je ostavio uplink komponentu na ranijem nivou, čineći tako pakete manje upotrebljivim. Šteta – provajderi bi vrlo lako podneli svako ubrzanje upload‑a, pošto je link prema svetu u tom smeru uglavnom poluprazan, a korisnici bi dobili mogućnost da efikasnije koriste remote desktop aplikacije i tako rade od kuće.

Ali, da ne kvarimo slavlje – početkom septembra (očekujemo da će brzina portova biti menjana centralu‑po‑centralu, tako da će procedura potrajati nekoliko dana) biće načinjen važan korak u smeru efikasnijih računarskih komunikacija, brzine će postati primerenije okruženju a korisnici će, bez dodatnih troškova, dobiti dopunski kvalitet. Prijatan download!