PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Aktuelnosti Aktuelnosti
PC #138 : Novembar 2007

 Naslovna  Sadržaj 
Dragan Grbić
Dejan Ristanović
 

Sinergija promena

Microsoft je po sedmi put pokazao snagu svojih tehnologija, ali i organizacione i marketinške potencijale organizujući konferenciju Sinergija 07 sa podnaslovom Speed of Change. I zaista, stvari su se u Novom Sadu odvijale brzo...

Počnimo brojevima koji najbolje opisuju najveći informatički skup u našem kutku Evrope: tokom tri radna dana Sinergije 07 devedeset predavača je, u sedam paralelnih tokova, održalo preko 100 predavanja, a publiku je činilo preko 1200 ljudi željnih saznanja o primenama najnovijih tehnologija. Sinergija se ove godine nije selila – održana je od 16. do 19. oktobra u novosadskom Master centru, modernom zdanju prilagođenom potrebama ovakvih manifestacija. Organizacija skupa je bila na visokom nivou, koji su uostalom diktirale i prilično skupe kotizacije – posetioci su dobili ID kartice sa bar-kodom, a na ulazu u svaku salu je po jedna simpatična hostesa mahala PDA uređajem. Registrovani posetioci su kasnije imali priliku da, preko portala www.mssinergija.net ocene predavanje koje su slušali i svojim glasovima utiču na koncepciju budućih Microsoft‑ovih skupova.

Na početku beše keynote

Sinergija je istovremeno i poranila i zakasnila. Radni dani su očito bili toliko krcati predavanjima da su organizatori pomerili otvaranje i uvodno predavanje na utorak uveče, ali je ono počelo gotovo sat nakon najavljenog vremena. Keynote Sinergije je obično obeležen nekim tehnološkim igračkama, pa se tako sećamo ogledalaca u Centru „Sava“ ili ulaska govornika na binu automobilom; ovoga puta Branko Đaković je posetiocima delio „mašine za pljeskanje“, plastične „ruke“ kojima mašete proizvodeći zvuk sličan aplauzu. Prvi „veštački aplauz“ dobio je Nikola Mirčić, direktor Sinergije, koji je najavio početak ovog skupa, najavio direktora beogradske kancelarije Microsoft‑a Dejana Cvetkovića koji će održati uvodno predavanje, ali i predstavio specijalnog gosta‑domaćina, legendu domaćeg radija Zorana Modlija.

Zoran Modli je na ovogodišnjoj Sinergiji nastupio u nekoliko uloga – govorio je o ranim danima razvoja računarstva kod nas i programima za Spectrum i Galaksiju koje je emitovao u svojoj radio emisiji „Ventilator“ (o licencama za distribuciju tih programa, srećom, nije bilo reči), ali je i vodio posebni „Sinergija radio“ koji je emitovan preko Interneta, posredstvom BeotelNet‑a – bila je to dobra prilika za one koji nisu imali uslova da dođu u Novi Sad da osete atmosferu ove konferencije i nauče ponešto o prikazanim proizvodima i tehnologijama. Naravno, ni priče o pilotiranju pred tastaturom računara tj. Flight Simulator‑u nisu mogle da prođu bez Zorana Modlija, koji je „u slobodno vreme“ i kapetan pravog Boinga 727...

Veći deo uvodnog predavanja posvećen je, kao uostalom i čitava ovogodišnja Sinergija, novim tehnologijama koje Microsoft najavljuje i njihovim primenama u poslovnom okruženju. Predstavljene su domaće firme koje su na pravi način primenile postojeće tehnologije i uz njihovu pomoć izašle van granica Srbije, plasirajući svoja rešenja na globalnom tržištu. Veliki aplauz dobio je i tim SMOR koji je uspešno nastupio na Imagine Cup‑u u Seulu. Posle uvodnog predavanja usledio je koktel i podsećanje da je sledeći dan (i te kako) radni...

Šta sve slušati?

Microsoft je na Sinergiji 2007 predstavio tri ključna proizvoda koji će se pojaviti na tržištu krajem januara 2008 godine: Windows Server 2008, Visual Studio 2008 i SQL Server 2008, a da sve ne bi ostalo na beta verzijama i obećanjima, prikazan je i Office Communication Server 2007, samo dan nakon svetske promocije. U centru pažnje korisnika je ipak primena postojećih tehnologija, gde prvo mesto zauzimaju Windows Vista i Microsoft Office 2007. Naš stari znanac Miloš Milosavljević iz firme CET, održao je dva veoma zanimljiva predavanja na temu razvoja rešenja u ambijentu sistema Microsoft Office 2007. Pragmatičan kao i uvek, kolega Milosavljević je zasukao rukave i demonstrirao tehnologije na delu, pišući prilično moćna .NET rešenja na licu mesta i prikazujući proces njihovog nastanka. Tako su posetioci predavanja „Visual Studio 2008 – razvoj Office aplikacija“ i „Open XML SDK – pregled i primene“ stekli realan uvid u mogućnosti koje nudi aktuelna Office platforma.

Još jedan sjajan primer demonstrirao je Bojan Dulejan iz firme Desk: na predavanju „Office 2007 poslovne aplikacije – razvoj i primena“ prikazao je prototip aplikacije koju ova firma priprema za korišćenje u sistemu prodaje, a koja u potpunosti funkcioniše kao prilagođeno rešenje u Microsoft Word‑u 2007. Reč je o prilagođenoj glavnoj traci čije komande, liste i palete interaktivno primaju sadržaj iz centralne baze podataka, na osnovu kojih prodavac za kratko vreme može sastaviti više opcija ponude za kupca u obliku gotovog PDF dokumenta.

Sudeći prema reakciji posetilaca, zvezda ovogodišnje Sinergije je bio Mario Briana iz nemačkog ogranka Microsoft‑a, ekspert iza čijeg imena stoji titula Web Platform Architecture Evangelist. Na njegovom prvom predavanju upoznali smo tehnologiju SilverLight, kojom Microsoft na velika vrata uvodi multimediju u savremene Web aplikacije. Da će predavanje zbilja biti izuzetno zanimljivo bilo je jasno već u prvim minutima, kada su načas upoređene Flash tehnologija i SilverLight implementacija, koja ipak počiva na čvrstim, ali fleksibilnim temeljima .NET razvoja.

Tehničko predavanje o platformi IIS 7.0, koja je jedno od jezgara uskoro dolazećeg Windows Server‑a 2008, očigledno je bilo prekratko za sve zainteresovane, jer kako se bližio kraj sesije, tako su počela da pljušte pitanja iz publike. Zato ćemo sačekati još malo do konačnog odgovora na pitanje: hoćemo li zaista moći da integrišemo ASP i PHP rešenja u jednoj grupi portala? Tokom ovih veoma nadahnutih sesija naučili smo čak i značenje skraćenice ALS, što nije nikakva tehnologija, nego – after lunch syndrome, pojava koju je gospodin Briana uspeo da spreči duhovitim opaskama i neprekidnom interakcijom sa publikom, čije interesovanje nije opadalo ni časa. Svoje učešće na ovogodišnjoj Sinergiji ovaj simpatični Nemac je završio predavanjem o budućnosti platforme ASP.NET.

Uz veliku pomoć partnera

Kao i prethodnih godina, Microsoft usmerava deo svoje energije na sistem integratore i partnere, kao i na one koji bi želeli to da postanu. Na jednom od takvih predavanja, pod naslovom Windows Vista SP1 and Windows Server 2008 OPK improvements, saznali smo o unapređenjima u tehnologiji za podršku preinstalacija operativnih sistema Windows Vista SP1 i Windows Server 2008. Vladimiros Lefteris, mladi inženjer Microsoft‑a zadužen za OEM kanale u regiji jugoistočne Evrope, uspešno je animirao prisutne da pričaju o svojim iskustvima. Saznali smo i podatak da Srbija u poslednje vreme pokazuje najbolje rezultate u regiji u plasmanu OEM sistema, što je svakako zasluga nekoliko firmi koje su dostigle prestižni status DOEM partnera Microsoft‑a.

Pošto Sinergiju ne posećuju samo programeri, organizovan je i niz ekskluzivnih predavanja interesantnih za menadžere firmi – business track. Nekoliko istaknutih menadžera je izložilo svoje vizije uspešnog poslovanja uz pomoć savremenih tehnologija, a naročitu pažnju izazvali su nastupi Veselina Jevrosimovića, predsednika Comtrade grupe, dr Miodraga Ivkovića, direktora prodaje u Telekomu i Slobodana Radića, direktora beogradskog predstavništva Hewlett‑Packard‑a. U okviru ovog track-a nastupio je i Dejan Cvetković, generalni menadžer Microsoft Software d.o.o.

Posetioci su imali prilike da, bez dodatnih troškova, dobiju i poneki sertifikat. Master of Deployment kurs je počeo dvodnevnim predavanjima, a u petak je trebalo položiti test i tako dokazati svoju veštinu u instalaciji Microsoft‑ovog softvera na nove računare i njegovog kasnijeg održavanja. Slični kursevi će uskoro biti organizovani i komercijalno, u školama CET i CPU. Integracija Smart Card tehnologije u Microsoft Windows PKI bio je kurs namenjen onima koji se svakodnevno suočavaju sa ozbiljnim iskušenjima na polju provere identiteta, elektronskog potpisivanja i sigurnosti prenosa podataka. Izložene tehnike polaznici su mogli praktično da isprobaju u Hands‑On Lab‑u, gde im je na raspolaganju bilo oko 25 računara koje je obezbedio DESK, hardverski sponzor ove konferencije. Ostali sponzori su bile firme Epson, Hermes Softlab, Hewlett‑Packard, Intel, Quest i Telekom Srbija.

I ove godine je izostala organizacija kutka Ask the Experts. Istina, predavači su bili veoma raspoloženi za razgovor, ali to nije bilo dovoljno. Iako je firma Desk, sada već starosedelac Sinergije, opet obezbedila dobre uslove za isprobavanje nekih tehnika prezentiranih na predavanjima, nije bilo nikog sa kim bi se moglo detaljnije razgovarati o njima. To bi bila jedina ozbiljnija primedba na organizaciju ovog skupa: možda je došlo vreme da Microsoft organizuje još jednu sličnu manifestaciju tipa TechEd, koja je po pravilu više usmerena na konkretnu interakciju sa posetiocima.

Između sesija i posle njih

Donji sprat Master centra pretvoren je u izložbenu zonu u kojoj su Microsoft‑ovi partneri prikazivali svoja rešenja ili se naprosto družili sa posetiocima. Bio je tu bioskop u kome je Epson na delu prikazivao HD projektor, puštao hit‑filmove i delio Epson kokice, zatim simulator Formule 1, okruženje za virtuelnu vožnju beogradskim ulicama, „zdravo ćoše“ gde ste mogli da veslate (dva minuta veslanja donosi nagradu), masažne fotelje... Najveća gužva bila je na koncertu grupe Party Breakers, a ne treba zaboraviti ni gostovanje „Zvezdara teatra“ i predstavu „Dobro došli u Srbiju“.

Kutak u izložbenoj zoni imao je i naš časopis, pa smo u sredu obradovali trojicu čitalaca koji su se prijavili za učešće na Sinergiji posredstvom naše Web strane. Iz svog crvenog šeširića Aleksandra Šakić je izvukla notebook računar Lenovo C200 koji je pripao Slaviši Kurjačkom, dok su dve utešne nagrade, pretplate na „PC“, dobili Ivan Pavlović i Ljupče Đorđević.

Na putu kući smo, puni utisaka, razgovarali o željama za sledeću Sinergiju i priznajemo da nije bilo mnogo ideja. Jedino što smo jednoglasno poželeli bio je autoput do Novog Sada koji bi konačno imao po dve prohodne trake u svakom smeru. Ne znamo mogu li nam Microsoft‑ove tehnologije tu pomoći...