PC Press
O nama
O nama
Pretplata
O nama
Postanite saradnik PC-ja
Kontakt sa redakcijom
PC Press
Novi broj
Novi broj   
Pretrazivanje
Arhiva
Arhiva   
PC Online
PC Plus   
Specijalna izdanja
Hardver Hardver
PC #138 : Novembar 2007 Knjiga 50 godina racunarstva u Srbiji

 Naslovna  Sadržaj 
Aleksandar Veljković
Branko Maksimović
 

Finalna notebook ofanziva

Mali, moćni, izuzetno kvalitetno izrađeni i opremljeni, nikad jeftiniji, notebook računari su postali logična alternativa desktop PC-ju. Testirali smo za vas reprezentativni uzorak od pedesetak modela raspoloživih na domaćem tržištu...

Stigla je i ta 2007. godina, koju su analitičari predviđali kao početak kraja stonih PC računara kakve smo prethodnih par decenija poznavali. I zaista, sve je manje razloga da se prosečan korisnik opredeli za nabavku glomazne "kutije" umesto kompaktnog i elegantnog, lepo dizajniranog i tek marginalno skupljeg notebook-a koji će moći lako da pomera po stanu ili kancelariji i po potrebi svuda nosi sa sobom.

Nekadašnja ograničenja prenosnih računara koja su ovu kategoriju uglavnom činila neudobnom za stacionarni rad odavno su otklonjena. Performanse procesora za mobilne i stone računare su izjednačene, LCD ekrani su isti, rezolucija se približila (vrhunski 17" modeli sada nude rezoluciju čak do 1920*1200 tačaka), a grafički akceleratori visokih performansi koji omogućavaju igranje najzahtevnijih 3D igara uopšte više nisu retkost u prenosnom svetu - čak 16 računara na našem testu imalo je ugrađen grafički akcelerator sa zasebnom memorijom visokih performansi. Sa ergonomske strane, tastature su postale mnogo kvalitetnije, tako da je sve manje razloga da se pri stacionarnom radu sa prenosnim računarom koriste eksterne periferije.

Sada više nema razlike ni u kapacitetu memorije i diskova, niti u brzini rotacije između stonih i prenosnih računara - mnogi modeli na ovom testu bili su opremljeni sa po 2 GB memorije i diskovima od po 250 GB, što se nimalo ne razlikuje od standarda koji važe za stone računare. Sve u svemu, praktično da ne postoje primene za koje prenosni računar nije pogodan; zahvaljujući njihovoj brzini, danas ih možete koristiti i za poslove kao što je video montaža ili profesionalni prelom teksta i obrada fotografija velikih formata, kao i za najzahtevnije multimedijalne i zabavne primene.

Grafika i trendovi

Podela notebook računara na "kućne" i "poslovne" je izgubila smisao; svaki korisnik ima sopstveni pristup u radu sa računarom i njegov način upotrebe je u velikoj meri individualan. Naravno, svaki od modela krase osobine koje ga čine pogodnijim za neke primene (na šta ćemo u tekstu pokušati da skrenemo pažnju), a i izbor licenciranog operativnog sistema koji će se isporučivati uz računar od strane proizvođača (na primer, Vista Business ili Home) već predstavlja neku vrstu preporuke.

Iako prisustvo 3D grafičkog akceleratora sa eksternom memorijom predstavlja veliki plus kada se razmišlja o multimedijalnom računaru jakih 3D mogućnosti, ne možemo po automatizmu tvrditi da su jedino modeli koji ispunjavaju ovaj uslov pogodni da im se dodeli epitet "kućni". Mnogi modeli sa integrisanom grafikom u čipsetu matične ploče takođe su hardverski i softverski profilisani i dizajnirani tako da savršeno zadovoljavaju potrebe kućne primene.

Jedan od trendova koji se u današnjoj ponudi notebook modela jasno uočava jeste i tranzicija ka širokom formatu ekrana, u svim aktuelnim dijagonalama, počev od 8,9" pa sve do 17". Izgleda da je prelaz sa 4:3 ekrana, koji nama i dalje deluje vrlo pogodan za neke primene, na 16:10 ireverzibilan proces - samo dva modela sa spiska onih koji su se našli na našem testu imali su ekrane proporcije 5:4, tako da treba požuriti sa nabavkom ako vam se iz nekog razloga široki ekrani ne dopadaju. Promena proporcije donela je povećanje horizontalne rezolucije kod dijagonala do 15,4" na 1280 sa nekada uobičajene 1024 tačke (čak i kod ekrana dijagonale 12,1"), što olakšava rad u Visti.

Pomalo kontroverzan trend kada su ekrani u pitanju jeste odluka većine proizvođača da se potpuno preorijentišu na glare premaz (sjajna umesto matirane površine), sa obrazloženjem da ekrani sa takvim površinskim slojem nude bolji osvetljaj i superioran prikaz u uslovima jakog svetla. Nama se čini da je refleksija sjajnog završnog sloja daleko veći problem od eventualnog nedovoljnog osvetljaja i kontrasta, ali nema pomoći - ubuduće ćemo izgleda kupovati prenosne računare sa ovakvim ekranima.

DVDRW optički uređaj postao je standardni deo opreme čak i najjeftinijih prenosnih računara, dok je ko onih najmanjih i najlakših predviđeno eksterno priključivanje. Jedini izuzetak od ovog pravila na našem testu bio je (inače izuzetni) novi Macbook model, koji je u sebi imao samo combo uređaj (DVD čitač i CDRW u jednom).

Konektivnosti je, čak i kod najjeftinijih notebook-a, potpuna; ne samo da možete računati na LAN priključak i modem već je i WLAN postao standard, a gotovo svi modeli danas su opremljeni i Bluetooth radio-vezom. Čitač memorijskih kartica koji obično sem SD kartica prepoznaje i ostale danas zastupljene formate, a lista eksternih priključaka takođe je prilično standardizovana i podrazumeva 3 do 4 USB 2.0 porta, priključak za eksterni monitor (modeli sa grafikom visokih performansi često nude DVI umesto analognog priključka), IEEE 1394 (Firewire), a većina modela poseduje i S-Video konektor za priključenje na TV. Dvostruki PC Card slot se podrazumeva.

Intel ili AMD?

Vrlo zanimljiv aspekt sagledavanja aktuelnih trendova na tržištu prenosnih računara je i analiza zastupljenosti procesora, odnosno platformi po proizvođačima procesora. Iako hardverski entuzijasti već duže vreme smatraju da je "AMD mrtav", velika zastupljenost AMD procesora u ponudi zavređuje da makar pokušamo da pronađemo uzroke toj pojavi. Razloga za ovu analizu ima utoliko više ako uzmemo u obzir da je najveći "kontigent" AMD baziranih računara na test poslao upravo Dell, proizvođač koji je ne tako davno (i to baš u "zlatna vremena" AMD-a) bio poznat po ekskluzivnim ugovorima sa Intel-om i potpunom ignorisanju postojanja AMD-a kao proizvođača procesora.

Nakon temeljno sprovedenih test procedura, ustanovili smo šta se promenilo. Ranije su AMD-ovi Sempron i Turion procesori bili poznati kao platforme zavidnih performansi, ali i kao "gutači struje", koji po radnoj autonomiji ne mogu prići ni blizu Intel-ovoj revolucionarnoj Centrino arhitekturi. To ih je po pravilu diskvalifikovalo kod poslovnih korisnika kojima je radna autonomija od ključne važnosti. Danas najbrži AMD Turion X2 procesori po performansama zaostaju za vrhunskim Intel-ovim Core 2 Duo modelima, ali nas je na ovom testu prijatno iznenadilo da se njihova potrošnja smanjila do te mere da su po radnoj autonomiji postali potpuno ravnopravni Intel modelima (u srednjoj klasi čak beležimo blagu prednost AMD-a). I tako se ključna zamerka na mobilne AMD platforme "istopila" - računari bazirani na ovim procesorima sada i te kako mogu biti interesantni onima koji dugu radnu autonomiju stavljaju na visoko mesto liste prioriteta.

Što se tiče performansi, ne može se govoriti o bilo kakvoj "tržišnoj smrti" AMD-a. Ako uporedimo vrhunske modele AMD Turion X2 i Intel Core 2 Duo procesora, vidimo da je Intel superioran u multimedijalnom segmentu (što je i uzrok njegove trenutne velike popularnosti u igračkoj populaciji) kao i u efikasnosti njegove Dual Core arhitekture, ali zato AMD pokazuje ne malu prednost u brzini memorije i disk transferu. Kad se sve sabere i oduzme, ravnopravnost vrhunskih procesora ova dva proizvođača u realnom radu je daleko veća nego što se to uobičajeno percipira mada blaga prednost Intel-a u ukupnom skoru nije sporna, a ukoliko pogledamo cenovnike AMD platforma će vam uvek za isti novac ponuditi nešto više funkcionalnosti nego Intel (više memorije, veći disk, bolju grafiku itd.).

Iako su najviše indekse performansi u svim kategorijama na ovom testu osvojili računari bazirani na Core 2 Duo procesorima, najbolji AMD modeli ne zaostaju mnogo za njima i svakako predstavljaju bolje rešenje od kupovine neke Intel platforme starije generacije (posebno Celeron M). Sve u svemu, ovaj test je kao odmeravanje snaga Intel-a i AMD-a bio veoma zanimljiv - AMD je još uvek "u igri", čak sa jačim pozicijama nego u prethodnoj generaciji mobilnih platformi.

Sistematizacija modela

Pri određivanju kategorija na ovom testu pokušali smo da sagledamo parametre po kojima potencijalni korisnik bira, odnosno klasifikuje računare i došli do zaključka da dimenzije kod prenosnika predstavljaju osnovni kriterijum za sužavanje selekcije. Zato smo i mi testirane računare upravo na taj način podelili u tri osnovne kategorije; modeli sa dijagonalom ekrana od 15,4" i masom od oko 2,5 kg predstavljaju mainstream ponudu, tako da je to klasa u kojoj je najviše modela, odnosno gde je konkurencija najjača. Postoje još dve klase koje se po gabaritu kreću u različitim smerovima - ka minijaturizaciji (9-13" ekrani, 1-2 kg mase) ili ka povećanju dimenzija u cilju maksimizacije komfora u stacionarnom radu. Obe kategorije podrazumevaju rast cene, bilo zbog minijaturizacije, koja u PC tehnologiji neminovno povlači poskupljenje, ili zbog većih ekrana i dodatne opreme kod tzv. desktop replacement modela sa ekranima od 17".

U posebnu klasu izdvojili smo računare koji imaju 3D grafički adapter sa eksternom memorijom - oni su orijentisana ka korisnicima koji traže apsolutni maksimum performansi i spremni su da ga adekvatno i plate. Zbog činjenice da smo za ove računare koristili drugačiju test proceduru, oni su ocenjivani i rangirani nezavisno od ostatka ponude.

Svaka kategorija notebook računara ima svoje prednosti, ali i mane. Male dimenzije pre svega će imponovati onim korisnicima koji su sa svojim računarom stalno u pokretu, koji ih često koriste u prostoru koji ne pruža uslove za "širenje" (sedište automobila, aviona, voza) i koji svaki gram dodatne težine i te kako osete, pogotovo kada računar treba duže vreme nositi. Ovakvi korisnici žele i dugu autonomiju računara, jer često nisu u prilici da dođu do eksternog izvora napajanja. Upravo ta autonomija predstavlja "Ahilovu petu" minijaturnih modela - male dimenzije obično podrazumevaju i baterije manjeg kapaciteta (2000-3000 umesto 4000-6000 mAh), tako da se neki korisnici na kraju ipak odlučuju za nabavku modela iz mainstream kategorije, koji često nude znatno ubedljiviju radnu autonomiju.

Prenosnici iz desktop replacement kategorije (17") svojim povećanim gabaritom omogućavaju ugradnju još većih baterija, ali i njihovi veći ekrani troše znatno više energije, tako da u proseku i ova kategorija na testu pokazuje slabiju radnu autonomiju od modela dijagonale 15,4". No to uglavnom nije faktor od značaja, jer se ovakvi računari uglavnom stacionarno koriste uz eksterni izvor napajanja. Ono čime se modeli ove dijagonale prevashodno preporučuju jeste sam ekran, koji po pravilu donosi i višu rezoluciju (barem 1440*900 tačaka), kao i komfornija tastatura sa većim brojem tastera, koja najčešće poseduje i numerički segment.

Kako smo testirali?

Osmišljavajući test proceduru, imali smo pre svega za cilj da kvalitete računara sagledamo iz svih aspekata, odnosno da u davanju konačnih ocena adekvatno vrednujemo ne samo performanse, ergonomiju i izgled, već i ostale aspekte, kao i prateći softverski paket; ne možemo porediti računar koji se prodaje bez operativnog sistema sa onim uz koji stiže licencirani operativni sistem, bez pronalaženja odgovarajuće formule kojim bi ta dodatna vrednost u ukupnom skoru bila adekvatno kompenzovana. Naravno, vrednost jednog računara nije samo ono što smo mi tokom par nedelja njihovog testiranja mogli egzaktno izmeriti i primetiti u radu sa njima, već i korisnička podrška, zaštitni mehanizmi, prilagođeni softver koji olakšava podešavanje raznih parametara i rešavanje eventualnih problema u radu, a to je segment kome premium brendovi poklanjaju veliku pažnju. Kroz ocenjivanje softverskog paketa pokušali smo i to da uključimo u formulu kojom se izračunava konačna ocena modela.

Na osnovu merenja i opservacija iz test procedure, generisana su tri indeksa; prvi od njih nazvali smo indeks kvaliteta i softvera, koji se obračunava na osnovu šest pojedinačnih ocena. Prva ocena odnosi se na operativni sistem, pri čemu su ocenu 1 dobijali računari koji se isporučuju bez operativnog sistema, a različite verzije Microsoft Windows platformi vrednovane su u rasponu od 2 do 5 (najvišu ocenu dobijali su računari uz koje se isporučuje Windows Vista Ultimate). Sledeća ocena odražava bogatstvo pratećeg softvera priloženog uz računar (odnosno, instaliranog na isti) i razlikuje se u zavisnosti od prisustva sigurnosnog paketa, multimedijalnih i programa za DVD snimanje, programa za obradu slike, zvuka, dodatnih mehanizama zaštite i backup-a osmišljenih od strane samog proizvođača.

Naredna ocena se odnosi na kvalitet izrade i daje se u istom rasponu u zavisnosti od kvaliteta plastike, završne obrade, zaštite pojedinih elemenata od oštećenja, prisustva metalnih delova i slično. Ocena za dizajn odnosi se ne samo na utisak o vizuelnoj dopadljivosti modela već i na raspored i logičnost elemenata, položaj konektora ili ulaznih i izlaznih otvora ventilacionog mehanizma, odnosno konstrukcijsku praktičnost. Narednom ocenom vrednuje se kvalitet tastature i touchpad-a (ne samo kvalitetet samog mehanizma tastature već i ugibanje, raspored i veličina tastera, lakoća rada na njoj i slično). Napokon, poslednji element u kvalitativnom ocenjivanju odnosi se na kvalitet ekrana.

Indeks performansi dobijen je iz četiri segmenta, s tim što kod modela sa grafikom visokih performansi postoji i dodatni game score indeks. Tri segmenta odnose se na rezultate merenja različitim sintetičkim testovima, pri čemu je najveća težina data PC Mark merenju (oko 50%), kao testu koji najrealnije odražava ponašanje računara u realnom radu. Ovom merenju pridodati su rezultati dobijeni Sisoft Sandra 2008 i 3D Mark 05/06 paketima. Ovako generisan indeks čini maksimalno 2/3 ukupnog skora u indeksu performansi, dok se preostala 1/3 ovog indeksa generiše na osnovu rezultata baterijske autonomije.

Osim što je iskorišćeno za generisanje indeksa performansi, vreme pražnjenja baterije u tabeli je dato u minutima, pri čemu je test sproveden pod maksimalnim opeterećenjem procesora, grafike i diska. To znači da u realnom radu treba računati na vreme koje je barem dvostruko duže od onoga koje vidite u tabeli, a ukoliko je računar angažovan na poslovima niskog stepena potrošnje (tekst i tabele, uz blago zatamnjeni ekran) maksimalna autnomija može biti i duža od toga.

Indeks isplativosti dobijen je prelamanjem prethodna dva indeksa kroz cenu računara, pri čemu je indeks performansi imao duplo veću težinu od indeksa kvaliteta i softvera. Vrednost indeksa isplativosti 1 predstavlja prosek, što znači da svi računari kod kojih je ova vrednost veća od 1 predstavljaju povoljniju kupovinu od proseka, i obratno. Namerno nije vršena normalizacija ovog indeksa po kategorijama, kako biste mogli da poredite isplativost modela iz različitih kategorija. Naravno, ovo je "suva" cifra, koja ne uzima u obzir specifičnosti minijaturnih, kao i desktop replacement računara, zbog kojih obe ove kategorije u proseku koštaju nešto više nego što je to slučaj sa modelima dijagonale 15,4". Indeksi kvaliteta i performansi imaju teoretski raspon od 1 do 10 (više je bolje).

U Web izdanju ovoga teksta objavljujemo prikaze nekoliko zanimljivih računara - za test svih ostalih, tabele karakteristika, ocene i izbor urednika pogledajte PC #138.

Acer Travelmate 5320

Travelmate 5320 je računar koji za malo novca nudi mnogo, što potvrđuje i njegov rekordni indeks isplativosti 1,31. Diskretnog dizajna u kome dominira crna boja i sa zakrivljenom tastaturom, podseća na znatno skuplji Extensa 5620, a njegov Celeron M 530, nominalno tek nešto jači od procesora ugrađenog u Aspire 5320, pokazuje primetno bolje performanse, što verovatno treba zahvaliti i bolje balansiranom hardverskom sastavu (pre svega 1 GB memorije). Ovaj računar može da se pohvali i pristojno velikim diskom, neuobičajenim za ovu cenovnu kategoriju (čak 120 GB), a dodatnu vrednost mu daje i Web kamera ugrađena iznad ekrana, detalj koji obično srećemo samo kod skupljih modela.

Apple Macbook

Otkako su u Apple-u napravili revolucionarni preokret prelaskom na Intel procesore, ova dva doskora potpuno divergentna sveta su se približila, čak u dovoljnoj meri da i Apple računare možemo da uključimo u uporedne testove PC proizvoda. Ne samo da su PC računari dobili mogućnost korišćenja MacOS operativnog sistema, već se i na Apple računare bez problema može instalirati bilo koja novija verzija Windows-a, što ih je naprasno učinilo mnogo zanimljivijim onom delu korisničke populacije koja je zazirala od nabavke Mac računara u strahu od nedovoljne softverske podrške na našem tržištu.

Mac računari su uvek vrhunski dizajnirani, ali je dizajn sada spojen sa visokom upotrebnom vrednošću i - što je pomalo iznenađujuće - izuzetno konkurentnim cenama; i sami smo se začudili nad činjenicom da je Macbook u samom vrhu po indeksu isplativosti u klasi minijaturnih notebook računara. Dakle, razlozi koji su vas nekada možda odvraćali od nabavke Macintosh računara više ne postoje: nabavkom Macbook-a danas možete bezbrižno (i prilično jeftino) ući u krug vlasnika računara ove elitne marke. Uz licencirani MacOS možete dokupiti i Vistu i time dobiti ono najbolje od oba sveta.

Macbook koji se našao kod nas na testu bio je baziran na Core 2 Duo T7200 procesoru na 2 GHz, koji je, pored vrhunskog dizajna u Apple-ovoj prepoznatljivo beloj boji sa svetlećim simbolom jabuke, ovom računaru obezbedio i vrhunske performanse, kojima je ovaj u ukupnoj konkurenciji zauzeo vrlo visoke pozicije. Imajući sve to u vidu, dodelili smo mu nagradu "Najbolja kupovina", s obzirom da je apsolutni pobednik klase, Toshiba U300, već dobio nagradu "Vrhunske performanse" (razlika u indeksu isplativosti između ova dva računara je samo 0,03 poena). Računaru na testu našli smo samo jednu manu, a to je činjenica da je u njega bio ugrađen combo optički uređaj, koji nema mogućnost snimanja DVD diskova. Snaga, stil, svestranost, funkcionalnost - jednom rečju, to je danas Macbook.

Dell XPS M1330

Dell XPS M1330 je 13,3" laptop čija masa ne prelazi 1,8 kg, a baziran je na Core 2 Duo platformi sa posebnom GeForce 8400M grafikom sa sopstvenih 128 MB video memorije. Za dobre performanse i stabilnost se brinu najsvežiji Intel 965 čipset i 2 GB DDR2 memorije, a za nas je bilo impresivno to što se ovaj računar ni nakon intenzivnih 3D i 2D testova, a zahvaljujući posebnim patentiranim rešenjima za rashladne sisteme, nije zagrevao. Osnovna površina, okvir ekrana i sama tastatura napravljeni su od brušenog aluminijuma, pa ovom mališi za kompletan wow-efekat kakav ostavlja Apple Macbook Pro nedostaju samo iluminacija tastature i odgovarajući senzor.

Gornji poklopac je načinjen od najkvalitetnije plastike sa glossy finišom, a sam ekran je, s obzirom na svoju tananost, izuzetno kontrastan i osvetljen. Pomenućemo i da boje i kontrast zadržavaju izuzetnu vernost čak i kada se postave na maksimum. Iznad displeja se, kao i kod mnogih novih prenosnika, nalazi i CMOS kamera za Web konferencije. Na računaru se, pored Vista Business, nalazi i izuzetan Dell softverski paket, koji pokriva backup podataka sa prethodnog računara, optimizaciju sistema (sve ono što potpisnik ovih redova radi pomoću CCleaner-a i Registry Mechanic-a), te obradu i konverziju audio i video fajlova (Roxio Creator) i uživanje u istim (Dell Media Centar - koji je čak i bolji od Windows MC-a). Uz sve to, startup nije pretrpan toliko da mašina jedva radi, niti mu narušava performanse i rezultate na testovima. Tome doprinosi i sjajan i za resurse računara "lagan" zaštitni paket kompanije McAfee. XPS M1330 je ozbiljan mali računar, koji briljira u svim kategorijama - od aritmetičkih i multimedijalnih performansi do autonomije baterije.

Dialogue Flybook V33i

Pitanje je da li je jedan tako egzotičan računar, kao što je to bilo koji iz Flybook familije subnotebook modela, uopšte moguće vrednovati istim kriterijumima koji su korišćeni za ostale modele na ovom testu? Flybook koncepcija je unikat na svetskom tržištu, pre svega po tome što se radi o ubedljivo najmanjim računarima koji koriste standardne Windows operativne sisteme i imaju punu PC funkcionalnost, kao i maksimalnu žičanu i bežičnu konektivnost. Radi se o tablet proizvodu, što znači da je opremljen ekranom osetljivim na dodir, koji vam omogućava i da ga koristite tako što izvučete olovku smeštenu u ležištu na donjoj površini računara, okrenete ekran i preklopite preko tastature i koristite ga poput PDA uređaja.

Ovaj filigranski dizajniran PC, koji izgleda kao da je presvučen finim crvenim plišom, toliko je minijaturan (dijagonala ekrana od 8,9") da je njegova rezolucija od 1024*600 tačaka zaista najviša čitljiva rezolucija na toj dijagonali, a njegova tastatura, koliko god bila minijaturna, ima sve tastere koje srećete i kod standardnih PC-ja. Doduše, za komforan rad na njoj bili bi potrebni maleni, dečiji prsti. Dakle, ovde ne može biti govora o bilo kakvoj radnoj produktivnosti i optimalnoj ergonomiji.

Smestiti PC u tek nešto više od kilograma predstavlja inženjersko remek-delo, tako da se o visokim performansama baš i ne može pričati. Sa indeksom performansi od 3,76 i indeksom isplativosti od 0,28, ne može biti govora ni o rentabilnosti ni o efikasnosti. Kome je onda, zapravo, namenjen ovaj unikatni računar, koji košta više od 2000 evra? Verovatno istoj klijenteli koja zna vrednost Rolex sata ili Maybach-a. Poslovnim ljudima koji žele da imaju najmanji, najlepši, najegzotičniji PC na svetu, koji zaista može sve što može i "pravi" PC, a koji, s obzirom na stepen minijaturizacije, predstavlja svojevrsno tehnološko čudo. Nesumnjiv tehnološki prodor.

IBM/Lenovo Thinkpad T61

IBM/Lenovo Thinkpad T61 je notebook pune veličine (15,4") i maksimalne funkcionalnosti, kod koga ne znamo da li pre treba hvaliti njegovu uistinu besprekornu konstrukciju i kvalitet izrade, izvanredne performanse ili neverovatnu autonomiju napajanja njegove baterije kapaciteta 5400 mAh, koja je najbliže konkurente ostavila za sobom na našem testu maksimalnog opterećenja za više od 40 minuta! Dakle, radi se u računaru baziranom na Core 2 Duo T7100 procesoru koji je u svojoj klasi zabeležio ne samo najviši indeks performansi već i najbolji indeks kvaliteta, te je zbog toga s punim pravom poneo nagradu "Vrhunski kvalitet". Već pri prvom kontaktu s njim biće vam jasno da je njegova matirana crna plastika vrhunska, ostavljajući utisak gotovo kao da je "gumirana".

Kao što smo već navikli kod IBM-a, ovo je računar sa najboljom tastaturom na testu, a za pokretanje kursora nudi dvostruke kontrole - klasičan touchpad, kao i trackpoint sa zasebnim tasterima, uključujući i centralni taster uz pomoć koga se emulira točkić miša. Ovaj sjajno osmišljen računar nudi gomilu dodatnih korisnih tastera, uključujući back i forward tastere za navigaciju kroz pretraživače priključene uz kursorske tastere, ThinkVantage taster kojim se neposredno pozivaju IBM-ove kastomizovane zaštitne, backup i komunikacione prečice, pa sve do kombinacije tastera koja uključuje minijaturnu svetiljku iznad displeja koja osvetljava tastaturu u mraku. Do koje mere su konstruktori ovih računara mislili na sve svedoči i činjenica da on ima unutarnji oklop koji u slučaju prosipanja tečnosti po tastaturi štiti unutrašnjost računara, a tečnost brzo odvodi napolje specijalnim kanalima za njeno oticanje. Naravno, ovaj računar poseduje i senzor za prepoznavanje otiska prsta. Jednom rečju, ovo je nesumnjivo najbolji notebook računar u mainstream kategoriji, vredan cene od 1400 evra.

MSI

U kategoriji minijaturnih notebook-ova od MSI-ja smo dobili dva gotovo identična modela, PR200X i PR210X, čija je efektivna razlika samo u tome što je prvi baziran na Intel, a drugi na AMD platformi, i što je u prvom disk od 160 GB, a u drugom od čak 250 GB, što ga čini računarom sa najvećim kapacitetom diska u svojoj klasi. Radi se o vrlo dopadljivim, malim i laganim biznis mašinama koje, bez obzira na dijagonalu od 12,1", imaju punu funkcionalnost (optički uređaj ugrađen u njih), a bez obzira na to njihova masa je samo 1,8 kg. Ovi računari imaju i integrisanu Web kameru, dobar kvalitet izrade i sasvim pristojnu tastaturu, a u paketu sa njima se dobija i miš, kao i torbica. Na našim testovima PR210X, računar baziran na Turion X2 TL-56 procesoru, pokazao je znatno bolje rezultate od Intel konkurenta baziranog na Core 2 Duo T7300 procesoru, što verujemo da se delimično može pripisati i pomalo nespretno konfigurisanom softverskom paketu koji nam je stigao sa PR200X, gde su sigurnosne aplikacije nepovoljno uticale na rezultate. No bez obzira na to, u uverenju smo da je PR210X znatno bolji izbor, ne samo zbog boljih performansi već i zbog bolje radne autonomije koju je pokazao, većeg diska, boljeg grafičkog podsistema i osetno niže cene, što je sve zajedno dovelo do toga da mu dodelimo nagradu. Zaista je reč o izuzetno snažnom malom računaru.

Poslovni računari

Acer Aspire 5310
Acer Aspire 5520
Acer Extensa 5620
Acer Travelmate 5320
ASUS F9000F
ASUS A9RP
ASUS A7M
Dell Inspiron 1501
Dell Inspiron 1521
Dell Inspiron 1721
Dialogue Flybook V33i
FSC Amilo Pi2515
FSC Esprimo V5505
FSC Amilo 1818
HP Compaq 2710p
HP 530
HP Compaq 6710b
HP Compaq 6715b
Lenovo IBM Thinkpad T61
Lenovo Thinkpad X61s
Apple Macbook
MSI PR200X
MSI PR210X
MSI VR600X
MSI M670X
MSI VR700X
Toshiba Satellite U300
Toshiba Satellite P200

Home multimedia i gaming računari

ASUS A6000KM
ASUS F3J
ACER Aspire 5520G
ACER Aspire 5590G
ACER Aspire 7720G
MSI EX600X
MSI GX700X
Dell XPS M1330
Dell Inspiron 1720
FSC Amilo Pi 2530
FSC Amilo Xi2528
Toshiba Sattelite A210-128
Toshiba Cosmio G40
Toshiba Tecra S5 10X